ENDELIG NYKTER: Hank von Helvete er på avvenning. - Da datteren min ble født innså jeg at dette ikke gikk lenger, sier "Hertis". Foto: LASSE SVENSSON/EXPRESSEN
ENDELIG NYKTER: Hank von Helvete er på avvenning. - Da datteren min ble født innså jeg at dette ikke gikk lenger, sier "Hertis". Foto: LASSE SVENSSON/EXPRESSENVis mer

Hank von Helvete har ikke vært nykter på 24 år

Nå er Turboneger-vokalisten (36) på avvenning i Sverige.

||| OSLO/ESLÖV (Dagbladet): Her, på de skånske slettene, hviler Hank von Helvete ut. Turbonegerstjernen har vært på dop siden han var 12. Nå har han fått nok.

- Jeg har ikke vært nykter på 24 år, og har ødelagt for meg så mange ganger at jeg mistet tellinga for lenge siden, sier han til Expressen.

Hans-Erik Dyvik Husby har vært hyllet i både inn- og utland i årevis - men på scenen var han alltid høy eller full.

Først nylig opplevde han scenen helt edru. Det var bedre enn noen gang.

- Jeg var nykter på scenen for første gang i livet for ei uke siden. Jeg var 70 prosent bedre enn selv de ganger jeg bare har tatt et par øl, sier Husby.

Vil si unnskyld
Men nå sitter sangeren på eksklusiv klinikk utenfor Eslöv i Skåne. Rundt ham er det åkrer og alleer - og slott. Huset eies av friherren Carl Johan von Schwerin og er tilknyttet Skarhults slott, der svenskenes prins Carl-Philip er innlosjert.

- Jeg har skimtet prinsen noen ganger, og har håpet å møte ham, sier musikeren som fikk kritikk fra det svenske hoffet etter å ha gjort narr av den svenske kongefamilien for noen år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå vil han skvære opp.

AVVENT FRA HEROIN ETTER KOLLAPSEN I 1998: - Men jeg fortsatte med sprit og annen dop, sier Hank von Helvete. Foto: LASSE SVENSSON/EXPRESSEN
AVVENT FRA HEROIN ETTER KOLLAPSEN I 1998: - Men jeg fortsatte med sprit og annen dop, sier Hank von Helvete. Foto: LASSE SVENSSON/EXPRESSEN Vis mer

- Du gjør så mange dumme ting når du går på dop, så nå skulle jeg gjerne bedt prinsen om unnskyldning, sier vokalisten.

Han kommer ikke til å avslutte behandlingen før neste år. I mellomtida kommer han til å gjennomføre konserter med Turbonegro, og ikke minst spille hovedrollen i oppsetningen av «Jesus Christ Superstar» ved Det Norske Teatret i Oslo fra 3. september.

Heroin
Han har vært misbruker siden tenåra, og søkte hjelp første gang allerede i 1998.

- Men jeg fikk behandling med metadon og seinere Subutex mot heroin. Du erstatter et dop med et annet.

- Samtidig fortsatte jeg med sprit og annet dop. Jeg var aldri nykter, og livet handlet bare om narkotika.

Endringen kom da han ble far like før jul.

- Det var vendepunktet. Da datteren min ble født i desember innså jeg at dette ikke gikk lenger. Det var manageren Trygve Haug som anbefalte behandlingshjemmet i Eslöv.

En måned etter at datteren Else Victoria ble født, var han inne til avvenning. Først i Norge, og den siste måneden har han vært på Narconon i Skarhult.

- Lykkelig
- Behandlingen er helt dopfri. Derimot propper en seg full med vitaminer og atter vitaminer. I ettermiddag sitter jeg med lukkede øyne i halvannen time og gjør ikke noe i det hele tatt annet enn å la tankene flyte. Det er også en form for behandling. Seinere skal jeg sitte i badstu i fire timer om dagen for å svette ut alle giftene som lagres i fettvevet.

- Hvordan er det å være nykter?

- Jeg er dopfri nå, og har aldri vært lykkeligere. Faren min er lykkelig og datteren min kan føle seg trygg.

PÅ SCENEN: Med Turboneger på Øyafestivalen i fjor. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM/ Dagbladet
PÅ SCENEN: Med Turboneger på Øyafestivalen i fjor. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM/ Dagbladet Vis mer