- ET POSITIVITETSTYRANNI: Hedda Kise skrev et blogginnlegg om hvordan hun lenge var misunnelig på dem som kunne dra på fjellet i påskeferien. - Mitt ønske er at vi blir et litt mer rausere folk, som tør å spørre hverandre om ting, sier hun. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- ET POSITIVITETSTYRANNI: Hedda Kise skrev et blogginnlegg om hvordan hun lenge var misunnelig på dem som kunne dra på fjellet i påskeferien. - Mitt ønske er at vi blir et litt mer rausere folk, som tør å spørre hverandre om ting, sier hun. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Hadde jeg ikke tenkt positivt, ville jeg nok ikke overlevd

Hedda Kise var lenge misunnelig på dem som hadde muligheten til å dra på fjellet i påsken.

(Dagbladet): «Jeg holdt på å gå i stykker av misunnelse. Det skjedde hvert år. Nøyaktig på denne tida».

Slik åpnet TV 2-programleder Hedda Kise et blogginnlegg hun publiserte på bloggen sin heddakise.no i påsken. Inspirert av helseminister Bent Høie, artist Maria Mena og den anonyme 24-åringen som alle snakket om hvordan mange er ekstra ensomme i påsken, skrev hun ned sine egne tanker om ensomhet og påskeferie.

Hun skrev om hvordan hun i mange år var misunnelig på alle som hadde muligheten til å dra på hytta i påsken.

- Vi lever i et positivitetstyranni, som jeg har kalt det. Alle forventer at man alltid skal være positiv, og at man alltid skal se alt fra den positive sida. Det er veldig mye bra med det, hadde ikke jeg tenkt positivt så ville jeg nok ikke overlevd, sier hun.

- Ta initiativ Kise fikk påvist hjernesvulst for åtte år siden, og lever fortsatt med sterke plager etter en rekke operasjoner.

- Men hvis vi ikke får lov til å være negative, og fortelle om de negative sidene ved livet, så bedrar vi oss selv og våre barn. Da blir vi et samfunn av halve mennesker, mennesker som er frustrerte. Det var det jeg ville med innlegget, å fortelle at det ikke nødvendigvis er så svart og hvitt, sier hun, og legger til:

- Og så ville jeg gi håp til de mange som er ensomme i dag.

Hun håper å kunne hjelpe til å gjøre ensomhet til et mindre tabubelagt tema.

- Mitt ønske er at vi blir et litt mer rausere folk, som tør å spørre hverandre om ting, og som ikke syns det er vondt å få et nei. At de som har overskudd, og for eksempel ekstra plass på hytta, tar initiativ til at andre kan bli med, sier hun.

- Folk kjenner seg igjen Kise har fått massiv oppmerksomhet etter å ha skrevet innlegget, som også ble publisert på db.no. Programlederen hadde på et tidspunkt Norges mest leste blogg. 

- Makan til interesse det har vært rundt det - det hadde jeg aldri trodd. Folk kjenner seg igjen i det. Ensomhet, og misunnelse, er nok veldig skambelagt, sier hun.

På grunn av migrene som følge av hjernesvulsten hun hadde, har hun pause fra TV-skjermen. Hun jobber fortsatt i TV 2, samtidig som hun blogger og maler kunst.

- Jeg kan ikke gå på kompromiss med helsen min lenger. Det gjorde jeg med det forrige programmet jeg ledet, da ville jeg ikke akseptere at jeg hadde fått varige skader fra hjernesvulsten. Det ble alt for lange arbeidsdager og jeg fikk alt for lite hvile. Jeg startet med malingen for noen år siden fordi jeg ønsket en annen måte å kommunisere på som ikke belaster hjernen, og som jeg kan gjøre når som helst. Kunst har alltid interessert meg og det er viktig for meg å skape noe, sier hun.