Morten Hegseth:

- Han er en homofob

TV-profilene reagerer på uttalelsene til Ole Paus.

KRITIKK: Morten Hegseth kritiserer sangerens tanker om homofile i underholdningsbransjen. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør
KRITIKK: Morten Hegseth kritiserer sangerens tanker om homofile i underholdningsbransjen. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et Dagbladet Pluss-intervju gir musiker Ole Paus (75) uttrykk for at han blir irritert over homofile som tilsynelatende kun er til stede i underholdningsbransjen i kraft av sin legning.

- Det låter nesten som om jeg er homofob, men noen må si det: Det at folk har en legning er ikke nok til å gjøre dem til gode underholdere eller artister, sier han blant annet.

Videre kommer det fram at Paus har støttet homofiles rettigheter i flere tiår.

- Ja, det har jeg. Og det gjør jeg absolutt fremdeles. Kim Friele var en god venn og jeg laget til og med en sang som heter «Selv sopere har et rom i himmelen». Og det er veldig fint å ha gjort. For det mener jeg jo. Vi er jo alle skapt som de vi er. Men …

UT AV SKAPET: «Ungkar-stjernen» Colton Underwood kom ut som homofil tidligere i år - nå får han en egen realityserie på Netflix. Video: Netflix Vis mer

- Altså, det handler kanskje mer om en type mennesker, enn en legning. En type ekstremt selvopptatte mennesker som ikke har skjønt at deres seksuelle legning ikke nødvendigvis gjør dem interessante. Eller morsomme. Eller underholdende. Jeg får nok mange imot meg nå, men … det får heller være, fortsetter han i intervjuet.

- En homofob

Dagbladet har blant andre vært i kontakt med VGTV- og «Skal vi danse»-profil Morten Hegseth (36). Han forteller at han ikke lar seg engasjere så mye siden «Ole Paus ikke har så stort gjennomslag uansett».

- Men når han sier at han tror at han høres ut som en homofob, så kan jeg si til Ole Paus at der tar han feil - han ER en homofob, sier Hegseth.

- Når en 75 år gammel mann sitter og spyr ut at han er lei av å se homser i media er det nesten like usjarmerende som en tramp stamp eller kommentaren hans i seg selv, sier Hegseth spøkefullt videre.

REAGERER: Ole Paus får kritikk for sine uttalelser om skeive på TV. Foto: Heiko Junge / NTB
REAGERER: Ole Paus får kritikk for sine uttalelser om skeive på TV. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Kan ikke unnskyldes

Videre forklarer VGTV-profilen at når Paus sier dette, klandrer ikke Hegseth alle heterofile menn på bakgrunn av hva musikeren gjør.

- Men når han generaliserer så mye som han gjør ut ifra legning, så er det ikke bare pinlig, men det er direkte idiotisk. Skam på Ole Paus, sier Hegseth, og fortsetter:

- Framover skal jeg bare høre på Maria Mena synge «Mitt lille land», noe som jeg allerede gjør. Innarbeidet homofobi kan ikke unnskyldes med at du var venn med Kim Friele.

- Ja, det finnes masse irriterende homser der ute, men det finnes også masse irriterende heterofile - og det er Ole Paus et godt eksempel på, legger han til.

- PÅ GRUNN AV LEGNINGEN: På vei hjem ble Edvin konfrontert med en gruppe personer som ikke likte «sånne som ham». Edvin er homofil. Så slo de ham ned. Video: Langsem / Dorholt / Rydning Vis mer

Jobbet med seg selv

Også TV-profil og kjendisstylist Erlend Elias Bragstad (39) reagerer.

- Jeg lurer på hva han er sint på. Er det TV-kanalene, er det TV-produsentene, er det de som produserer og caster? Det er et veldig tilbakeslag i homo-kampen, sier han, og mener at Paus forsterker alle fordommer og sterotyper mot det mangfoldet som er blitt bygget opp.

- Det mangfoldet som er så fargerikt og fint, legger han til.

Bragstad forteller at han har vært borte fra TV i tre år fordi han har brukt tid på å jobbe med seg selv.

- Og jeg har akkurat begynte å komme litt tilbake. Jeg har jobbet med hodet mitt og kroppen min, og jeg gleder meg til å komme tilbake i manesjen. Men hvis det her er den verdenen man skal komme tilbake til, da synes jeg at det er veldig skummelt.

- Vakum i mange år

39-åringen synes det er synd at «Paus spenner bein under de homofile», og Erlend Elias skjønner ikke hva musikeren vil.

«SKAMMELIG»: Erlend Elias går hardt ut mot artisten. Foto: Svend Aage Madsen/Se og Hør
«SKAMMELIG»: Erlend Elias går hardt ut mot artisten. Foto: Svend Aage Madsen/Se og Hør Vis mer

- Vil han at det kun skal være én person som Kim Friele der ute, for hun sto alene på barrikadene. Han ønsker vel ikke det for oss? Man må slutte å skjære alle homofile overen kam, sier stylisten.

39-åringen mener at det er spesielt mange homofile som representeres i TV og media i dag, ettersom det i år er 50 år siden det sluttet å være forbudt å være homofil.

UT AV SKAPET: Niklas Baarli forteller om da han kom ut av skapet i «Alt min far ikke har lært meg». Video: TV 2 Vis mer

- Det har vært et så utrolig stort vakum i så mange år. Av og til trenger man en tsunami for å bryte opp. Det er det jeg føler vi får nå med 50-årsjubileet for frigjøringen, og at det er lov å være homofil, sier han.

- Jeg synes det er vanvittig at en folkekjær artist som jeg har sett så opp til, og som jeg synes er så dyktig, kan uttale seg på den måten, legger han.

- Skammelig

Erlend Elias forklarer videre at han reiser rundt på skoler hele året og snakker om identitet, legning og kjønn, og at man skal være den man er og at det er bra nok.

- Det er min fanesak - det er det hovedjobben min er. Så det her er bare som å kaste stein direkte på det jeg reiser rundt og forkynner. Jeg synes bare at det er så utrolig, utrolig, utrolig trist. Skammelig!

- Vi er langt fra ferdig. Kampen er ikke over. De unge er framtiden, og det er jeg jævlig glad for. Der finnes det mye mer åpenhet og inkludering, forteller han videre.

LETTER PÅ SLØRET: «Love Island»-vinneren Nora Haukland forteller om singellivet, dating og det nære vennskapet med Sophie Elise Isachsen. Vis mer

Bragstad synes at det er trist at Paus generaliserer, og skulle ønske at han heller rettet uttalelsene mot personer det gjelder.

- Da må han heller gå ut mot enkeltpersoner, og ikke skjære alle over én kam. Jeg synes bare at det er helt forkastelig.

Ole Paus har ikke svart på Dagbladets henvendelser, men har fått se Morten Hegseth og Erlend Elias' uttalelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer