Justin Trudeau:

Han er «verdens kjekkeste statsminister». Slik er Justin Trudeau privat

Familietragedie, millionformue og en flau første date er noe av det som har preget livet til Canadas unge statsminister.

<strong>FARGERIK FYR:</strong> Canadas statsminister Justin Trudeau er opptatt av å få mest mulig tid sammen med familien sin, det være seg på Halloween, før innsettelsesseremonier eller på Gay Pride. Foto: NTB scanpix
FARGERIK FYR: Canadas statsminister Justin Trudeau er opptatt av å få mest mulig tid sammen med familien sin, det være seg på Halloween, før innsettelsesseremonier eller på Gay Pride. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nesten nøyaktig ett år før Donald Trump (70) ble valgt til USAs 45. president, tiltrådte Justin Trudeau (45) som Canadas 23. statsminister.

Mens president Trump har skapt et påtakelig antall overskrifter med sin «rett fra levra»-framferd, har statsminister Trudeau fått omtale for sin bare overkropp og hvordan han tilsynelatende sjarmerte både Ivanka Trump (35) og britiske hertuginne Kate (35) i senk.

Justin Trudeau er Canadas nest yngste statsminister noensinne, og det uhøytidelige nettstedet Hottest Heads of State har utpekt ham til verdens kjekkeste statsleder.

Ifølge UsWeekly er han «superheit», mens Vice har omtalt utseendet hans i følgende vendinger: «tykt, fyldig, krøllete hår, perfekte øyenbryn, et markert kjeveparti og tydelige magemuskler».

Men hvordan er Justin Trudeau, angivelig «verdens heiteste» statsminister, privat?

<strong>CANADAS «WONDERBOY»:</strong> Justin Trudeau avbildet med profilerte kvinner som Emma Watson, hertuginne Kate og Ivanka Trump. Privat er det derimot kona Sophie Grégoire som gjelder. Foto: NTB scanpix
CANADAS «WONDERBOY»: Justin Trudeau avbildet med profilerte kvinner som Emma Watson, hertuginne Kate og Ivanka Trump. Privat er det derimot kona Sophie Grégoire som gjelder. Foto: NTB scanpix Vis mer

Millionarv og store inntekter

Trudeau er blitt omtalt som en «kanadisk Kennedy», og dét av flere grunner. I tillegg til utseendet sitt, trekker People fram statsministerens politiske arv:

Faren hans, Pierre Trudeau, var Canadas statsminister fra 1968 til 1979 og fra 1980 til 1984, og dermed en av landets lengstsittende statsledere. I likhet med sin far, som døde i september 2000, er Justin medlem av Canadas liberale parti.

Saken fortsetter under bildene.

<strong>I LONDON:</strong> Justin Trudeau (midten) sammen med den britiske statsministeren Margaret Thatcher (t.v.) og faren, Canadas statsminister Pierre Trudeau, utenfor 10 Downing Street sommeren 1980. Foto: Lawrence Harris/ AP/ NTB scanpix
I LONDON: Justin Trudeau (midten) sammen med den britiske statsministeren Margaret Thatcher (t.v.) og faren, Canadas statsminister Pierre Trudeau, utenfor 10 Downing Street sommeren 1980. Foto: Lawrence Harris/ AP/ NTB scanpix Vis mer
TRØTT TREKLØVER (f.v): Justin, Michel og Alexandre (Sacha)Trudeau på en av farens innsettelsesseremonier i Government House i Ottawa. Foto: Ron Poling/The Canadian Press via AP/NTB scanpix
TRØTT TREKLØVER (f.v): Justin, Michel og Alexandre (Sacha)Trudeau på en av farens innsettelsesseremonier i Government House i Ottawa. Foto: Ron Poling/The Canadian Press via AP/NTB scanpix Vis mer

I liket med Kennedy-familien, er Trudeau dessuten svært velstående.

Ifølge Ottawa Citizen eide Justins bestefar, Charles-Émile Trudeau, flere bensinstasjoner i Montreal på starten av 1900-tallet. Han investerte i eiendom, og eide både deler av en fornøyelsespark i byen og baseballaget Montreal Royals.

Charles-Émile døde av hjerteinfarkt da Justins far, Pierre, var bare 15 år gammel. Dermed arvet han en del av farens penger, som siden kom Justin og hans to brødre til gode gjennom faste utbetalinger fra selskapet 90562 Canada Inc.

Da Justin Trudeau avslørte sin inntekt og formue i 2013, måtte han tåle kritikk, ifølge Huffington Post.

Det viste seg nemlig at Trudeau, som den gang drev valgkamp for å bli leder av det liberale partiet, satt på en arv verdt over 6,6 millioner kroner i datidens valuta. I tillegg hadde han bygget opp en foredragsvirksomhet som sikret ham nesten 2,5 millioner kroner det mest lukrative året.

Feminist på sin hals

Den yngre Trudeau har også fått mye oppmerksomhet fordi han er uttalt feminist.

Etter at han ble valgt til Canadas statsminister, skapte han overskrifter da han utpekte et kabinett der halvparten av medlemmene var kvinner.

«Det er 2015», var det kontante svaret han ga på spørsmålet om hvorfor regjeringen hans består av like mange kvinner som menn.

Tar av: Statsminister i Canada, Justin Trudeau, blir hyllet på internett etter dette håndtrykket med Donald Trump. Se hvorfor i videoen. Video: CNN / Redigering: Gaute Berg Næss Vis mer

45-åringen er dessuten opptatt av å proklamere at han er feminist, i håp om at dette skal bli en norm i samfunnet:

- Jeg vil fortsette å si det helt til det ikke kommer noen reaksjoner når jeg sier det, fordi det er dit vi ønsker å komme. Hvis man er framtidsrettet, bør man virkelig være feminist, for det handler om likhet, det handler om respekt, det handler om å gjøre verden best mulig, sa han til Vox i 2016.

Tar med familien på jobbreiser

Justin Trudeau vokste opp med en far som var statsminister, men som sørget for å ta med seg Justin og brødrene hans på reiser rundt omkring i verden. Det samme er Trudeau junior opptatt av i dag, forteller han i intervjuet med Vox.

Canadas unge statsminister har nemlig dattera Ella-Grace Margaret (7) og sønnene Xavier James (9) og Hadrien Grégoire (3) med kona Sophie Grégoire (41).

<strong>MED FAMILIEN:</strong> Justin og Sophie sammen med barna Hadrien, Ella-Grace og Xavier (t.h.) i Montreal høsten 2015. Foto: Nicholas Kamm/AFP/NTB scanpix
MED FAMILIEN: Justin og Sophie sammen med barna Hadrien, Ella-Grace og Xavier (t.h.) i Montreal høsten 2015. Foto: Nicholas Kamm/AFP/NTB scanpix Vis mer

Familien på fem er bosatt i den kanadiske hovedstaden Ottawa, og Trudeau setter tiden sammen med dem svært høyt i en hektisk hverdag:

- Jeg jobber lange, lange dager. Å kunne dra hjem og få se dem hver kveld eller nesten hver kveld når jeg er i Ottawa, er supert. Å ta dem med meg på turer når jeg har mulighet, er veldig viktig, sier trebarnsfaren til Vox.

Saken fortsetter nedenfor.

On the road to #Montreal. #elxn42 --- Sur la route vers Montréal. #polcan #cdnpoli #mtl

A post shared by Justin Trudeau (@justinpjtrudeau) on

Mistet lillebroren i tragisk ulykke
Han og Sophie Grégoire giftet seg i 2005, etter å ha funnet tonen i kjølvannet av en veldedighetsgalla de ledet sammen sommeren 2003. Dette var imidlertid ikke første gang deres veier krysset.

Grégoire har nemlig kjent Trudeau-familien fra barndommen av. Hun var klassekamerat og venn med Justins yngste bror, Michel, ifølge Independent.

I 1998 ble familien rammet av en stor tragedie: Michel omkom i et snøskred i Kokanee Glacier Provincial Park i Britisk Colombia, kun 23 år gammel.

«Jeg savner ham fortsatt. Jeg vil alltid savne ham (...) Hvis Michel hadde levd i dag, tror jeg han hadde vært far til barn i tenåra, og at Sophie og jeg og våre barn hadde besøkt ham og familien hans hver jul» skrev Trudeau i sin selvbiografi «Common Ground» fra 2014, ifølge The Star.

<strong>KVALITETSTID:</strong> I et intervju med Vox sier Justin Trudeau at han er bevisst på å veie tida si mellom jobb og familieliv. Her er familien på «knask eller knep»-runde under Halloween-feiringa i Ottawa i 2015. Foto: Justin Tang/Reuters/NTB scanpix
KVALITETSTID: I et intervju med Vox sier Justin Trudeau at han er bevisst på å veie tida si mellom jobb og familieliv. Her er familien på «knask eller knep»-runde under Halloween-feiringa i Ottawa i 2015. Foto: Justin Tang/Reuters/NTB scanpix Vis mer

Krasjet i stolpe på første date

Da Justin Trudeau møtte sin nåværende kone igjen i voksen alder, sommeren for snart 14 år siden, fant de tonen umiddelbart.

- Vi lo, vi tullet og det var en tydelig kjemi mellom oss. Og jeg skjønte på en måte at: «okei, dette er en person jeg må ta seriøst», sa han i et intervju med magasinet Maclean's i 2005.

Dette innebar ikke at duoen ble kjærester med det første. Grégoire sendte ham en e-post flere dager etter gallaen, men Trudeau besvarte den aldri. Han var nemlig ikke klar for et seriøst forhold.

På slutten av sommeren støtte de imidlertid tilfeldig på hverandre på gata i Montreal, og Trudeau klarte å overtale henne til å bli med et stevnemøte.

Etter en romantisk middag - på en afghansk restaurant - gikk turen til en karaokebar der de sang Beatles- og Elton John-sanger for hverandre. Da de forlot stedet sammen, presterte karismatiske Justin å gå rett inn i en stolpe.

- Jeg tenkte: «Herregud, din nerd!» Og han prøvde å forklare seg i 30 minutter: «Sophie, Sophie, jeg gjør aldri sånt», fortalte Grégoire i magasinintervjuet.

<strong>SJARMERTE SOPHIE:</strong> Justin Trudeau har vært gift med Sophie Grégoire i snart 12 år. Her med datteren Ella-Grace på den kinesiske mur i 2016. Foto: Thomas Peter/Reuters/NTB scanpix
SJARMERTE SOPHIE: Justin Trudeau har vært gift med Sophie Grégoire i snart 12 år. Her med datteren Ella-Grace på den kinesiske mur i 2016. Foto: Thomas Peter/Reuters/NTB scanpix Vis mer

Droppet bryllupskaka

På tross av både ubesvarte e-poster og lyktestolpe-flauser, ble det altså de to til slutt. Høsten året etter forlovet de seg, og i mai 2005 stod bryllupet.

Bruden ankom seremonien, som ble holdt i kirken Sainte-Madeleine d’Outremont, i en Rolls Royce Phantom - verdt over to millioner kroner i datidens valuta.

Etter vielsen steg brudeparet inn i veteranbilen til brudgommens far, en ikonisk Mercedes-Benz 300SL sportsbil fra 1960, og kjørte til mottakelsen på Hotel Le St. James i Montreals gamleby.

Ifølge Maclean's Magazine bød bryllupsfesten på alt fra biff, lokale oster og økologiske grønnsaker, til en gospelsanger, et brasiliansk band og en DJ. Og paret hadde ingen tradisjonell bryllupskake:

- Jeg opplever at folk aldri spiser den. Man tar bare det tacky bildet der man skjærer opp kaka. Så jeg sa: «Nei! La oss gjøre noe annerledes», sa bruden til Maclean's den gang.

Dermed kunne gjestene heller tilfredsstille søtsuget fra et langbord, utstyrt med forskjellige elegante desserter og økologisk te og kaffe.

<strong>UTRADISJONELLE:</strong> Det profilerte Trudeau-paret valgte bort bryllupskaka da de giftet seg i 2005. Her er de sammen på valgnatta i 2015. Foto: Chris Wattie/ Reuters/ NTB scanpix
UTRADISJONELLE: Det profilerte Trudeau-paret valgte bort bryllupskaka da de giftet seg i 2005. Her er de sammen på valgnatta i 2015. Foto: Chris Wattie/ Reuters/ NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer