UMODENT PENGEBRUK: Silje og Edvard blir konfrontert av Luksusfellens Hallgeir Kvadsheim og Magne Gundersen. De to skylder over 200 000 kroner i inkassosaker. Video: TV 3. Vis mer

«Luksusfellen»:

Handlet på Nille flere ganger i uka, gikk i luksusfellen

Silje Aven (27) og Edvard Helle (28) fikk hjelp av TV3s økonomieksperter.

I ukas episode av «Luksusfellen» på TV3 reiser ekspertene Hallgeir Kvadsheim og Magne Gundersen til Sande i Sunnfjord, hvor de møter Silje Aven (27) og Edvard Helle (28).

Begge har fått økte gjeldsproblemer etter at de ble et par, og for to år siden ble de foreldre til datteren Amalie.

Til sammen har paret en gjeld på 235 000 kroner når «Luksusfellen»-ekspertene kommer på besøk.

Aven legger ikke skjul på at pengeproblemene gikk utover samlivet.

- Det var tøft, og påvirket forholdet vårt, sier hun til Dagbladet.

Paret hadde ikke vært sammen i mange månedene da familieforøkelsen sto for tur. Et billån, pluss mye handling av forbruksvarer på kreditt, førte til at gjelden økte raskt.

HJELPENDE HÅND: Hallgeir Kvadsheim (t.v.) og Magne Gundersen (t.h.) hjelper paret Silje Aven og Edvard Helle med både økonomien og forholdet i onsdagens utgave av «Luksusfellen». Foto: TV3
HJELPENDE HÅND: Hallgeir Kvadsheim (t.v.) og Magne Gundersen (t.h.) hjelper paret Silje Aven og Edvard Helle med både økonomien og forholdet i onsdagens utgave av «Luksusfellen». Foto: TV3 Vis mer

- Visste ikke hva «Luksusfellen» var

I programmet får man et innblikk i Silje Avens kjøpevaner, og det kommer fram at hun blant annet har brukt betydelige summer på billigbutikken Nille flere ganger i uka. Hun har også en rekke inkassovarsler, mens samboeren har flere betalingsanmerkninger.

Det var 27-åringen selv som meldte paret på programmet, etter en oppfordring fra sin mor.

- Jeg var ikke klar over hva «Luksusfellen» var for noe, men googlet meg fram og skjønte at vi trengte hjelp. Det er jeg veldig glad for i dag, forklarer hun.

Magne Gundersen og Hallgeir Kvadsheim gir nemlig klar beskjed om at handlevanene må legges om, dersom paret skal komme seg ut av det økonomiske uføret.

Trengte hjelp på flere områder

Forbrukerøkonom Gundersen sier til Dagbladet at paret trengte ordentlig voksenopplæring, både når det gjaldt økonomi og det å fungere sammen.

- Vi fungerte nærmest som både økonomirådgivere og parterapeuter, sier han.

Gundersen legger til at det ikke er sjelden at «Luksusfellen»-ekspertene må hjelpe deltakere med mer enn rene økonomiråd.

«PARTERAPEUT»: Forbrukerøkonom Magne Gundersen mener at god økonomi og godt samliv går hånd i hånd. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
«PARTERAPEUT»: Forbrukerøkonom Magne Gundersen mener at god økonomi og godt samliv går hånd i hånd. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er sånn når det er vanskelig, at det blir dårlig stemning og dårlig kommunikasjon i heimen. Vi merker at når deltakerne innser at de får hjelp og ser lys i tunnelen, så påvirker det også forholdet på en positiv måte, sier forbrukerøkonomen.

Hans beste råd er at man ikke må skaffe seg kredittkort når man får barn, men heller betale tilbake og få kontroll på jobb og inntekt.

- Dårlig økonomi påvirker forholdet også, så hvis man får ryddet opp der, så smiler det egentlig på alle fronter, legger han til.

Måtte si opp Netflix, HBO, Viaplay og TV 2 sumo

Silje Aven forteller at hun gleder seg over at rådene fra de to økonomene har gitt henne og samboeren et mer harmonisk liv på hjemmebane. Hun tilføyer at de absolutt fikk merke de økonomiske grepene som var nødvendige å ta.

INKASSO: Silje og Edvard fra Sunnfjord måtte få hjelp til å redde økonomien. Foto: TV3
INKASSO: Silje og Edvard fra Sunnfjord måtte få hjelp til å redde økonomien. Foto: TV3 Vis mer

- Vi måtte gå veldig langt for å få inn de pengene vi skyldte. Vi måtte selge iPad, TV, DVD-spiller, høyttalere. Og vi måtte slutte å abonnere på Netflix, Viaplay, HBO og TV 2 sumo, så Amalie hadde ikke mye å se på i hverdagen, forteller hun til Dagbladet.

Hun er likevel ikke i tvil om at det hele har vært verdt det.

- Men «Luksusfellen» reddet forholdet vårt. Pengeproblemene gikk hardt utover psyken vår, og det gikk utover datteren vår, og da innser man at man trenger hjelp, sier hun - og legger til at hun og Helle hver måned sørger for at kontoene deres ikke går tomme.