SLET MED Å PASSE INN: Anja Hammerseng-Edin forteller åpenhjertig om oppveksten og hvordan hun hele tiden prøvde å passe inn. Foto: NTB Scanpix
SLET MED Å PASSE INN: Anja Hammerseng-Edin forteller åpenhjertig om oppveksten og hvordan hun hele tiden prøvde å passe inn. Foto: NTB ScanpixVis mer

Anja Hammerseng-Edin:

Hadde et stort ønske om å passe inn: - Er jeg bare en feil?

Anja Hammerseng-Edin åpner opp om oppveksten sin.

Anja Hammerseng-Edin (35) var en av Norges beste håndballspillere før hun la opp i fjor, og er gift med tidligere håndballspiller Gro Hammerseng-Edin (38).

Paret har sønnene Mio og Leo sammen, og det var så seint som i august at de kunne glede seg over at sistnevnte sønn kom til verden.

Nylig gjestet 35-åringen «Ingefær», Norges største helse- og livsstilspodkast med Sara Lossius som programleder.

Hun forteller åpenhjertig i podkasten om hvordan det var å føle seg annerledes i oppveksten, og hvordan det har ført til at hun ønsker å hjelpe andre.

35-åringen jobber som mentaltrener i firmaet Fearless Mind, som holder til i Larvik.

Adopterte atferden til jentene

Hammerseng-Edin ser tilbake på en fin barndom med en fantastisk familie. Hun forteller i podkasten at hun vokste opp i Porsgrunn og forsøkte som de fleste andre å passe inn, men at hun slet med å finne sin plass.

- Jeg begynte å adoptere atferden til jentene fordi jeg tenkte at «jeg er jo ei jente, så jeg skal jo gjøre det som jenter gjør og leve etter forventningene ved å være jente», forteller hun i podkasten.

TOBARNSFORELDRE: Anja og Gro Hammerseng-Edin har vært gift i fem år. Her sammen på håndballbanen i 2015. Foto: NTB Scanpix
TOBARNSFORELDRE: Anja og Gro Hammerseng-Edin har vært gift i fem år. Her sammen på håndballbanen i 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Skrev guttenavn på hånda

Det er spesielt én hendelse fra oppveksten 35-åringen trekker fram i podkasten. Hammerseng-Edin forteller at hun spurte en venninne om hvem hun var forelsket i, og etter at venninnen avslørte navnet, valgte håndballstjerna å skrive navnet til gutten på hånda sin - nettopp for å late som at hun også var forelsket i ham.

- Jeg gjorde så mye for å forsøke å passe inn, og jeg kikket på guttene og så at de turnet i shorts og bar overkropp, og det hadde jeg også lyst til, men jeg fikk ikke lov. Guttene skatet, spilte fotball og basketball, og det ville jo jeg òg, forteller hun.

PÅ HOMSEBAR: Håndballspiller Anja Hammerseng-Edin tar med seg Live Nelvik på homsebar. Video: NRK Vis mer Vis mer

Visste ikke hvem hun var

Usikkerheten rundt hvem hun var tok over i oppveksten, og da hun var rundt 12-13 år følte hun på det store ønsket om å passe inn. Hammerseng-Edin forteller at hun ikke visste hvem hun var på den tiden.

- Jeg sto midt mellom det skillet hvor jeg kikket bort på jentene og guttene, også tenkte jeg: «Hva er jeg egentlig? Er jeg ei jente som burde vært en gutt? Eller er jeg ei jente som bare er en feil?» Jeg fant ikke ut av meg selv, forteller hun åpenhjertig.

Alle fortalte Anja at det kom til å bli bedre, og det var da begrepet «guttejente» kom inn i bildet. Tiden gikk, og Anja var lei av å høre at det ville bli bedre, hun ønsket bare å høre at hun passet inn.

I podkasten erkjenner hun at dette har vært med henne hele veien, og gjort at hun har et stort ønske om å kunne hjelpe andre til å føle seg elsket.

Dagbladet har vært i kontakt med Anja Hammerseng-Edin, som ikke ønsker å kommentere innholdet i podkasten ytterligere.

Mistet troen på ferdighetene

Anja Hammerseng-Edin pensjonerte seg som nevnt som håndballspiller i fjor. Hun er kjent som en tøffing på håndballbanen, men på hjemmebane er 35-åringen en helt annen.

I et intervju med Dagbladet i fjor åpnet den tidligere Larvik-spilleren opp om hvordan hun takler sine mentale svakheter.

På et punkt i karrieren mistet hun troen på sine egne ferdigheter.

Saken fortsetter nedenfor.

DILEMMA: Slik gikk det da vi utfordret «Mesternes Mester»-vinner Gro Hammerseng-Edin i dilemma-leken. Video: Henning Lillegård / Klipp: Ingrid Cogorno / Reporter: Linn-Christin Marthinussen Vis mer

- Det var under et VM alt gikk i stå. Jeg fortalte Thorir (den norske landslagstreneren, journ.anm.) at dette ikke var noe for meg lenger, fortalte 35-åringen den gang.

- Jeg trodde det å komme på landslaget ville være selve nøkkelen til lykke. At det ville gjøre meg lykkelig for resten av livet. Men jeg ble altfor selvsentrert og opptatt av hva andre mennesker mente om meg. Jeg ble redd for å feile, la hun til.

Videre fortalte Hammerseng-Edin at hun ble møtt av en veldig forståelsesfull trener som ga henne en ny sjanse.

Ble tatt for å være mann

Dette er imidlertid ikke første gang 35-åringen har åpnet seg opp om personlige hendelser.

I 2016 fikk nemlig fansen følge livet til proffspillerne i Larvik Håndballklubb både på og utenfor banen, gjennom TV3-serien «Larvikjentene».

Der fortalte hun blant annet om fordommer hun har møtt i dagliglivet.

- Jeg følte meg aldri hjemme i det å gå på dameavdelingen og kjøpe klær. Og når jeg gikk på herreavdelingen og kjøpte klær, så var det dét at de som jobbet der antok at jeg var en mann, eller at de spurte om de skulle pakke det inn, sa Hammerseng-Edin i tv-serien.

35-åringen lot likevel aldri dette stoppe henne. I stedet brukte hun energien sin på å lansere en egen kleskolleksjon for begge kjønn.

- Så jeg laget min egen kleskolleksjon, som jeg kaller «Unisexy», i Fearless, forklarte hun i TV3-programmet.