Paradise Papers

Har over 100 millioner i skatteparadis

Dronning Elizabeth dras inn i Paradise Papers-skandalen.

STORE SUMMER: Dronning Elizabeths stiftelse investerte over 100 millioner kroner i fond på Caymanøyene. Pengene gikk blant annet til en utskjelt bedrift. Foto: NTB scanpix
STORE SUMMER: Dronning Elizabeths stiftelse investerte over 100 millioner kroner i fond på Caymanøyene. Pengene gikk blant annet til en utskjelt bedrift. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I kveld har en rekke utvalgte medier rundt om i verden publisert funn fra et internasjonalt graveprosjekt, som på har fått paraplybetegnelsen Paradise Papers.

Flere millioner dokumenter er gjennomgått, og i denne omgang har de utvalgte mediene, deriblant norske Aftenposten, publisert flere oppsiktsvekkende detaljer fra skatteparadisene rundt om.

De økonomiske dokumentene viser blant annet at over tusen nordmenn har penger i skatteparadiser. Dette er ikke nødvendigvis ulovlig, men mange stiller spørsmål ved hvorfor store summer er blitt satt inn på slike kontoer i utgangspunktet.

Store summer

Nå blir dronning Elizabeth (91) av England dratt inn i skandalen. BBC, som har gransket tusenvis av dokumentene tilknyttet saken, skriver at verdens lengstsittende monark har satt inn 100 millioner kroner i fond på Caymanøyene. Området blir ifølge E24 ansett som et av de ti sikreste stedene å gjemme penger unna på i verden.

Det var i 2005 at dronningen investerte over ti millioner pund i et fond som eksisterer på Caymanøyene. Dette ble ikke kjent før i kveld, og det understrekes i papirene at det er dronningens private midler som er brukt i investeringen.

- INGEN KJENNSKAP: Ifølge dronningens egen stiftelse, hadde hun ikke kjennskap til at hennes midler ble plassert i fond på Caymanøyene. Foto: NTB scanpix
- INGEN KJENNSKAP: Ifølge dronningens egen stiftelse, hadde hun ikke kjennskap til at hennes midler ble plassert i fond på Caymanøyene. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det er hertugdømmet i Lancaster, en slags stiftelse, som satte inn millionene på vegne av dronningen. De tar blant annet også vare på inntektene hennes, og hennes totale formue på over fem milliarder kroner.

Penger til utskjelt firma

BBC understreker selv at det ikke er noe direkte ulovlig i det dronningen og stiftelsen hennes har gjort. De skriver også at ingenting i dokumentene tilsier at hun ikke har betalt skatt.

«Spørsmålet som kan stilles er hvorfor en monark investerer penger i offshore-finans», står det i artikkelen.

I dokumentene kommer det fram at pengene dronningen har lagt inn i skatteparadisene, har blitt brukt til videre investeringer.

Fondet hennes har blant annet bidratt til organisasjonen Brighthouse, som tidligere er blitt anklaget for å utnytte fattige mennesker. De leier ut møbler til mennesker, og lar kundene betale opptil 99 prosent i renter, ifølge The Guardian. Selskapet gikk seinere konkurs. 6000 mennesker mistet jobben, og bedriften skyldte totalt over 185 millioner kroner i ubetalte skatter.

Stiftelsen sier at de ikke var klar over hva fondene dronningen hadde penger i investerte i, og at de heller ikke tror dronningen selv visste hva pengene ble brukt på. De bekrefter derimot at fondene eksisterer, men benekter at det skyldes skattesvik.

Tidligere har stiftelsen uttalt at dronningen bryr seg mye om hvordan midlene hennes forvaltes, og at de hele tiden forsøker å gjøre ting i hennes ånd. Dronning Elizabeth har ikke kommentert skattesaken selv.

Hadde varslet avsløringer

En rekke medier hadde i forkant varslet at denne større avsløringen ville komme søndag kveld, og har varslet en rekke flere avsløringer framover.

Det er i disse dager halvannet år siden tidenes største dokumentlekkasje, kjent som «Panama papers». Dokumentene avdekket skatteparadisenes sentrale rolle i den globale finansindustrien.

Det var samme nettverket som sto bak Panama-avsløringene, International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), som denne gangen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer