Mads Hansen:

- Har hatt fingeren på pulsen

Mads Hansen deler åpenhjertig om årets juleinnsamling.

FRIVILLIG: Denne jula ønsket Mads Hansen å hjelpe vanskeligstilte familier. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
FRIVILLIG: Denne jula ønsket Mads Hansen å hjelpe vanskeligstilte familier. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer
Publisert

For mange er jula en gledelig tid der man kan spise god mat og åpne pakker sammen med familien, men dette er likevel ikke realiteten for flere familier i Norge.

I år bestemte programleder Mads Hansen (38) seg derfor for å strekke ut ei hånd til vanskeligstilte familier slik at også de kan gi barna sine en minneverdig jul.

En drøy måned seinere har Hansen, sammen med organisasjonen Rett Fram Opplevelser, samlet inn over seks millioner kroner til familier over hele landet.

- Jeg håper at folk nå får se hvor mange som faktisk trenger hjelp og at det gjør det litt lettere for folk å be om hjelpen de trenger, forklarer Hansen til Dagbladet.

- VELDIG GØY: Mads Hansen møtte på finalefesten for TV 2-programmet «Forræder» fredag 11. november. Reporter: Bjørn Ekker/Dagbladet Vis mer

- Mange barn gruer seg

Innsamlingen gjorde han i kombinasjon med noe han kaller en «Nevemagnet»-julekalender. Denne julekalenderen går ut på at Hansen poster en klein video på Instagram-story hver dag.

Aksjonen har også fått enorm oppmerksomhet i sosiale medier, og i et nytt Instagram-innlegg takker 38-åringen til alle som har donert og bidratt til å spre ordet.

- Det har vært veldig givende. Jeg har fått henvendelser av mennesker som trenger hjelp og har fått hjelp. Jeg har hatt fingeren litt på pulsen i forbindelser med hvor mange som faktisk trenger hjelp i jula, forteller Hansen om kampanjen.

Motivasjonen bak innsamlingen bunner i at programlederen selv husker tilbake til julaften som ung, og at dette er noe som alle barn burde få oppleve. Han synes at det er dumt at «barn blir skadelidende for den økonomiske situasjonen vi har i Norge i dag».

VELDEDIGHET: Mari Maurstad er med i denne ukens «I lomma på Silje» og der kommer det frem at hun bruker mye penger på veldedighet Vis mer

- Det er så enkelt som at jeg selv husker da jeg var liten og hvor mye jeg gledet meg til jul, og den vissheten om at det er veldig mange barn i landet som gruer seg til jul fordi mamma og pappa ikke har råd til å kjøpe gaver eller julemat.

- Rørende

- Det har vært flere fine konsekvenser av denne aksjonen, og det sier litt om behovet. Når det er så mange som gir så tror jeg at det er mange som kjenner på at «det kunne vært oss». Det skal ikke en veldig høy strømregning til før det velter en hel families økonomi, sier Hansen.

I bildekarusellen på Instagram har også TV-profilen vedlagt meldinger fra familier som har mottatt hjelp fra innsamlingen, og flere av meldingene viser tydelig takknemligheten familiene kjenner på.

- Det er veldig mange skjebner der ute. Når man leser én melding, så er det en hel families skjebne. Da er det ikke bare et tall lenger og det blir mer personlig. Det er også grunnen til at jeg deler meldingene, så folk som gir kan se hva de har bidratt til og hvordan de har hjulpet dem, forteller han videre, og legger til:

STJERNEBESØK: Mads Hansen hadde Erling Braut Haaland som gjest i podkasten sin og forteller hvordan han opplevde superspissen. Video: Rødt Kort. Vis mer

- Hver og én skjebne er rørende på sin egen måte, og omfanget av det og hvor mye det betyr for folk.

- Fjerne stigmaet

Jula har imidlertid ikke bare gått til å samle inn penger, for 38-åringen var nemlig også innstilt på å jobbe som frivillig for organisasjonen under høytida.

- Jeg var med på en julaftenfeiring. Da fikk jeg se det på nært og kunne snakke med de familiene som var der. Det er jo skambelagt det å be om hjelp, sier han om frivilligarbeidet.

Det at kampanjen har sanket inn millionvis av penger til trengende familier i Norge er bare én av de positive følgende av aksjonen, ifølge Hansen.

JULEFIN: Kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra og kronprinsesse Mette-Marit besøker Barne- og ungdomsklinikken på Rikshospitalet på formiddagen julaften. Video: NTB Vis mer

- Det andre er at den forhåpentligvis har bidratt til å fjerne stigmaet og skammen rundt det å be om hjelp.

Hansen håper også at innsamlingen har vært med å informere om arbeidet som Rett Fram jobber med, og at dette medfører at familier nå vet hvor de kan henvende seg og be om hjelp.

Han ser heller ikke bort ifra at det kan bli en reprise av den mye omtalte innsamlingen neste år, da han understreker at det er ikke er noen tvil om at det er et stort behov for det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer