OMDISKUTERT: Halima Aden (19) har fått stor oppmerksomhet for å kle seg i hijab og burkini under skjønnhetskonkurransen Miss Minnesota USA. Mens noen hyller 19-åringen, mener andre at slike plagg ikke hører hjemme i en missekonkurranse. Foto: Privat
OMDISKUTERT: Halima Aden (19) har fått stor oppmerksomhet for å kle seg i hijab og burkini under skjønnhetskonkurransen Miss Minnesota USA. Mens noen hyller 19-åringen, mener andre at slike plagg ikke hører hjemme i en missekonkurranse. Foto: PrivatVis mer

Halima (19) stilte i missekonkurranse iført hijab og burkini: - Som en dårlig vits

Nå skaper temaet stor debatt.

(Dagbladet): Somalisk-amerikanske Halima Aden (19) skapte i natt historie da hun deltok i skjønnhetskonkurransen Miss Minnesota USA.

Ifølge Huffington Post er Aden den første kvinnen som har deltatt i konkurransen, iført hijab og burkini.

- Når man generelt sett ikke ser kvinner som ligner på en selv i media, og spesielt i skjønnhetskonkurranser, sender det et budskap om at man ikke er vakker nok. Og det er ikke riktig, har Aden tidligere forklart.

- STOLT: Halima Aden gikk ikke videre, men mener at hun har fått frem budskapet sitt, og takker alle som har heiet på henne. Her med fjorårets vinner av konkurransen, Bridget Jacobs. Foto: NTB Scanpix
- STOLT: Halima Aden gikk ikke videre, men mener at hun har fått frem budskapet sitt, og takker alle som har heiet på henne. Her med fjorårets vinner av konkurransen, Bridget Jacobs. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På tross av å aldri ha deltatt i noe liknende tidligere, har 19-åringen uttalt at målet har vært å bryte barrierer for muslimske kvinner. Samt at hun ønsker å trosse stereotyper, uten å gå på akkord med sin religiøse tro.

- Skjønte hva hun mente

Da konkurransen gikk av stabelen i natt, var dermed Aden iført hijab gjennom alle opptredenene. Da det var dags for badedraktvisning, var de andre deltakerne iført tradisjonelt badetøy. I motsetning var 19-åringen dekket fra topp til tå i burkini og et fargerikt hodeplagg.

- Jeg innså at det er svært mange jenter som går med disse plaggene, og at det er deres virkelighet. Det gjorde meg bare enda mer stolt av å gå i hijab og burkini, sier hun, ifølge CBS.

På tross av at hun ikke gikk videre til finalen, fikk Aden stående applaus fra publikum. Hun har også blitt hyllet for sitt initiativ i sosiale medier.

På sin egen Facebook-side forklarer 19-åringen at responsen har vært overveldende.

- «Vær deg selv», sa alltid min tante til meg. I kveld skjønte jeg endelig hva hun mente. Dette har vært en utrolig morsom opplevelse. Tusen takk til alle som har heiet på meg. Jeg dro ikke hjem med missekronen, men har fått tonnevis med meldinger. Dere er fantastiske!

- Blir småprovosert

Geir Hamnes er mest kjent som ansvarlig arrangør av Frøken Norge-konkurransen, inntil han for få år siden avviklet denne.

Overfor Dagbladet forklarer Hamnes at han ville reagert dersom temaet om burkini og hijab hadde kommet opp da han jobbet med samme arrangement.

- Jeg kjenner jeg blir småprovosert av dette. Når man avholder en skjønnhetskonkurranse er utseendet en del av den totale vurderingen. Det er vanskelig å vurdere en kandidat, dersom man er tildekket fra topp til tå, sier Hamnes til Dagbladet.

Hamnes legger vekt på at man skal respektere at folk har behov for å markere sin religiøse holdning og tilhørighet. Likevel mener han at overnevnte klesplagg ikke har noe i en missekonkurranse å gjøre.

- Jeg har ingenting imot at kvinner velger å bruke hijab og burkini, men i denne settingen blir det litt som en dårlig vits.

Han understreker samtidig at det finnes flere eksempler på muslimske kvinner som har deltatt i missekonkurranser – og vunnet – ved å forholde seg til samme kleskode som de resterende deltakerne.

- Jeg mener man skal delta på like premisser. Jeg har dermed full forståelse for at kandidaten ikke gikk videre.

- Kanskje ikke helt riktig

Det var deltaker Meredith Gould som ble kronet til vinneren av Miss Minnesota USA 2017. Hun deltar videre i Miss USA, hvor hun skal forsøke å kvalifisere seg til Miss Universe neste år.

Modell Kathrine Sørland har tidligere deltatt i både Frøken Norge, Miss World og Miss Universe, hvor hun også vant førstnevnte konkurranse.

DELTOK I MISS NORWAY: Kathrine Sørland (nr.2 f.h.) under Miss World-finalen i London i Alexandra Palace i 2002. Foto: NTB Scanpix
DELTOK I MISS NORWAY: Kathrine Sørland (nr.2 f.h.) under Miss World-finalen i London i Alexandra Palace i 2002. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Overfor Dagbladet forklarer Sørland at skjønnhetskonkurransene dreier seg mye om politikk.

- Som arrangør vil man jo være mest mulig nøytral. Reglene har imidlertid alltid omhandlet det å vise utseende og kropp i størst mulig grad. Så kan man si det man vil om dette.

Sørland mener likevel at alle deltakere burde gå ut på scenen under samme premisser.

- Man vil gjerne bedømme deltakerne likt. Så i dette tilfellet er det kanskje ikke helt riktig å gå med slik bekledning. Jeg må likevel understreke at jeg synes kandidaten er en tøff jente som tør å utfordre gamle tradisjoner.

- Forbundet med ekstremisme

Det har så langt ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra arrangøren, eller Halima Aden.

SKAPER MER ÅPENHET: Laial Ayoub roser Halima Aden for sitt initiativ. Foto: Privat
SKAPER MER ÅPENHET: Laial Ayoub roser Halima Aden for sitt initiativ. Foto: Privat Vis mer

Norske Laial Ayoub, blant annet kjent for å drive Hijabbloggen, roser imidlertid Aden for å ha satt ytterligere fokus på hijab og det muslimske badeplagget.

- For det første synes jeg det er supertøft av hennes. Hijab er ofte forbundet med ekstremisme og terror, og at hun kan gå foran å ufarliggjøre og normalisere plagget, er enormt.

Ayoub har lenge engasjert seg for blant annet burkinien. Hun mener at plagget kan være like representativt for skjønnhet som vanlig badetøy.

- Hun viser at skjønnhet ikke bare spiller på kropp. At vakre kvinner finnes i alle former og fasonger, på tvers av religion og livssyn. Man kan være utrolig vakker, og representativ selv om man dekker seg til.

Executive CEO for «Miss Minnesota»-konkurransen, Denise Wallace, sier til Dagbladet at de er stolte over å ha med deltakere fra forskjellige bakgrunner.

- Jentene som deltok denne helgen kommer fra forskjellige bakgrunner. Vi var beæret over å møte Halima og de andre vellykkete deltakerne som var med i et livsendrende arrangement.

Wallace begrunner også hvorfor Halima fikk lov til å gå i heldekkende burkini på scenen:

- The Miss Universe Organization er bygget på å inkludere mennesker og feire kulturelt mangfold.

- Avgjørelsen til Future Productions, de offisielle produsentene av «Miss Minnesota USA», om å la Halima gå i badetøy som akseptabelt for hennes kulur, er i tråd med med våre verdier om å få kvinner til å føle seg vakre ved å gjøre dem mer selvsikre.