TUNGT: Stylist og designer Elise Fife fikk jobbe for David Bowie på hans siste turné. Mandag la hun ned blomster utenfor leiligheten hans i New York, sammen med hunden Marcel. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
TUNGT: Stylist og designer Elise Fife fikk jobbe for David Bowie på hans siste turné. Mandag la hun ned blomster utenfor leiligheten hans i New York, sammen med hunden Marcel. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / DagbladetVis mer

- Han viste mange outsidere at de kan være den de er

Sorg og varme minner utenfor David Bowies New York-leilighet.

NEW YORK (Dagbladet): Nyheten om dødsfallet til David Bowie spredte seg i USA mandag morgen lokal tid, og newyorkere strømmer nå til leiligheten hans i det eksklusive området Soho i New York.

Mange kom med blomster. Noen tente lys og sto i stillhet for å minnes musikkikonet. Noen gråt åpenlyst.

Folk i alle aldre og fra mange forskjellige deler av verden forteller om hvor viktig Bowie hadde vært for dem. 

- Ingen som ham Blant dem var stylist og designer Elise Fife (48). Med båndet til hunden Marcel i den ene hånda og en bukett med røde roser i den andre, huket hun seg ned utenfor Bowies inngangsdør.

De fleste som kom dit, kjente bare Bowie som et ikon innen musikk og mote. For Fife var det en personlig forbindelse. Hun designet nemlig antrekkene til Bowies «Reality-tour» i 2003-2004. Det skulle bli hans siste turné.  

- Jeg jobbet med David. Han var en artist uten sidestykke. Han forandret verden for alltid. Han viste mange mennesker - outsidere -at de kan være den de er.

TÅRER: Alexandra Nieto (31) er i dyp sorg etter at David Bowie døde. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
TÅRER: Alexandra Nieto (31) er i dyp sorg etter at David Bowie døde. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Det er ingen som ham, og det vil aldri bli noen som ham igjen, sier hun til Dagbladet etterpå mens hun står og stirrer mot blomstene.

På ørene har hun Bowies musikk. Hun visste ikke at han hadde vært alvorlig syk i 18 måneder, og ble dypt sjokkert da hun våknet opp til nyheten om at han var død. Hun beskriver det hele som uvirkelig etter at han kom med nytt album like før helgen.

Laget Bowies antrekk - Jeg laget antrekk for den siste turneen hans. Jeg fikk bare møte ham kort, men han var ekstremt vennlig og snill. Det var ingen falskhet. Han opptrådte som en vanlig person og var virkelig inspirerende. Jeg elsket alt ved ham.

- Å få jobbe for David var et av de mest utrolige øyeblikkene i mitt liv. Jeg hadde drømt om det siden jeg var 15 år gammel, forteller Fife.

Den er en kald og klar januardag i New York. Fife er kledd elegant i sort, med hvit hatt og solbriller. Slik glir hun lett inn blant mange andre motebevisste mennesker i Soho.

På sin hjemmeside forteller hun også om hvordan det var nettopp spesiallagde antrekk hun laget for motemagasinet Vogue, som gjorde at Bowie oppdaget henne og valgte henne og merket hennes Lichen-NYC til å lage 26 antrekk til turneen sin. 

- Det er ingen ord som kan beskrive tapet av en artist som ham. Jeg er takknemlig for alt han etterlot seg, som vi kan minnes ham med. Men tapet er monumentalt, sier Fife.

- Skulle ha «Bowie-helg» Utenfor leiligheten hvor Bowie levde et tilbaketrukket liv sammen med dattera Alexandria Zahra Jones (15) og kona Iman står også nederlandske Ficco Van Steenveijk. Torsdag kom han på langhelg til New York med kona.

FRA NEDERLAND: Ficco van Steenveijk og kona var i helgen kommet til New York fra Nederland for å se skuespillet Lazarus som inneholder David Bowie-musikk. Samme helg døde van Steenveijks store idol. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
FRA NEDERLAND: Ficco van Steenveijk og kona var i helgen kommet til New York fra Nederland for å se skuespillet Lazarus som inneholder David Bowie-musikk. Samme helg døde van Steenveijks store idol. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Planen var å se skuespillet «Lazarus» hvor blant andre Michael C. Hall, kjent fra TV-serien «Dexter», opptrer med musikk fra David Bowie. 

Stykket åpnet i New York med Bowie til stede på premieren 7. desember. Det skulle bli de siste offentlige bildene av musikklegenden.

- Jeg er trist og sjokkert. Dette skulle være en «Bowie-helg» for meg. Men så dør han samme dag som vi skal reise hjem. Det er helt vilt, sier van Steenveijk til Dagbladet. 

For ham var det Ziggy Stardust som var starten på hans mange tiår som fan. 

- Han oppfant seg selv på nytt hver gang han ga ut ny musikk. Det var virkelig dét som gjorde det for meg.

I LONDON: Britiske fans hedrer avdøde David Bowie utenfor artistens fødested i Brixton i London. Foto: NTB Scanpix
I LONDON: Britiske fans hedrer avdøde David Bowie utenfor artistens fødested i Brixton i London. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hvordan var «Lazarus»?

- Skuespillet var fantastisk. Det var en oppdagelse for meg å se hvordan de kombinerte alle låtene hans sammen i ett skuespill. De var knyttet sammen, og Bowie oppfant seg egentlig på nytt med dette, sier van Steenveijk.

- Rocket min verden Mens medier fra hele verden sto og hutret utenfor Bowies leilighet, kom Alexandra Nieto (31) stillferdig gående med et håndskrevet kort.

«Kjære David! Du rocket min verden. Du vil bli dypt savnet», har hun skrevet.

Etter å ha lagt fra seg kortet, blir hun stående og stirre på blomsterbukettene mens tårer triller nedover kinnene. 

- Han har betydd så mye for meg. Jeg vil aldri glemme ham, er alt hun klarer å si.

BLOMSTERHAV: Tyske fans samler seg utenfor Bowies tidligere hjem i Berlin. Foto: NTB Scanpix
BLOMSTERHAV: Tyske fans samler seg utenfor Bowies tidligere hjem i Berlin. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Like etterpå kommer Mark fra New Jersey. 

- Han vil bli husket som den store artisten han var. Han hadde så mye forskjellig musikk innen forskjellige sjangre. Derfor berørte musikken hans så mange på så mange ulike måter. Den berørte definitivt meg. Det er et sjokk at han er borte, forteller Mark. 

- Som prinsesse Diana Britiske Jane Mountford bor like i nærheten. Hun har vært stor Bowie-fan siden hun var ei lita jente. 

- Musikken hans betydde alt. Det handlet om glede, om en annen type liv enn det vi vokste opp med. Dessuten vil han bli husket for måten han trakk mote og andre kulturer inn i musikken sin. Han var alltid der fra 1970-tallet.

Hun ble sjokkert da hun våknet mandag morgen og fikk høre at Bowie er død.

- Det er som når prinsesse Diana døde. Han er en veldig berømt person som dør, som du ikke kjente personlig, men som du føler at var en del av din utvidede familie fordi han betydde så mye for deg.