«Sommerhytta»-Kjartan Haugen og Knut Pelerud:

- Hadde ikke lyst

«Sommerhytta»-vinnerne er blitt forfattere.

Knut Pelerud og Kjartan Haugen forteller hvordan de fikk barn som homofilt par i ny bok. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Knut Pelerud og Kjartan Haugen forteller hvordan de fikk barn som homofilt par i ny bok. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at paret sto igjen som vinnere av TV 2-programmet «Sommerhytta» har Kjartan Haugen (47) og Knut Pelerud (54) delt mye av hverdagen sin på blant annet Instagram.

Nå er paret også aktuelle med boka «To pappaer», og der forteller de åpent om sine erfaringer om prosessen rundt å få barn ved hjelp av surrogati. I boka blir man også bedre kjent med Haugen og Pelerud.

Lang prosess

Ekteparet bestemte seg for å prøve å få barn ved hjelp av surrogati allerede i 2016, og i 2019 ble de foreldre til lille Olivia Quinn.

Surrogati er fortsatt forbudt i Norge, men det er lov å benytte seg av surrogatmødre i utlandet. Surrogatmora til dattera deres er fra USA.

Til TV 2s «God kveld Norge» forteller ekteparet at de var gjennom en lang prosess før de fant surrogaten som bar fram dattera deres.

I boka har de viet et helt kapittel til surrogatmora Megan. Der forteller hun selv om diskusjoner hun hadde med ektemannen i forkant, og om å skulle bære fram noen andres barn.

HELT SLÅTT UT: Lina må dra fra «Sommerhytta» på grunn av dette. Video: Steffen Pettersen/TV 2 Vis mer

- Det var noe hun inderlig ønsket å gjøre - å hjelpe noen til å bli foreldre. Det var hennes ønske, men kanskje ikke mannens ønske. Det var en sak de måtte bli enige om. Det var mye der vi leste for første gang som også var veldig fint og interessant for oss å lese, sier Pelerud til TV 2.

Ekteparet forteller videre at de hadde bestemt seg for å være helt åpne og ærlige i boka. Likevel var det noen ting de syntes var utfordrende å dele.

- Det var jo ting som vi, spesielt jeg, vurderte å ikke dele. Da jeg var liten så døde søsteren min, noe som har påvirket meg og familien i alle år. Det var noe jeg egentlig ikke hadde lyst til å dele, fordi det er så veldig nært og stort, men som jeg forsto var viktig å dele, fordi det beskriver hvem jeg er i dag, forteller Pelerud.

Ekteparet forteller at de gjør avveininger om hvor mye dattera skal eksponeres i media, men at de håper og tror at hun kommer til å sette pris på boka etter hvert som hun vokser til.

Dagbladet har vært i kontakt med Kjartan Haugen og Knut Pelerud. De har ingen ytterligere kommentarer til saken.

KRANGLER: Det er ikke en hemmelighet at Lina og Eldan jobber i litt ulikt tempo på «Sommerhytta», og det har ført til uenigheter undervis. Video: Steffen Pettersen/TV 2 Vis mer

God kontakt med surrogaten

Haugen og Pelerud har i et tidligere intervju med Dagbladet uttalt at de har god kontakt med surrogaten.

- Vi har daglig kontakt faktisk. Vi sender bilder og videosnutter av Olivia til henne, og så sender hun av sin familie tilbake. Hun er en veldig viktig del av både vårt og Olivias liv, fortalte de.

Surrogati er både en omfattende og kostbar prosess, og paret valgte å selge leiligheten sin til fordel for noe billigere, for å finansiere det hele.

Men alt var verdt det da Olivia kom til verden i 2019.

- Det kan ikke beskrives engang. Pappalivet er helt fantastisk!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer