Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Sigrid Bonde Tusvik:

Har fått hudkreft

- Det er ondskap satt i system.

HUDKREFT: Sigrid Bonde Tusvik har en ondartet svulst i en føflekk, forteller hun i en ny podkast-episode. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
HUDKREFT: Sigrid Bonde Tusvik har en ondartet svulst i en føflekk, forteller hun i en ny podkast-episode. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Komiker Sigrid Bonde Tusvik (40) har fått basalcellekreft, eller hudkreft, forteller hun i tirsdagens episode av podkasten «Tusvik & Tønne», som hun har med kollega Lisa Tønne (42).

Kreftbeskjeden fikk komikeren torsdag forrige uke, etter at hun har sjekket en føflekk øverst på brystet.

- Det er ondskap satt i system, men ikke så satt i system at du dør, forsikrer Bonde Tusvik i podkasten.

- Så nå må jeg skjære mer, for jeg må jo skjære opp arret, legger hun til.

SISTE MED MARIE SIMONSEN: Sigrid Bonde Tusvik om drapstruslene tidligere i år. Vis mer

- Sjekk deg alltid

I en SMS til Dagbladet skriver 40-åringen at det i disse koronatider også er lurt å minne alle på å sjekke seg for langt mer alvorlige ting.

- Jeg sjekker meg jevnlig, og er glad jeg oppdaget hudkreften tidlig. Særlig jeg som har elsket å sole meg i alle år passer ekstra godt på, forteller hun til Dagbladet.

- Sjekk deg alltid: Hud, livmorhals og bryst, er Bonde Tusviks oppfordring.

- Kan skylde meg selv

Ifølge Norsk Helseinformatikk har kreftformen svært god prognose, og helbredelsen er på nær 100 prosent.

Behandlingen består vanligvis av at man kirurgisk fjerner svulsten, og om svulsten er liten og godt avgrenset, kan den fjernes av allmennlege. Ved større svulster skjer det på sykehus.

Basalcellekreft oppstår i solskadet hud, og det er derfor ikke uvanlig at det kan komme tilbakefall eller nye svulster seinere, etter behandling.

Sigrid Bonde Tusvik erkjenner at hun ikke har vært flink til å ta vare på huden når hun har solt seg tidligere.

- Jeg kan jo skylde meg selv å ha den kreften. Er du klar over hvor mye jeg har solt meg uten solkrem opp gjennom åra? sier hun i podkasten.

Hun sier også at hun fikk «helseangst» umiddelbart etter å ha fått beskjeden, og at hun har tenkt at hun nå har kreft i alle føflekkene sine.

Likevel forsikrer hun om at selv om svulsten er ondartet, er den «god» - i og med at den ikke sprer seg videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!