Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Pamela Anderson:

- Han er verdens mest uskyldige mann

Pamela Anderson besøkte Julian Assange i fengselet.

FØRSTE BESØK: Pamela Anderson og Kristinn Hrafnsson besøkte Julian Assange i fengselet tirsdag. Foto: NTB Scanpix
FØRSTE BESØK: Pamela Anderson og Kristinn Hrafnsson besøkte Julian Assange i fengselet tirsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

11. april ble WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange (47) pågrepet på utleveringsforespørsel fra USA, samt for å ha overtrådt britiske kausjonsvilkår i 2012. 1. mai ble han dømt til 50 ukers fengsel, etter å ha blitt funnet skyldig i å ha brutt betingelsene for kausjon.

Da Assange ble pågrepet, publiserte WikiLeaks en støtteerklæring på Twitter, der de skrev at «innflytelsesrike aktører, inkludert CIA, står bak en sofistikert jobb med å dehumanisere og fengsle ham».

I tillegg til å ha WikiLeaks i ryggen, har Assange en rekke andre støttespillere. En av dem som har stått fram og støttet ham offentlig i alle år, er skuespilleren og modellen Pamela Anderson (51).

FØRSTE BESØK: Pamela Anderson og Kristinn Hrafnsson besøkte Julian Assange i fengselet tirsdag. Foto: NTB Scanpix
FØRSTE BESØK: Pamela Anderson og Kristinn Hrafnsson besøkte Julian Assange i fengselet tirsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Første besøk i fengselet

Tirsdag besøkte den tidligere «Baywatch»-stjerna Assange i fengselet sammen med WikiLeaks' sjefredaktør, Kristinn Hrafnsson, og beskrev blant annet 47-åringen som «verdens mest uskyldige mann» til pressen på utsiden.

Dette besøket var ifølge The Guardian Assanges første sosiale besøk siden han ble dømt til fengsel forrige uke.

TYDELIG BUDSKAP: Pamela Anderson hadde på seg en form for kappe, med et tydelig budskap om retten til fri tale. Foto: NTB Scanpix
TYDELIG BUDSKAP: Pamela Anderson hadde på seg en form for kappe, med et tydelig budskap om retten til fri tale. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg elsker ham

- Han fortjener ikke å være i et høysikkerhetsfengsel. Han har aldri gjort noe voldelig. Han er en uskyldig mann, sa Anderson til pressen, ifølge avisa.

51-åringen fortalte videre at Assange er svært isolert i fengselet, og at han verken har fått tilgang internett eller et bibliotek, og ikke får lov til å kontakte barna sine.

- Han er en god mann, et fantastisk menneske. Jeg elsker ham, jeg kan ikke forestille meg hva han har gått gjennom. Vi må redde livet hans. Så viktig er det, uttalte Pamela Anderson.

SNAKKET MED PRESSEN: Pamela Anderson stilte villig opp foran pressekorpset utenfor fengselet. Foto: NTB Scanpix
SNAKKET MED PRESSEN: Pamela Anderson stilte villig opp foran pressekorpset utenfor fengselet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Risikerer utlevering

Det var i 2010 at WikiLeaks-grunnleggeren ble pågrepet for første gang, på bakgrunn av anklager om voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner i Sverige. Han ble løslatt mot kausjon, og siden den gang har Sverige droppet arrestordren mot 47-åringen.

To år seinere, i 2012, søkte Assange tilflukt i Ecuadors ambassade i London - fordi han fryktet utlevering til Sverige og derfra videre til USA. Der fikk han innvilget politisk asyl, og ble boende i hele sju år.

I april i år ble imidlertid det politiske asylet opphevet, og Assange ble pågrepet av britisk politi inne på ambassaden. 1. mai fant en domstol i London ham skyldig i å ha brutt betingelsene som ble satt da han i sin tid ble løslatt, og Assange ble dømt til 50 ukers fengsel.

I retten forklarte Assange at han søkte asyl i Ecuadors ambassade i frykt for å bli utlevert til USA. Kort tid etter at han ble pågrepet, bekreftet britisk politi at USA har bedt om å få Assange utlevert.

50 UKER: Julian Assange avbildet etter å ha fått dommen forrige uke. Foto: NTB Scanpix
50 UKER: Julian Assange avbildet etter å ha fått dommen forrige uke. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I USA risikerer Assange tiltale for forræderi etter å ha offentliggjort hemmelige dokumenter om blant annet USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

- Han er veldig sexy

Anderson har støttet Assange i alle år, og ifølge BBC ble hun ved flere anledninger observert på vei inn i den ecuadorianske ambassaden mens Assange var der.

Da 51-åringen gjestet «Skavlan» i 2017, ble hun spurt om det nære vennskapet.

- Dater dere? spurte Fredrik Skavlan.

- Vel, han er i fengsel, og det gjør det litt vrient. Vi ser hva som skjer når han slipper fri, men jeg har sannsynligvis brukt mer tid med ham enn noen annen mann, som er veldig rart, sa hun da.

Hun mente at forholdet hadde ført til mer fortjent oppmerksomhet rettet til Julian Assanges sak. Hun sa videre at hun ikke ville gå ut med noen private detaljer.

- Han er veldig sexy, konkluderte hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!