Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- Hadde ikke turt å trykke Tone-bildene for et år siden

Lars Lillo-Stenberg om Se og Hør.

VURDERER SAK: Popyndlingen Tone Damli Aaberge vurderer å gå rettens vei etter at Se og Hør ved flere anledninger har snikfotografert henne sammen med skuespiller Aksel Hennie (33).
VURDERER SAK: Popyndlingen Tone Damli Aaberge vurderer å gå rettens vei etter at Se og Hør ved flere anledninger har snikfotografert henne sammen med skuespiller Aksel Hennie (33). Vis mer

||| (Dagbladet.no): Lars Lillo-Stenberg mener at Se og Hør ikke hadde turt å trykke bildene av Tone Damli Aaberge og Aksel Hennie mens han og kona førte sak mot bladet.

- Jeg har ikke sett bildene det er snakk om, men det høres ut som bilder de ikke ville turt å trykke på den tiden bladet ventet på utfallet av vår sak, sier Lars Lillo-Stenberg til Dagbladet.

deLillos-musikeren og hans skuespillerkone Andrine Sæther saksøkte Se og Hør i 2006 for å ha publisert bilder fra parets bryllup uten deres samtykke. Paret mener det var et brudd på privatlivets fred og saken gikk helt til Høyesterett der paret tapte i september i fjor.

Dommen er bragt inn for Menneskerettighets-domstolen i Strasbourg.

I gårsdagens VG ble det kjent at popyndlingen Tone Damli Aaberge vurderer å gå rettens vei etter at Se og Hør ved flere anledninger har snikfotografert henne sammen med skuespiller Aksel Hennie (33).

Snikfotografert

Ukebladet har ved fire anledninger prydet forsidene med bilder av det angivelige paret, som ifølge VG ikke visste at de ble fotografert.

Ifølge manager David Eriksen vil de klage Se og Hør inn for Pressens faglige utvalg (PFU), og sammen med Tone og advokat vil de vurdere søksmål mot bladet.

Aksel Hennie forholder seg foreløpig mer passiv til situasjonen.

- Jeg har snakket med Aksel, og vi avventer og ser om vi vil gjøre noe med dette, sier skuespillerens manager Martin Braathen til Dagbladet.

Lars Lillo-Stenberg har forståelse for situasjonen.

- Det var slike bilder som dette, med forbehold om at jeg ikke har sett dem, som Se og Hørs advokat fortalte retten at de ikke hadde tatt av Andrine og meg. Med andre ord mente Se og Hør at de ikke hadde hatt en god sak, hvis de hadde blitt saksøkt på vegne av slike bilder som kun viser folk i dagligdagse hendelser, som for eksempel å komme ut fra en kino, sier Lars Lillo-Stenberg til Dagbladet

Tone Damli Aaberge sendte ut pressemelding da hun brøt med eks-kjæresten i april, men har ikke uttalt seg om sitt forhold til Aksel Hennie.

- Kunne hun ikke gjort det samme nå for om mulig slippe denne typen bilder?

- Det synes jeg er et litt dumt spørsmål. Skal man da sende ut pressemelding hver gang man går på en date? Skal de ikke ha den rett som du og jeg og alle andre har, ved å bruke den tid det tar å bygge opp et eventuelt forhold? sier manager David Eriksen.

Kjent pressen på kroppen
Eva Sannum er en av få norske personer som virkelig har fått kjenne en nærgående presse på kroppen.

Hun opplevde selv for tolv år siden at spansk, norsk og internasjonal presse kastet seg over henne da hun var kjæreste med kronprins Felipe av Spania. I tillegg til jobben som tekstfortatter i et reklamebyrå er hun varamedlem i Pressens Faglige Utvalg. Hun mener at snikfotografering av kjente personer i hverdagslige situasjoner i det offentlige rom ikke er noe som skal skje av norsk presse.

Hun vil ikke kommentere den konkrete saken om bildebruken og snikfotograferingen til Se og Hør annet enn på generelt grunnlag, fordi hun kan komme til å måtte behandle saken.

- Det en prinsippiell forskjell mellom det å befinne seg på et offentlig arrangement og bli snikfotografert i sin private hverdag. Dette gjelder også for en offentlig person. Alle har rett på et privatliv, spesielt når man ikke gjør noe som tiltrekker seg oppmerksomhet i den fotograferte situasjonen. Å være to kjente mennesker er ikke i seg selv nok til å rettferdiggjøre snikfoto. Bildene skal være av offentlig interesse og man kan ikke la menigmanns interesse være målestokk for hva som er av offentlig interesse.

- Burde ikke bli mer vanlig her
I nesten fem år ble hun fotfulgt av spansk presse. Journalistene sov i biler utenfor leiligheten hennes. Hun ble etter hvert god til å klatre ut av vinduer og passe på hva hun kastet i søpla.

At norske kjendiser risikerer å bli tatt bilde av uten å være klar over det når de ferdes på åpen gate, er ikke noe de burde ha grunn til å akseptere, mener hun.

Lars Lillo-Stenberg og hans kone Andrine Sæther i ankesaken mot Se og Hør og deres bildebruk.  Bak sitter tidligere sjefsredaktør i Se og Hør, Odd Johan Nelvik. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM/ Dagbladet
Lars Lillo-Stenberg og hans kone Andrine Sæther i ankesaken mot Se og Hør og deres bildebruk. Bak sitter tidligere sjefsredaktør i Se og Hør, Odd Johan Nelvik. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM/ Dagbladet Vis mer

- Hvis vi ser til utlandet er dette mye mer vanlig enn her. Men utenlandsk presse burde ikke være en målestokk til etterlevelse. Norge har lange og gode tradisjoner for respekten av privatlivets fred og dermed også god presseskikk på dette området som jeg ikke har noen grunn til å tro at forsvinner. Jeg tror heller tvert om. Det eneste som legitimerer bruk av snikfotografier er hvis det er eneste måten å få fram saker på som har stor samfunnsmessig betydning. Slike bilder skal man ikke godta og man skal si i fra hver gang man føler at noen har gått over streken.

Norges andre kjendisblad Her og Nå har ikke hevet seg på den samme bildebruken av paret som Se og Hør. De har nøyet seg med å bruke ett lignende bilde av kjendisparet der de to er fotografert kjørende sammen på Hennies motorsykkel uten hjelm. Ifølge sjefredaktør Rino Rådahl valgte bladet å bruke bildet, som er tatt av en leser, fordi paret begikk lovbrudd.

- Vår policy er at vi alltid gir oss til kjenne hvis vi tar slike bilder på offentlig sted. Det er ikke dermed sagt at alle er like glade når de blir fotografert. Slike type kjærestesaker er alltid interessante for oss, sier Rådahl.

- Latterlig reaksjon
Britisk tabloid- og sladrepresse er velkjent for sine nådeløse paparazzier og forfølging av kjendiser. Allan Williams er administrerende direktør i det London-baserte kjendisbildebyrået Big Pictures Productions. Han kjenner ikke til bildene, men mener oppmerksomheten følger med livet i rampelyset.

- For meg høres det ut som disse to kjendisene må tåle dette. Jeg synes de reagerer på en latterlig måte ved å true med søksmål. Har de oppsøkt rampelyset så sier det seg selv at de har mindre mulighet for et privatliv utenom sitt eget hjem.

Williams sier at Storbrittanias forhatte kjendisfotografer er i sin fulle rett.

-Alle kan ta bilder på offentlig sted. Det er fotografens og alle andres rett. Kjendiser generelt må lære seg å akseptere dette, sier Williams, som understreker at han uttaler seg med utgangspunkt i britiske lover.

- Men hvor går grensen?

- Britiske lover er uklar på hvor grensen for det «offentlige rom» går, her er det en gråsone. Men vi tar jo for eksempel ikke bilder i hagen til folk, sier han.

Dagbladet har prøvd siden i går å få sjefredaktør i Se og Hør Harald Haave i tale, men han har ikke svart.


Overfor VG avviser han at de har opptrådt i strid med god presseskikk.

—Vi i Se og Hør står fullt og helt inne for det som står trykk. Dette er Norges heteste kjendispar, sa han til VG.


ERFAREN:Eva Sannum er en av få norske personer som virkelig har fått kjenne en nærgående presse på kroppen. Hun mener at snikfotografering av kjente personer i hverdagslige situasjoner i det offentlige rom ikke er noe som skal skje av norsk presse.
ERFAREN:Eva Sannum er en av få norske personer som virkelig har fått kjenne en nærgående presse på kroppen. Hun mener at snikfotografering av kjente personer i hverdagslige situasjoner i det offentlige rom ikke er noe som skal skje av norsk presse. Vis mer