Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Christine Koht:

Har fått komme hjem

I et innlegg om helsevesenet og død, nevner komikeren at hun er hjemme igjen.

HJEMME IGJEN: Christine Koht avslører at hun har fått komme hjem igjen. Foto: NTB scanpix
HJEMME IGJEN: Christine Koht avslører at hun har fått komme hjem igjen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det har vært stille fra komiker Christine Koht (52) siden slutten av januar. Den folkekjære komikeren har det siste året kommet med jevnlige oppdateringer på både Facebook og i Aftenposten om hvordan det går med henne, etter at hun fikk påvist en alvorlig kreftdiagnose i januar i fjor.

FJERNER: Christine Koht har latt folk følge hennes kamp tilbake etter sykdommen med jevnlige oppdateringer på sosiale medier. Video: Kirsten Koht (med tillatelse) Vis mer

At hennes kone, Pernille Rygg (56), også ble syk før jul, gjorde ikke ting noe enklere. Koht har ytret at hennes største ønske er at de to skal få bo sammen igjen.

Hun har valgt å være svært åpen om sykdommen og om hvordan den har påvirket henne, noe tusenvis i det ganske land har satt stor pris på. Hun ble kåret til årets forbilde på Se og Hørs kjendisgalla, og ble kåret til årets navn i både Dagbladet og VG. Åpenheten har, med andre ord, berørt mange.

Nå velger komikeren å åpne seg igjen. I et innlegg i A-magasinet skriver Koht for første gang på flere måneder om hvordan det går med henne nå.

RØRENDE TALE: Kirsten Koht tok imot prisen «årets forbilde» på vegne av datteren Christine Koht, under Se og Hørs kjendisgalla. Hun holdt en rørende takketale. Video: Bjørn Lindgren Vis mer

Endelig hjemme

Innlegget handler både om død og om corona-krisen Norge står overfor, men i det avslører komikeren også hvordan det går med henne nå. Etter å ha beskrevet de mange veiene i helsevesenet hun har vært gjennom, rosende sådan, går hun over til følgende:

«Og nå som jeg endelig er hjemme og likevel stadig omgitt av dette som er fellesskapets ypperste uttrykk for omsorg, er jeg selvsagt uendelig takknemlig. Særlig fordi dette kjempesystemet nå går gjennom en røff test der sprekker og svakheter kan komme til syne», skriver 52-åringen.

VELDIG SYK: -Christine er veldig syk, dessverre. Mamma Kirsten tar imot prisen for Årets navn på vegne av datteren. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Tidligere i år ble det kjent at en ansatt ved Sunnaas hadde fått påvist coronasmitte. Det var altså her Koht lå, men nå er hun altså hjemme i Tønsberg. Hun utdyper derimot ikke hvor lenge hun har vært hjemme.

Hun skriver at hun uansett alltid er i en slags karantene, men at hun er redd for hvilke utfordringer helsesystemet kan måtte møte på i den kommende tida.

Koht har selv ligget i respirator tre ganger det siste året, og skriver at hun er nervøs - siden hun selv tilhører risikogruppa. I innlegget roser hun det norske helsevesenet, men skriver humoristisk om at de ikke alltid er like gode på å svare på spørsmål om døden.

Koht mener det er viktig å gi håp, i stedet for standardsvar som «alle skal dø» eller at ingen aner når man skal dø - og at det godt kan være over i morgen når man får en takstein i hodet. Avslutningsvis skriver hun derfor dette:

«Så også i coronaens tid: Alle vet jo at de skal dø, så dropp det. Gjør det enkelt, og gå for tro så lenge som overhodet mulig. Og for guds skyld, kom aldri, aldri mer drassende med de dumme taksteinene»

ÅRETS FORBILDE: Christine Koht ble kåret til årets forbilde under Se og Hørs kjendisgalla 2019. Video: Privat Vis mer

Tøft år

Det var altså for omtrent et år siden at Koht kunngjorde at hun var alvorlig syk. Siden den gang har hun delt åpent med følgerne sine om prosessen og prognosene. Hun fikk plass ved Sunnaas.

Selv om Koht ble flyttet fra Rikshospitalet til Sunnaas, har hun fortalt at det ikke betyr at hun er frisk, men at det er et steg i riktig retning.

I slutten av november valgte hun å være åpen om hvordan det siste året hadde påvirket henne.

«Jeg er så takknemlig for alle kjærlige og rørende meldinger fra dere. Jeg har aldri opplevd så mye omsorg i hele mitt liv», skrev hun innledningsvis.

Videre fortalte 52-åringen at hun aldri har kjent på hvor dyrebart livet er, og at hun ofte får høre at hun er sterk.

«Men jeg er også svak. Kroppen min er enormt sliten etter ett år som dødssyk. Og kanondose med immunterapi, 1000 milligram kortison over lang tid og tre ganger i koma har gitt meg mange skader og nervesmerter», fortsatte hun.

52-åringen har hele tiden vært åpen om at hun setter stor pris på støtten Rygg har vist i denne vanskelige perioden. Christine Koht og Pernille Rygg hadde vært kjærester og samboere i over 23 år da de giftet seg i 2013. Komikeren giftet seg selvsagt i rosa kjole, mens kona hadde på seg hvit dress.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!