Killnet

Hackergruppe hevder prins William-angrep

Den prorussiske hackergruppa Killnet hevder tilsynelatende å være ansvarlige for ustabiliteten på den britiske tronarvingens nettside.

USTABILT: Nettsidene til den britiske tronarvingen prins William fremstår som ustabile tirsdag morgen. Foto: Geoff Caddick / Pool / Reuters / NTB
USTABILT: Nettsidene til den britiske tronarvingen prins William fremstår som ustabile tirsdag morgen. Foto: Geoff Caddick / Pool / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En bruker på meldingstjenesten Telegram som angivelig representerer den prorussiske hackergruppa Killnet, påstår å være ansvarlig for ustabilitet på den britiske tronarvingen prins Williams nettsider tidlig tirsdag morgen.

Dagbladets sjekker visste at det var ustabilitet knyttet til prinsen av Wales offisielle nettsider nede.

Om gruppa i realiteten er ansvarlige for nedetida på prinsens hjemmeside, eller tok på seg ansvaret i kjølvannet av å ha lagt merke til at nettsida var nede, vites foreløpig ikke.

På den aktuelle Telegram-kontoen påstår gruppa seinere at de også vil angripe nettsidene til britiske statlige tjenester og helsetjenester på et seinere tidspunkt.

- Også, i dag vil alle helseinstitusjoner, statlige tjenester og nettjenester slutte å fungere, skrives det på kontoen under et tilsynelatende skjermdump som viser at prinsen av Wales nettside er nede.

I en ny melding hevdet også gruppa å ha satt nettsida til London-børsen ut av spill, men ved sjekk opplevde ikke Dagbladet noen problemer med denne nettsida.

TIME-OUT: Sånn så det ut da Dagbladet forsøkte å gå inn på prins Williams nettsider tidligere i dag.
TIME-OUT: Sånn så det ut da Dagbladet forsøkte å gå inn på prins Williams nettsider tidligere i dag. Vis mer

Angrep Norge

Hackergruppa har tidligere gjort seg kjent i Norge da de gjennomførte et massivt angrep mot norske tjenester den 29. juni.

Gjennom et såkalt tjenestenekt-angrep ble tjenester som BankId, BuyPass, Nav, Arbeidstilsynet, politiet, VG og NRK midlertidig satt ut av funksjon.

HUITFELDT: Dette fotomanipulerte bildet av Anniken Huitfeldt markerte starten på et massivt dataangrep mot Norge. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
HUITFELDT: Dette fotomanipulerte bildet av Anniken Huitfeldt markerte starten på et massivt dataangrep mot Norge. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Dagbladet og Kommunal Rapport har tidligere i lengre tid vært i kontakt med et aktivt medlem av gruppa som har hevdet at gruppa har aktive medlemmer også i Norge.

Det ble også funnet tekst tagget på norsk jord, blant annet med teksten «God morgen Norge. Hilsen Killnet.» som indikerer det samme.

Knyttes til russisk ektepar

Dagbladet har tidligere koblet hackergruppa Killnet til et russisk ektepar som i flere år har vært bosatt på Kypros.

Dagbladets gjennomgang viste at spor fra smykkesalg som hadd gått til inntekt for hackergruppa kunne knyttes til ekteparet Tamara Gushanova og Roman Yuppa.

I forsøket på å få ekteparet i tale tok Dagbladet kontakt med sistnevntes arbeidsgiver på Kypros, finans- og kryptoselskapet Exness.

Det lyktes ikke Dagbladet å få ekteparet i tale, men selskapets sikkerhetssjef Kirill Ermakov informerte senere om at selskapet hadde avsluttet sitt arbeidsgiverforhold med Yuppa.

- Hos Exness har vi nulltoleranse for alle skadelige eller hatefulle agendar, skrev Ermakov i en mail til Dagbladet.

- Som en direkte konsekvens av sin tilhørighet til velkjente påvirkere, jobber ikke Roman hos oss lenger, sto det videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer