Ari Behn er død:

- Han var enestående

Else Kåss Furuseth minnes Ari Behn på Instagram.

MINNES ARI BEHN: Else Kåss Furuseth uttrykker sin sorg over Ari Behns bortgang på Instagram. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MINNES ARI BEHN: Else Kåss Furuseth uttrykker sin sorg over Ari Behns bortgang på Instagram. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Første juledag kom nyheten om at kunstner og forfatter Ari Behn (47) er gått bort. Det meldte familien selv.

Siden har en rekke kjente personligheter tatt til sosiale medier for å uttrykke sin sorg. Familien opplyste om at 47-åringen tok sitt eget liv, og mye fokus er blitt satt på mental helse siden dødsfallet.

GIKK BORT: Onsdag 25. desember kom nyheten om at Ari Behn (47) er død. Slik var hans liv. Video: Dagbladet TV Vis mer

En av dem som har uttrykt sin sorg på Instagram, er tv-profil Else Kåss Furuseth (39), som selv har opplevd selvmord på nært hold i familien.

«Ufattelig trist å høre om Aris selvmord. Som han selv hadde turt å omtale alle andre: Han var nettopp enestående fordi han var seg selv fullt ut, selvom han ikke alltid syntes det selv. Mine tanker går i dag først og fremst til Märtha Louise og døtrene hans. Og hele flokken av alle oss andre som elsker han. Ta vare på hverandre», skriver hun på Instagram, og legger samtidig ved telefonnummeret til Mental Helse sin Hjelpetelefon og Kirkens SOS.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra Else Kåss Furuseth, foreløpig uten hell.

Trenger du hjelp?

Akutt selvmordsfare: 113
Legevakt: 116117

Kirkens SOS
Telefon: 22 40 00 40
Nettsted: https://www.kirkens-sos.no/

Mental helse
Telefon: 116 123
Nettsted: https://www.sidetmedord.no/

Mer informasjon om krisetelefoner og nettsteder finnes på Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging sine informasjonssider: http://nssfinfo.no/

Har selv opplevd selvmord

Else Kåss Furuseth har selv mistet mor og bror til selvmord. Hun har håndtert sorgen gjennom åpenhet på scenen og tv, og ble i 2018 tildelt åpenhetsprisen for sitt engasjement for alle de pårørende etter selvmord.

Da Dagbladet møtte henne i forbindelse med tv-serien «Else om: Selvmord» i fjor, fortalte hun at hun selv ble overrasket over antallet mennesker som tar sitt eget liv.

- Når man snakker med folk, er det overraskende mange som er berørte, sa hun den gang, og la til:

- I denne serien møter jeg overlevende, folk som har vært i en krise selv, og pårørende. Og så forsøker vi å snakke om hvorfor de følte som de gjorde, og hva vi kan gjøre for å få det bedre.

Hennes egne erfaringer med å ha opplevd selvmord på nært hold to ganger bruker hun til å hjelpe andre.

- I programmet ønsker vi å banke inn et enkelt poeng: At du ikke er alene.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Jeg vet det høres ut som en klisjé, men man må tørre å snakke mer sammen. Jeg opplever ikke at det handler om uvilje, men at vi er redde for å si noe feil, fortsatte hun.

Kåss Furuseth har vært åpen flere ganger om at hun mistet moren og broren i selvmord. I løpet av denne serien har også hun lært noe nytt om hvordan man skal takle tragedien.

DØD: Caroline Vagle, kongehusekspert i Se og Hør, hyller Ari Behn, som tok sitt eget liv første juledag. Vis mer

- Det krever mot å innrømme at det går ikke så bra med deg. De jeg har møtt har heldigvis ikke fått noen negative reaksjoner på det, og det synes jeg er modig å dele.

Senest i høst ble Kåss Furuseth invitert til i statministerboligen for å markere verdensdagen for selvmordsforebygging.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer