<strong>IKKE NÅDIG:</strong> Björk og Lars von Trier utviklet et temmelig spesielt forhold under innspillingen av «Dancer in the Dark» (2000), som vant to priser under filmfestivalen i Cannes (bildet). Nå angriper artisten regissøren med grove, detaljerte anklager om sextrakassering. Foto: NTB scanpix
IKKE NÅDIG: Björk og Lars von Trier utviklet et temmelig spesielt forhold under innspillingen av «Dancer in the Dark» (2000), som vant to priser under filmfestivalen i Cannes (bildet). Nå angriper artisten regissøren med grove, detaljerte anklager om sextrakassering. Foto: NTB scanpix Vis mer

Björk til angrep på Lars von Trier:

- Han truet med å klatre inn på rommet mitt midt på natta

«Dancer in the Dark»-stjerna er ikke ferdig med å angripe den danske regissøren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Etter at The New York Times publiserte sin avsløring av Hollywood-produsent Harvey Weinstein (65), har en lang rekke kjendiskvinner stått fram og fortalt om sextrakassering og overgrep de skal ha blitt utsatt for.

I starten var det kvinner som fortalte om ubehagelige opplevelser med Weinstein direkte, deriblant Angelina Jolie (42). Nå har det imidlertid kommet andre historier til, blant annet ved hjelp av emneknaggen «MeToo».

I helga gikk artist og skuespiller Björk (51) ut og anklaget den danske regissøren Lars von Trier (61) for seksuell trakassering under innspillingen av «Dancer in the Dark». Von Trier slo tilbake mot anklagene, men den islandske stjerna lot ikke dét bli siste ord om saken.

I et Facebook-innlegg publisert tirsdag, velger Björk å gå i detaljer om den angivelige sextrakasseringen fra von Triers side.

- Seksuelle tilbud foran kona hans

I innlegget, som følger opp og utdyper innlegget Björk publiserte søndag, skriver stjerna at hun synes det er «ekstremt vanskelig» å fortelle om dette offentlig, spesielt etter å ha blitt «latterliggjort av den skyldige».

51-åringen lister deretter opp seks eksempler, som er tilfeller hun anser som seksuell trakassering fra regissørens side.

- Etter hvert opptak kom regissøren løpende bort til meg, omfavnet meg lenge foran hele crewet, eller alene, og strøk på meg mot min vilje, noen ganger i flere minutter, skriver hun, og fortsetter:

<strong>JOBBET SAMMEN:</strong> Lars von Trier og Björk avbildet sammen på avslutningsseremonien til filmfestivalen i Cannes i mai 2000. Foto: Fred Prouser/REUTERS/ NTB scanpix
JOBBET SAMMEN: Lars von Trier og Björk avbildet sammen på avslutningsseremonien til filmfestivalen i Cannes i mai 2000. Foto: Fred Prouser/REUTERS/ NTB scanpix Vis mer

- Da dette hadde pågått i to måneder, sa jeg til ham at han måtte slutte med befølingen. Han eksploderte, og knuste en stol foran alle på filmsettet. Som en person som alltid hadde fått lov til å klå på skuespillerinnene sine. Så ble vi alle sendt hjem, hevder Björk.

«Dancer in the Dark»-stjerna, som ble nominert til både Oscar og Golden Globe for filmen, forteller også at von Trier ikke lot seg stoppe av sin daværende kone, Bente Frøges, nærvær.

- I løpet av hele innspillingsprosessen var det konstante, kleine, lammende, uønskede seksuelle tilbud som ble hvisket fram. Med grafiske beskrivelser, noen ganger mens kona hans sto ved siden av oss, skriver hun.

Lars von Trier giftet seg med Bente Frøge i 1997. I 2015 ble det kjent at de skulle skilles, etter at regissøren innrømmet at han var utro mot henne.

<strong>MED EKSKONA:</strong> Lars von Trier sammen med Bente Frøge (ytterst t.h.) og «Melancholia»-stjernene Charlotte Gainsbourg og Kirsten Dunst under filmfestivalen i Cannes i 2011. Foto: AP/ NTB scanpix
MED EKSKONA: Lars von Trier sammen med Bente Frøge (ytterst t.h.) og «Melancholia»-stjernene Charlotte Gainsbourg og Kirsten Dunst under filmfestivalen i Cannes i 2011. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

- Ville inn på rommet mitt

I tillegg til disse tre eksemplene, kommer Björk med et mer konkret eksempel. Der beskriver hun det som skal ha vært en svært ubehagelig kveld under den krevende «Dancer in the Dark»-innspillingen.

- Da vi filmet i Sverige, truet han med å klatre fra balkongen på rommet sitt og over til min midt på natta, med en tydelig seksuell hensikt, mens kona hans var i rommet ved siden av.

- Jeg rømte til rommet til vennen[e] mine. Det var dette som endelig fikk meg til å innse hvor alvorlig alt dette var og stå på mitt.

Björk avslutter tirsdagens Facebook-innlegg med å anklage von Triers produsent, Peter Aalbæk Jensen, for å ha spredd fabrikkerte historier om at hun var vanskelig til pressen.

- Dette passer perfekt med Weinsteins metoder og mobbing, mener hun.

Det anstrengte forholdet mellom von Trier og Björk, som skal ha oppstått under filminnspillingen, er velkjent. Men nå hevder artisten at hun ble framstilt som krevende nettopp fordi hun tok til motmæle mot sextrakasseringen.

- Hvis det å være vanskelig innebærer å forsvare seg selv mot å bli behandlet slik, da skal jeg eie det, konkluderer hun.

Avviser alle anklagene

Björk nevner ikke «den danske regissøren» ved navn i noen av Facebook-innleggene, men Lars von Trier har altså selv gått ut og avvist påstandene fra stjerna.

- Det har ikke vært tilfelle. Men at vi var rasende uvenner, det var et faktum. Til gjengjeld leverte hun en av de største skuespillerprestasjoner i mine filmer noensinne, sa regissøren til Jyllands-Posten da han først fikk vite om anklagene.

- Hun har ikke gjort noe annet enn å klage over meg, så nei, la von Trier til da han ble spurt om han er overrasket.

Også produsent Peter Aalbæk Jensen avviste anklagene Björk framsatte i helga.

- Så vidt jeg husker, så var vi ofrene. Den kvinnen var sterkere enn både Lars von Trier og meg og vårt firma til sammen, uttalte han.

Etter at den islandske sangstjerna kom med de mer detaljerte anklagene tirsdag, har von Trier kommet med følgende svar i et intervju med danske BT.

- Jeg avviser kategorisk alle anklager som Björk måtte framsette mot min person. Jeg har ikke hatt noen seksuelle hensikter overfor Björk noensinne, skriver han i en e-post til avisa.

Også Anders Refn (73), en av von Triers nære medarbeidere, avviser også påstandene fra artisten i en skriftlig kommentar til BT.

- Jeg var der hele tida. Og jeg har aldri opplevd det björk beskriver. Aldri. Jeg kunne selvfølgelig ikke høre alt som ble sagt, men jeg tviler meget sterkt på at det har skjedd slik hun beskriver det, skriver han blant annet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer