Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ozzy Osbourne:

Har fått Parkinson-diagnose

Rockestjerna avslører at han er diagnostisert med den alvorlige sykdommen.

SYK: Ozzy Osbourne (71) forteller at han har fått diagnosen Parkinson. Foto: NTB scanpix
SYK: Ozzy Osbourne (71) forteller at han har fått diagnosen Parkinson. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det skriver flere internasjonale medier, etter at Ozzy Osbourne (71) og familien dukket opp på et intervju på «Good Morning America».

- Det har vært utrolig utfordrende for oss alle. Jeg gjorde mitt siste show på nyttårsaften på The Forum, sier Black Sabbath-frontmannen ifølge NBC.

Fikk diagnosen etter fall

Ifølge kona, Sharon Osbourne (67), har 71-åringen fase to av Parkinson.

- Det er så mange forskjellige typer Parkinson - det er ikke en dødsdom uansett hvor langt man strekker fantasien, men det påvirker visse nerver i kroppen. Og har du en god dag, så er det en god dag, og så er det er virkelig dårlig dag, sier hun, ifølge nettstedet.

Osbourne var også innlagt på sykehus i februar i fjor etter komplikasjoner som oppsto etter influensa. Selv forteller han at han fikk diagnosen da, etter lungebetennelse og et fall hjemme i Los Angeles.

- Jeg hadde et stygt fall. Jeg måtte operere nakken, noe som ødela alle nervene mine, forteller han.

Rockeren går nå på Parkinson-medisiner. Sharon Osbourne forteller at neste steg er å dra til Sveits til en klinikk som spesialiserer seg på immunforsvaret.

- Jeg er ikke flink med hemmeligheter. Jeg kan ikke gå rundt med det lenger, fordi det føles som jeg går tom for unnskyldninger, om du skjønner hva jeg mener, fortsetter han.

FØR OPERASJON: Slik beskriver Iver Knarud (59) livet med Parkinson sykdom. Klipp: Madeleine Liereng. Video: Jørn Moen / Dagbladet Vis mer

Flere helseproblemer

Ifølge Store Norske Leksikon fører Parkinson til redusert evne til å gjøre viljestyrke bevegelser, muskelstivhet og skjelving. Disse symptomene skyldes først og fremst en nedsatt mengde dopamin i hjernens såkalte basalganglier.

Ved sykdommen mister man også hjerneceller, noe som i de fleste tilfeller ikke har en kjent årsak.

Også i 2018 måtte Osbourne avlyse flere konserter på grunn av sykehusinnleggelser.

Han er imidlertid ikke ferdig med musikkarrieren, og forteller i intervjuet at han ønsker å komme seg tilbake på scenen for fansen.

- De er lufta mi, om du skjønner. Jeg føler meg bedre. Jeg har innsett at jeg har Parkinson. Og jeg bare håper de holder ut og at de er der for meg når jeg trenger dem, sier han.

Han var i en årrekke vokalist og frontmann i bandet Black Sabbath, som spilte sin siste konsert i 2017. Etter det har han hatt flere soloturneer, men altså ikke uten avbrudd på grunn av helsa.

PARKINSON: Første gang Parkinson-rammede Iver Knarud (59) fikk operert inn to elektroder i hjernen, gikk det ikke helt som planlagt. Klipp: Madeleine Liereng. Video: Jørn Moen / Dagbladet Vis mer