Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«Luksusfellen»:

Har ikke kjøpt én julegave til full pris. Dette er «Luksusfellen»-ekspertenes beste tips

Gir sine råd for å unngå økonomiske juletabber.

- MYE Å SPARE: Hallgeir Kvadsheim, Silje Sandmæl og Magne Gundersen mener det er mulig å spare mye penger ved å gjøre små, enkle grep. Nå gir de sine beste tips. Foto: Dagbladet
- MYE Å SPARE: Hallgeir Kvadsheim, Silje Sandmæl og Magne Gundersen mener det er mulig å spare mye penger ved å gjøre små, enkle grep. Nå gir de sine beste tips. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en travel desembermåned, med bare få dager igjen til jul, er det mange nordmenn som stresser med å få gjort unna det siste innkjøpet av gaver, mat og pynt.

Det er liten tvil om at julehøytida kan svi i lommeboka, men ifølge «Luksusfellen»-ekspertene finnes det visse grep man kan ta for å unngå de verste juletabbene - økonomisk sett.

Økonomene understreker at om det finnes ett tidspunkt man skal tillate seg å senke skuldrene med tanke på økonomien, så er det nettopp i jula. Likevel viser en undersøkelse fra Respons Analyse for DNB at nordmenn planlegger å bruke hele 46 milliarder kroner på årets feiring.

For å spare oss noen kroner, kommer dermed ekspertene med sine beste tips.

- Gavene ikke største utgiftspost

Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim (47) forklarer at det alltid er lurt å sette av noen minutter til å gjøre et kjapt anslag over hva man vil komme til å bruke i jula.

Lager man et budsjett, er det imidlertid viktig å tenke på hvor mye man faktisk har å rutte med.

- Det er viktig å huske på at det kanskje ikke er julegavene som har utgjort den største utgiftsposten når jula er over. Julematen, drikken og andre ting blir også dyrt, sier Kvadsheim til Dagbladet.

UNNGÅ STRESS: - Forskning viser at man gjør dårligere økonomiske vurderinger under stress, så det er penger å spare på å være ute i litt god tid, forklarer Hallgeir Kvadsheim. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
UNNGÅ STRESS: - Forskning viser at man gjør dårligere økonomiske vurderinger under stress, så det er penger å spare på å være ute i litt god tid, forklarer Hallgeir Kvadsheim. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

Forbrukerøkonom Magne Gundersen mener også det finnes visse fallgruver en bør være oppmerksom på, før en begynner å dra kortet under juleshoppingen.

- Vi vet at rekordmange handler på internett i år, og da er det vanlig å bruke kredittkort eller å velge en løsning hvor man betaler seinere. Her er det viktig å huske på at man ikke bruker mer enn det man har, slik at man unngår blåmandag i januar, og det å måtte starte året med å være økonomisk bakpå.

- Øverst på ønskelista

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, forteller at hele fire av ti nordmenn bruker mer penger enn planlagt i jula. Hun anbefaler derfor at man avtaler en makspris med de man kjøper gave til, slik at man unngår både det å ha gitt eller å få mer enn man forventet.

- SAMMENLIKNE PRISENE: Silje Sandmæl oppfordrer nordmenn til å bruke prissammenlikningstjenester. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
- SAMMENLIKNE PRISENE: Silje Sandmæl oppfordrer nordmenn til å bruke prissammenlikningstjenester. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Sandmæl understreker at det ikke finnes noen nedre grense hva angår beløp -snarere tvert imot. Undersøkelsen utført av Respons Analyse viser nemlig at gaven like så godt kan være en opplevelse, som en ting.

- Opplevelser er faktisk øverst på ønskelista hos både kvinner og menn i Norge, sier Sandmæl.

Hun mener også det er mye å spare på å sammenlikne pris på varene du skal handle, da mange butikker har prisgaranti. Selv har hun ikke kjøpt en eneste julegave til full pris.

- Man kan bruke prissammenlikningstjenester. Når du kan vise til at du får en bedre pris i en annen butikk, vil butikken du skal handle i som regel matche prisen.

IKKE KAST DORULLENE: Blogger Marta Alises video spredde seg på nettet i 2015. Hun har kommet opp med en genial idé for hva man kan bruke tomme do- og tørkeruller til. Video: Vis mer Vis mer

- Kan spare mye

Det finnes imidlertid ytterligere grep man kan ta for å gjøre juleinnkjøpene rimeligst mulig. For de av dem som bor nær svenskegrensa vil det, ifølge Kvadsheim, lønne seg å gjøre julehandelen med blant annet kjøtt og drikkevarer hos våre kjære naboer.

Dette til tross for at dagens valuta ikke gjør det like gunstig som det har vært tidligere.

Men også her minner Kvadsheim på at det er viktig å se det store bildet. Utgifter som bensin og bompenger er lett å glemme, og må tas med i betraktningen.

- Mange ønsker å unne seg litt ekstra, men flere kjenner nok på følelsen av at det noen ganger kan bli litt mye. Selv om man skal kose seg, trenger en kanskje ikke å kjøpe absolutt alt. Man kan spare mye på å planlegge handleturen, legger Silje Sandmæl til.

- Stress er dyrt

Mange kan kjenne på tidsklemma i desember. Er det imidlertid noe som er negativt for lommeboka, er det nettopp dårlig tid.

- Forskning viser at man gjør dårligere økonomiske vurderinger under stress, så det er penger å spare på å være ute i litt god tid, forklarer Kvadsheim.

Ifølge ham er 23. desember - lille julaften - den minst gunstige dagen å gjøre julegavehandelen på, med tanke på stressfaktoren. Han anbefaler derfor at man gjør unna handelen en dag man har noe lavere blodtrykk og puls.

- Lokketilbud

Det er heller ikke gull alt som glimrer. Kvadsheim mener derfor man skal være bevisst rundt tilbudsvarer.

- Man blir lett lokket av tilbud, men husk at mens mange varer settes ned, er det noen som settes opp. Tilbudene gjør at forbrukerne blir lokket inn i butikkene, så vær litt bevisst på hva man kjøper, sier Kvadsheim.

- Det hjelper heller ikke om man får varer med avslag på 50 prosent, dersom man faktisk ikke har behov for dem, legger Gundersen til.

Hvert år tjener også handelsstanden milliardbeløp på ubrukte gavekort. I fjor meldte Forbrukerrådet at nordmenn hadde ubrukte gavekort for 2,5 milliarder kroner liggende.

Ekspertene tipser dermed om at man bør oppbevare disse samlet, og gjerne et sted hvor du alltid har dem med deg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!