<strong>VANSKELIG:</strong> Ifølge Tommy Körberg, som var sammen med Aviciis mor og har en sønn med henne, hadde unge Tim Bergling det vanskelig mot slutten. Foto: NTB Scanpix
VANSKELIG: Ifølge Tommy Körberg, som var sammen med Aviciis mor og har en sønn med henne, hadde unge Tim Bergling det vanskelig mot slutten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Avicii

- Han var ikke tilfreds med livet

Aviciis eksstefar snakker om musikerens tragiske bortgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det var i slutten av april at den tragiske nyheten om at den svenske superstjerna Avicii (28) var død, kom. Artisten, som egentlig het Tim Bergling, døde i Omans hovedstad Muscat, og ble raskt hentet hjem til Sverige av familien.

Først i midten av juni ble det arrangert en begravelse, der venner, familie og kolleger fikk sendt artisten ut på hans siste reise. Musikkelskere over hele verden følte på en kollektiv sorg da dødsbudskapet ble kjent, og alle minnemarkeringene som ble arrangert var en tydelig indikator på hvor elsket han var.

HYLLET: Under årets Billboard-utdeling hyllet The Chainsmokers og artisten Halsey den svenske artisten Avicii. Video: CNN Les hele saken her: https://goo.gl/AkQBtJ Vis mer

Siden dødsfallet har venner og familie vært svært ordknappe overfor mediene om hva de føler. Nå har imidlertid en venn av familien, som ble kjent med den aspirerende DJ-en da han var barn, snakket om hvordan han tok det vonde budskapet.

- Ikke tilfreds

Tommy Körberg (69) er faren til Berlings halvbror Anton, og har derfor hatt mye å gjøre med den nå avdøde artisten. Han var sammen med artistens mor Anki Lidén på 1970-tallet. Da han gjestet Kristoffer Triumfs podkast «Värvet», ble det derfor naturlig å ta opp Aviciis liv, virke og død - i lys av det nære båndet de to hadde.

- Han var ikke tilfreds med livet. Han prøvde alt. Han siterte til og med Carl Jung helt plutselig, sier han i podkasten, og refererer til den sveitsiske psykologen som i sin tid grunnla den analytiske psykologien.

Videre forteller Körberg at unge Tim Bergling ofte satt på rommet sitt og puslet med forskjellige ting. Kom han først ut var det så vidt man fikk et hei, før han gikk tilbake til slitt.

- Han ville være i studioet, og var veldig talentfull og forsiktig. Det ble fine låter, forteller han.

En viktig faktor i hvorfor Avicii valgte å avslutte sitt eget liv, er ifølge Körberg rampelyset. Han mener at 28-åringen trolig hadde taklet ting bedre om han fikk holde seg unna fansens og medienes søkelys.

- Man booker ikke 900 konserter på åtte år til en ung mann. Det var veldig uheldig. Da jeg jobbet i London i sin tid, var det også et sånt press, men det fantes erstattere som kunne steppe inn. Det var det ikke i hans bransje. Det er så mange som er avhengig av deg. Jobber ikke han, så skjer ikke ting, sier han i podkasten.

Körberg har selv gjort det stort som artist. Han var en del av gruppa Tom & Mick & Maniacs, og har samarbeidet med blant andre Sissel Kyrkjebø og Oslo Gospel Choir.

DØDE FREDAG: Artisten Avicii, hvis ordentlige navn er Tim Bergling, døde fredag ettermiddag, ifølge svenske Dagens Nyheter. Video: Ingrid Cogorno / NTB Scanpix Vis mer

Begravet i hemmelighet

I en offisiell uttalelse i midten av juni bekreftet familien til Bergling at svensken nå er stedt til hvile.

- Tim ble begravet fredag, med sin nærmeste familie og venner til stede, forteller familiens pressetalskvinne, Ebba Lindqvist, i en uttalelse, gjengitt av Expressen.

Den diskré seremonien ble avholdt på Skogskyrkogården i Aviciis hjemby Stockholm, opplyste Lindqvist. Familien har hele tida vært ordknappe om Aviciis begravelse, men ga tidlig uttrykk for at bisettelsen ville bli av den svært private sorten.

En av Aviciis nære venner, den amerikanske entreprenøren Jesse Waits, var blant dem som deltok i seremonien. Waits delte seinere et bilde av programheftet, sammen med et roseblad, på Instagram.

❤️

Et innlegg delt av Jesse Waits (@jessecwaits)

Nytt album

I et åpent brev fra familien, ei drøy uke etter dødsfallet, ble det tydelig at musikeren hadde slitt med helsa den siste tida.

«Nå orket han ikke mer. Han ville få fred, het det i brevet», ifølge Aftonbladet.

Han ble videre omtalt som en «skjør kunstnersjel som alltid bar på store eksistensielle spørsmål». Han ble også omtalt som en overpresterende perfeksjonist som reiste og jobbet hardt. Det i et tempo som han selv opplevde som svært stressende.

Helsesvikt, angst og jobb døgnet rundt. Slik ble Avicii verdensstjerne

I etterkant av dødsfallet har turnébransjen fått massiv kritikk for å ikke verne godt nok om unge artister.

Selv om 28-åringen sluttet å turnere i 2016, som følge av diverse helseproblemer, skulle han ifølge Expressen gjøre comeback, og var i gang med ny musikk da dødsbudskapet kom.

Forrige måned ble det klart at Aviciis siste album trolig kommer allerede i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer