KNYTTES TIL TVANGSARBEID: Klesgiganten H&M og Zara-eier Inditex knyttes til en tekstilfabrikk som driver med tvangsarbeid på bomullsmarkene i det totalitære Turkmenistan. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
KNYTTES TIL TVANGSARBEID: Klesgiganten H&M og Zara-eier Inditex knyttes til en tekstilfabrikk som driver med tvangsarbeid på bomullsmarkene i det totalitære Turkmenistan. Illustrasjonsfoto: NTB ScanpixVis mer

H&M-bomull knyttes til tvangsarbeid i Turkmenistan

Klesgiganten H&M og Zara-eier Inditex knyttes til en tekstilfabrikk som driver med tvangsarbeid på bomullsmarkene i det totalitære Turkmenistan, melder TT.

Det svenske nyhetsbyrået skriver at de to selskapene er blant en rekke store bedrifter der leverandørene har handlet med tekstilfabrikken Turkmenbasji.

H&M innrømmer at selskapet har vært «koblet til bomull fra Turkmenistan», men sier underleverandørenes bånd til Turkmenbasji ble kuttet på tampen av fjoråret.

Forbyr tvangsarbeid Den svenske klesgigantens egne retningslinjer forbyr alle leverandører i alle ledd å kjøpe varer som er resultat av tvangsarbeid.

H&Ms investorer ble først informert om bruddet med Turkmenbasji sist uke, etter at TT hadde henvendt seg om saken.

Dette er ikke første gang H&M er i søkelyset på grunn av spørsmål om hvilke forhold klærne deres lages under.

I 2014 svarte kleskjeden på en rekke kritiske spørsmål i Dagbladet, og ble blant annet konfrontert med spørsmål om lønnsnivå og arbeidsforhold. Les svarene her.

I februar i år avslørte klesgiganten selv at de hadde oppdaget et syrisk flyktningbarn i sin produksjonskjede.

Nulltoleranse Også Inditex, som eier blant annet de spanske kjedene Zara og Massimo Dutti, påberoper seg nulltoleranse for tvangsarbeid og sier de brøt med Turkmenbasji i desember i fjor.

Også Lee, Wrangler, La Redoute og Foot Locker innrømmer å ha vært kunder av fabrikken, men sier samarbeidet er brutt.

Mango hevdes også å være kunde, men har ikke svart på TTs henvendelser.

Ifølge nettverket The Cotton Campaign blir årlig titalls tusen turkmenere, hovedsakelig offentlig ansatte, tvunget ut på bomullsmarkene under skrekkelige forhold. Turkmenbasji har ikke svart på TTs henvendelser.

(NTB)