Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Hanne Gaby Odiele:

Hanne (28) ble utsatt for operasjoner som ikke var medisinsk nødvendig: - Det ble et traume på grunn av det de gjorde

Supermodellen ble født som interkjønn. Nå roses hun for sitt mot og sin åpenhet.

FÅR ROS: Den belgiske toppmodellen Hanne Gaby Odiele bryter tabuer ved å stå fram og fortelle at hun ble født med uklare kjønnskarakteristika. Foto: NTB Scanpix
FÅR ROS: Den belgiske toppmodellen Hanne Gaby Odiele bryter tabuer ved å stå fram og fortelle at hun ble født med uklare kjønnskarakteristika. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): De siste par åra har kjønnsidentitetsproblematikk fått økt oppmerksomhet i offentligheten.

Kanskje spesielt her til lands, i kjølvannet av TV 2s dokumentarserie «Født i feil kropp», som vant Gullruten i 2015. At Caitlyn Jenner (67), reality-stjerne og tidligere OL-vinner, stod fram som transkjønnet på forsida av Vanity Fair samme sommer, satte også fokus på tematikken.

Nå har den belgiske toppmodellen Hanne Gaby Odiele (28) valgt å stå fram og fortelle at hun er interkjønn.

Kort fortalt betyr det at man er født med uklare kjønnskarakteristika, og at barnet ved fødsel ikke kan beskrives som gutt eller jente.

Får ros av modell-venninne

I et intervju med USA Today forteller 28-åringen at hun ønsker å bryte tabuer ved å snakke om det at hun ble født med uklare kjønnskarakteristika.

- Der vi er nå, i denne tidsalderen, bør det være helt i orden å snakke om dette, sier hun.

Modellen har nylig inngått et samarbeid med organisasjonen InterACT, som jobber for unge født som interkjønn. Nå ønsker hun å gi en stemme til en gruppe som sjelden snakkes om.

- STOLT: Den belgiske toppmodellen Hanne Gaby Odiele (t.h.) får hun ros fra flere hold, også fra den norske toppmodellen Hanneli Mustaparta (t.v.). Foto: Abaca/ Sipa USA / NTB Scanpix
- STOLT: Den belgiske toppmodellen Hanne Gaby Odiele (t.h.) får hun ros fra flere hold, også fra den norske toppmodellen Hanneli Mustaparta (t.v.). Foto: Abaca/ Sipa USA / NTB Scanpix Vis mer

Den norske toppmodellen Hanneli Mustaparta (34) er blant dem som roser Odiele for åpenheten:

«Jeg er så stolt av min venn Hanne Gaby Odiele som kommer ut som #Intersex og snakker så åpent om det i nyeste Vogue magazine» skriver hun på Instagram.

Også Odieles ektemann, modellen og DJ-en John Swiatek, sier til USA Today at han er utrolig stolt over at kona hans snakker ut.

Selv om den transkjønnede toppmodellen Andreja Pejic (25) brøt ny grunn da hun fortalte om sin kjønnsbekreftende operasjon i 2014, er Odiele en modig pionér, ifølge Vogue:

«(...) Odiele utforsker nytt terreng - det er umulig å finne en eneste person som er kjent på sitt felt som er åpent interkjønn», mener motemagasinet.

Ble ført bak lyset om operasjonen

Odiele, som har gått på catwalken for merker som Moschino, DKNY, Marc Jacobs og Tommy Hilfiger, snakker også om historien sin i et stort intervju med Vogue.

I Vogue-artikkelen framgår det at Odieles foreldre ble oppmerksomme på at dattera var interkjønn da hun var et par uker gammel, etter at det var blitt tatt en blodprøve av henne.

SUKSESS: Hanne Gaby Odiele på catwalken for DKNY i New York høsten 2016. Foto: Jonas Gustavsson / Sipa USA / NTB scanpix
SUKSESS: Hanne Gaby Odiele på catwalken for DKNY i New York høsten 2016. Foto: Jonas Gustavsson / Sipa USA / NTB scanpix Vis mer

Prøvene viste at hun hadde Androgent Insensitivitetssyndrom. Det innebar at hun genetisk sett var gutt, men samtidig motstandsdyktig mot mannlige kjønnshormoner. Hanne Gaby ble født med retinerte testikler (at testiklene ikke er kommet ned i pungen, journ.anm.), og uten livmor eller eggstokker.

Foreldrene hennes ble henvist til en spesialist. I intervjuet med Vogue forteller de at spesialisten fortalte at dattera deres var interkjønn, at hun trengte korrigerende operasjoner og at hun ikke burde få vite om tilstanden sin.

Da hun som tiåring fikk operert ut de indre testiklene, forklarte foreldrene hennes operasjonen med at hun hadde et problem med blæra.

- De fortalte oss at det Hanne hadde, var ekstremt sjeldent. Nå vet vi så mye mer. Vi trodde også at vi aldri kunne dele dette med venner eller familie, sier faren hennes, Franke Termote, til Vogue i dag.

Trodde hun var alene

Selv om Hanne Gaby som barn ikke visste at hun var interkjønn, merket hun at noe ikke stemte etter operasjonen, der de retinerte testiklene ble fjernet.

- På et tidspunkt etter operasjonen visste jeg at jeg ikke kunne få barn, jeg hadde ikke mensen. Jeg visste at det var noe galt med meg, sier hun til USA Today i dag.

Siden tiårsalderen, da hun ble operert første gang, har hun tatt hormoner i pilleform.

INGEN SVAR: Hanne Gaby Odiele, her med designer Jeremy Scott, fant ut på egenhånd at hun var interkjønn. Foto: Sam Deitch / BFA /REX / Shutterstock / NTB scanpix
INGEN SVAR: Hanne Gaby Odiele, her med designer Jeremy Scott, fant ut på egenhånd at hun var interkjønn. Foto: Sam Deitch / BFA /REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Omtrent på den tida hun ble oppdaget av et modellbyrå som 17-åring, leste hun en artikkel om en intersex-modell i et nederlandsk ungdomsblad. Dermed kom hun i kontakt med en støttegruppe i Nederland, noe som hjalp henne veldig.

- Det var helt fantastisk. Man tror man er alene, at det ikke finnes noen andre som deg, og så får man snakke med andre som er interkjønn! sier Odiele til Vogue.

Ingvild Endestad, leder i FRI - foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, påpeker viktigheten av at personer som Odiele forteller sin historie.

- Enkeltmennesker som tør å være synlige er alltid viktig for å endre holdninger og politikk. Odiele blir med sin synlighet en rollemodell for andre, sier Endestad til Dagbladet.

POSITIV: Ingvild Endestad i FRI er glad for at interkjønn får økt oppmerksomhet. Foto: FRI
POSITIV: Ingvild Endestad i FRI er glad for at interkjønn får økt oppmerksomhet. Foto: FRI Vis mer

Hun legger til at interessen for interkjønn er økende også i Norge, og at FRI er glade for at Barne- og likestillingsdepartementet har inkludert interkjønn i sin handlingsplan.

- Det er viktig at enkeltmennesker er åpne og synlige, men det er et politisk ansvar å sørge for gode rettigheter og levekår for alle. Som samfunn må vi bry oss om de minoritetsgruppene som ennå ikke har en stemme, og skape rom slik at disse stemmene kan komme fram og bli hørt.

Traumatiserende inngrep

Flere år etter sin første operasjon, da hun var 18 år gammel, ble Hanne Gaby Odiele operert igjen. Den gang for å få konstruert en vagina.

Når Odiele i dag velger å fortelle at hun er interkjønn, er det i hovedsak for å problematisere de tabubelagte inngrepene mange interkjønn-barn blir utsatt for, uten sitt samtykke.

- Det er ikke en så stor greie å være interkjønn. Hadde de bare vært ærlige fra begynnelsen av... Det ble et traume på grunn av det de gjorde, sier hun til USA Today, med henvisning til de to operasjonene sine.

Ingvild Endestad i FRI gir også støtte til den belgiske toppmodellens budskap.

- FRI deler hennes tydelig politiske budskap om at barn ikke skal utsettes for kirurgiske inngrep som ikke er medisinsk nødvendig. Det er positivt at Hanne Gaby Odiele får plass til å fortelle om saken hun brenner for, ikke bare som en sensasjonshistorie om egen kropp og liv, sier hun til Dagbladet.

Gjennom sin Free & Equal-kampanje har FN også satt fokus på barn som er interkjønn, og på at disse ikke skal bli utsatt for unødvendige kirurgiske inngrep.

I et eget skriv fra FN problematiseres inngrepene, og de anses som mulige brudd på menneskerettighetene. I skrivet anbefaler FN at det blir forbudt å gjennomføre slike inngrep på intersex-barn uten deres viten og vilje.

- Kan oppleves som skremmende

Katrina Roen er professor i psykologi ved Universitetet i Oslo. Hun har forsket på ungdom som lever med forskjellige kjønnskarakteristika.

FORSKER: Professor Katrina Roen mener at interkjønn må avstigmatiseres. Foto: Andrew Turbott
FORSKER: Professor Katrina Roen mener at interkjønn må avstigmatiseres. Foto: Andrew Turbott Vis mer

Roen sier at interkjønn er et komplekst samlebegrep for et mangfold av kroppslige kjønnskarakteristika.

- Interkjønn handler om mangfold, og om kropper som utvikler seg på måter som ikke er typisk mannlig eller kvinnelig. I noen tilfeller er forskjellen veldig subtil, og mange vokser opp uten å vite at de er interkjønn. Ofte blir man ikke klar over det før man kommer i tenårene og oppdager at man ikke får menstruasjon, for eksempel, sier Roen til Dagbladet.

Som professor i psykologi er Roen opptatt av hva som skjer mentalt og emosjonelt med et barn, og resten av familien, når barnet får en medisinsk diagnose som faller innunder interkjønn-paraplyen.

- Interkjønn er omtrent like vanlig som det å være rødhåret. Men når man får en medisinsk diagnose oppleves det som noe mer negativt, skremmende og mer stigmatisert. Man kan tenke på interkjønn som medisinske tilstander eller som menneskelige forskjeller, mener forskeren.

Hun legger til at personer som Hanne Gaby Odiele kan bidra til at interkjønn i mindre grad blir oppfattet som en uheldig, medisinsk diagnose.

- Denne modellen presenterer en alternativ versjon av hva dette handler om. Hun tilbyr et perspektiv der interkjønn ikke oppfattes som noe «feil», men som noe annerledes. At det er noe man kan lære om og tilpasse seg til, framfor at det er noe som må fikses, sier Roen om Odiele.

Uheldige konsekvenser

Professoren slutter seg til FNs og Odieles problematisering av at interkjønn-barn gjennomgår kirurgiske inngrep uten å være tilstrekkelig informert av foreldre og leger.

Roen trekker fram de mulige negative konsekvensene av slike inngrep, som tillitsbrudd mellom barn og foreldre og bivirkninger av påfølgende hormonbehandling.

RYLANDS STORE FORVANDLING: Ryland ble født i 2007. Foreldrene har akseptert datteras ønske om å bli omtalt og se ut som en gutt. Video: The Whittington family Vis mer

Personer med indre testikler har høyere sannsynlighet for å utvikle testikkelkreft enn personer med normalt utviklede testikler, ifølge American Family Physician. Da Hanne Gaby Odiele skulle bli operert for første gang, fikk foreldrene hennes også denne beskjeden fra legene.

Professor Katrina Roen påpeker at risikoen for kreft er høyere hvis indre testikler ikke opereres ut, men problematiserer samtidig denne argumentasjonen:

- Det samme gjelder for bryster, som også kan føre til kreft. Likevel er det ikke slik at man opererer bort brystene som tenåring, påpeker hun.

Her i Norge er avdelingsoverlege ved Rikshospitalet og professor i pediatri Trond H. Diseth blant dem som jobber med barn med uklare kjønnskarakteristika. Ifølge Diseth gjennomføres det ulike grundige undersøkelser av barna for å finne det egentlige kjønnet deres.

- Vi bruker tid og tverrfaglig spisskompetanse. Ved hjelp av kliniske undersøkelser, blodprøver og røntgenundersøkelser finner vi ut hva slags kjønn barnet har. Vi har også fulgt barna inn i tenårene og i ung voksen alder, og de ønsker ikke å skifte kjønn, har Diseth uttalt til Dagens Medisin.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Diseth for en egen kommentar til saken, men har så langt ikke lykkes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling