Shabana Rehman:

- Har begynt å planlegge 2023

Håpet står fortsatt sterkt for kreftsyke Shabana Rehman.

HÅPEFULL: Den siste tida med sykdom har vært tøff for Shabana Rehman, men hun har håp for fremtiden. Reporter: Katrine Bjelke. Video: Andrea Viland Ask / Dagbladet Vis mer
Publisert

Komiker og samfunnsdebattant Shabana Rehman (46) fikk 15. november tildelt Norsk PENs Ossietzkypris for 2022. Rehman fikk prisen for å ha stått i spissen for ytringsfrihet på en kreativ og oppsiktsvekkende måte i flere tiår.

I april i år ble det kjent at Rehman var blitt diagnostisert med bukspyttkjertelkreft med spredning. 46-åringen fikk samtidig beskjed om at hun ikke hadde lang tid igjen å leve.

På grunn av det som i praksis ble omtalt som en «dødsdom», fikk Rehman tildelt Ossietzkyprisen i august. Norsk PEN var rett og slett redde for at Rehman ikke kunne være til stede for prisutdelingen som alltid finner sted den 15. november.

Men mot alle odds møtte Rehman opp på Kulturhuset i Oslo - til stående applaus fra publikum.

- Det ble en fantastisk fin kveld. Det er ikke noe annet sted jeg skulle ønske at jeg var i kveld. Jeg fikk enormt med kjærlighet fra familie, venner, ukjente og kjente. Noen sa litt på fleip at det føles som en konfirmasjon. Jeg er overveldet, sa en smilende Rehman til Dagbladet.

MOTTOK PRIS: Flere holdt taler og fremførte under prisutdelingen på Kulturhuset i Oslo. Foto: Andrea Viland Ask
MOTTOK PRIS: Flere holdt taler og fremførte under prisutdelingen på Kulturhuset i Oslo. Foto: Andrea Viland Ask Vis mer

- Tøffe uker

Kort tid etter at det ble offentliggjort at komikeren var dødssyk, kunne hun selv fortelle at hun var i gang med alternativ behandling i Tyskland.

- Det legene gjør nå, er spennende. De bruker lokal cellegift direkte på svulsten i 15 minutter. De tar også en slags dialyse hvor de skifter og renser blodet. Med det blir all cellegiften sugd ut - slik at den bare er i kroppen min dette nevnte kvarteret, fortalte Shabana om behandlingen til Se og Hør.

Rehman forteller nå til Dagbladet at hun har vært innom flere kritiske faser den siste tida.

- De siste ukene har vært veldig tøffe. Jeg har vært innom flere kritiske faser. Det er ikke gitt hvilken vei dette går, og det må jeg leve med. Det har jeg akseptert, sier hun og legger til:

- Men håpet er fortsatt der, og jeg står fortsatt i kamp. Det er tøffe uker, men igjen så er det flere gode dager enn det er dårlige. Jeg har fortsatt mye å lære og mye å dele med folk om denne reisen.

Shabana Rehman gjester «Lindmo», der hun kan fortelle om oppløftende nyheter om kreftsykdommen. Video: NRK Vis mer

Optimisme har vært en av Rehmans styrker i tida sykdommen har herjet i kroppen hennes. Til Dagbladet forteller hun at hun slettes ikke er redd for å planlegge framtida.

- Jeg har begynt å planlegge 2023. Mot alle odds.

Første jul sammen

Midt i dødskampen fant Rehman et uventet lyspunkt. I sommer kunne hun nemlig avsløre at hun hadde funnet kjærligheten med artist og bonde Petter Simonsen (49).

Simonsen har stått ved Rehmans side under hele sykdomsforløpet, og har blant annet akkompagnert henne til Tyskland for å vise sin støtte under behandling.

- Petter har vært helt sentral. Noe som er utrolig viktig når du får en dødelig sykdom, det har det i hvert fall vært for meg. Han er min nærmeste pårørende og en helt sentral person. Jeg elsker ham.

Til tross for legens beskjeder har komikeren begynt å planlegge jula med sin kjære.

- Det blir en gårdsjul. Jeg synes det er veldig romantisk, forteller Rehman med et stort smil rundt munnen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer