Einar Lunde:

- Hadde så store smerter

Einar Lunde (80) klarte verken gå eller stå.

STOR TV-PROFIL: Einar Lunde er et navn mange kjenner til. Her med Gry Blekastad Almås. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB .
STOR TV-PROFIL: Einar Lunde er et navn mange kjenner til. Her med Gry Blekastad Almås. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB . Vis mer
Publisert

NRK-legenden Einar Lunde (80) har blitt et kjent fjes for nordmenn gjennom sin 40 år lange karriere i Dagsrevyen.

I TV-ruta har Lunde også formidlet nyheter og hendelser fra Afrika som utenrikskorrespondent.

Til tross for å ikke ha jobbet som NRK-korrespondent på mange år, reiser 80-åringen stadig til Afrika på jobb. Han tar blant annet oppdrag som guide. Det er imidlertid ingen selvfølge, ifølge ham selv.

I et intervju med Her og Nå forklarer Lunde at det nesten er et mirakel at han fremdeles kan reise til kontinentet.

- For ett år siden var jeg så handikappet at jeg trodde jeg skulle havne i rullestol. Jeg hadde så store smerter i kroppen at jeg ikke kunne gå eller stå. Jeg kunne knapt nok sitte, og det var så vidt jeg klarte å ligge. Det var smerter hele tida, beskriver han.

Programleder i P3morgen, Adelina Ibishi, var tilbake på lufta etter en tids fravær - nå åpner hun om farens kreftsykdom. Reporter: Edward Stenlund. Video: NRK Vis mer

Dagbladet har vært i kontakt med Lunde, som ikke har vært tilgjengelig for en kommentar.

Den tidligere NRK-journalisten måtte gjennom seks måneders omfattende utredning. Til slutt fant en overlege ved Drammen sykehus ut at Lundes smerter skyldtes en betennelse inne i bekkenet.

Lunde ble derfor behandlet hos fysioterapeut, og 80-åringen holder ikke tilbake når det gjelder rosen av behandleren.

- Han gikk til verks med noen tøyninger som gjorde så vondt at jeg trodde jeg landet på månen av smerte. Det var altså så vondt! Jeg gruet meg til hver eneste behandling, men han ga seg ikke, forteller han.

Det betød at Lunde kunne dra på jobb i Afrika, på rundreise i Zimbabwe, Zambia og Botswana. Der feiret han også 80-årsdagen sin slik han liker seg best: Blant løver og elefanter i Botswana.

Trude Drevland gjester Lindmo og kommer med en klar melding til politiker Audun Lysbakken. Video: NRK TV Vis mer

- Etter noen måneder ble det mindre vondt. Jeg, som trodde jeg skulle havne i en rullestol resten av livet, kan nå gå, småløpe og sykle! Derfor reiser jeg i år ned til Afrika med ekstra stor takknemlighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer