Gordon Ramsay:

- Han oppfører seg respektløst

Kjendiskokkens siste video på TikTok slaktes av seerne, og får NOAH til å reagere.

FÅR KRITIKK: I videoen tuller Gordon Ramsay med at flere lam skal bli mat, noe som ikke faller i god jord hos alle. Foto: Chris Pizzello/ Invision/ AP/ NTB
FÅR KRITIKK: I videoen tuller Gordon Ramsay med at flere lam skal bli mat, noe som ikke faller i god jord hos alle. Foto: Chris Pizzello/ Invision/ AP/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den verdenskjente kokken Gordon Ramsay (55) er nesten like kjent for å ha en svært korte lunte, som han er for kokkeleringen sin.

Han er en av verdens best betalte kjendiskokker, og har suksessfulle TV-programmer, flere restauranter og egne produkter å skimte med.

Nå går en av kokkens TikTok-videoer viralt, og den faller ikke i god jord hos mange dyreglade seere.

IKKE HELT SOLGT: I mat- og reiseprogrammet «Gordon Ramsay på eventyr» på National Geographic, reiser kjendiskokken til Norge. Her er det ikke alt som faller i smak hos briten. Video: National Geographic Vis mer

Sent i forrige uke la den britiske kokken ut en video der han klatrer inn i en innhegning, hvor flere lam oppholder seg. I videoen gned Ramsay seg i hendene, mens han gjentatte ganger sa «nam».

Under videoen skrev han «Lammesausen var fortsatt ikke funnet når denne videoen ble laget». En referanse til et populært øyeblikk i serien hans «Hell's Kitchen» i 2006, der han skriker til en av deltakerne hvor han spør etter nettopp lammesaus.

@gordonramsayofficial

The Lamb sauce was still not found in the making of this video…..

♬ original sound - Gordon Ramsay

«Jeg skal spise dere! Nam nam nam», sa kokken til lammeflokken før han spurte:

«Hvem skal i ovnen først?», så valgte han en sau, pekte og sa: «Du».

- Skjer hele tiden

Dagbladet har videresendt videoen til NOAH, som er en norsk dyrerettighetsorganisasjon.

Til Dagbladet kan veterinær og leder for organisasjonen, Siri Martinsen, fortelle at dyr innenfor landbruk har et dårlig forhold til mennesker.

REAGERER: Vetrinær og leder av NOAH har sett videoen, og synes det er respektløs oppførsel. Foto: Bente Isefjær/NOAH.
REAGERER: Vetrinær og leder av NOAH har sett videoen, og synes det er respektløs oppførsel. Foto: Bente Isefjær/NOAH. Vis mer

- Gordon Ramsay oppfører seg respektløst overfor dyrene, og prøver å skremme dem. Men det er viktig å være klar over at skremmende og respektløs behandling av dyr skjer hele tiden i kjøttproduksjonen. Det er fint folk reagerer når de ser det, men man bør da reagere mot hele industrien også.

KRITISERES: TV-kokken Gordon Ramsay kritiseres for å spise det mange ser på som et kjæledyr. Video: National Geographic. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

NOAH-lederen er glad folk reagerer på videoen, men:

- Dersom noen tror Ramsay kan anmeldes for dyremishandling, tar de nok feil - da slik skremming av dyr dessverre er rutine i landbruket. Men det er et sunnhetstegn å reagere på det - klippet viser jo ikke omtanke for dyr.

Martinsen synes ikke kjendiskokken burde lagt ut videoen, på grunn av signalene det sender til de unge.

- Det er en tåpelig video å legge ut. Det er en utdatert holdning å tro det er «kult» å skremme dyr, men så er jo han kjent for å ikke nødvendigvis fremstå sympatisk.

SJOKOSJOKK: Superkokken Gordon Ramsay vekker nå oppsikt i Storbritannia med en ny sjokoladedessert. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Raser på TikTok

Den 28 sekunder lange videoen har mer enn ni millioner visninger og en million likerklikk. Men langt fra alle lar seg underholde av videoens innhold.

«Jeg tror Gordon omsider har mistet det», skrev en bruker.

«Jeg er ikke engang vegetarianer, men dette er veldig trist», skrev en annen.

En annen TikTok-bruker anklaget Ramsay for dyremishandling.

«Synes du at voksne menn burde lære barn på TikTok at dyremishandling er morsomt?», skrev personen.

TRIKS: Kjendiskokken Gordon Ramsay er notorisk for å skjelle folk ut. Det ser ikke datteren Tilly ut til å bry seg om. Video: @gordongram. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Restauranteieren har i ettertid uttalt at ingen dyr ble tilberedt under opptakene til videoen, skriver Insider, gjengitt av NBC News.

Representanter for Ramsay svarte ikke umiddelbart på Insiders forespørsel om kommentar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer