Prins Harry:

Hardt ut mot familien - igjen

Hevder at familien unnlot å dele informasjon.

UTTALER SEG: Prins Harry kommer med en rekke påstander om sin egen familie i den pågående rettsaken. Her fotografert i 2017. Foto: AFP/NTB
UTTALER SEG: Prins Harry kommer med en rekke påstander om sin egen familie i den pågående rettsaken. Her fotografert i 2017. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Andre dag med høring er over i søksmålet mot Associated Newspapers Limited (ANL). Prins Harry (38), Elton John (76) og skuespiller Elizabeth Hurley (57) er alle blant saksøkerne.

Saksøkerne beskylder ANL, som er forlaget til The Daily Mail, for avlytting av deres telefoner samt andre brudd på personvernet.

ANL har tatt sterkt avstand fra anklagene og beskriver det som «absurde påstander», og hevder at søksmålet er en «håpløs jakt etter å avdekke forhold som ikke eksisterer».

Nå hevder prins Harry at den britiske kongefamilien med vilje holdt tilbake informasjon angående telefonhacking. Grunnen skal ha vært at familien ikke ønsket at Harry skulle komme med en påstand som ville «slippe helvete løs».

Det skriver Independent.

Prins Harry og hertuginne Meghan skal ha kontaktet sine advokater etter å ha sett den nyeste episoden av den animerte komiserien South Park. Vis mer

Fikk ikke vite

Den britiske avisa skriver videre at Harry har uttalt i en tidligere vitneforklaring at han alltid fulgte familiens regel når det gjaldt pressen:

«Aldri klag, aldri forklar».

- Institusjonen gjorde det klart at vi ikke trengte å vite noe om telefonhacking, og jeg fikk vite at kongefamilien ikke satt i vitneboksen fordi det kunne slippe helvete løs, fortalte Harry.

At telefonene til kongelige avlyttes er ikke noe nytt. I 2019 anklagde prins Harry og hertuginne Meghan (41) eierne av de britiske tabloidavisene The Sun og The Mirror, News Group Newspapers (NGN), for telefonhacking.

- Institusjonen holdt tilbake informasjon fra meg i lang tid om NGNs telefonhacking, noe som først blitt klart for meg de seineste åra etter at jeg selv gikk til sak med egen juridisk rådgivning, fortalte Harry i vitneforklaringen.

ØDELAGT: Prins Harry avslører detaljer om den påståtte slåsskampen han hadde med broren sin Prins William i talkshowet «The Late Show with Stephen Colbert». Video: Pluto TV Vis mer

Videre forklarte han at det ikke fantes kommunikasjon innad i kongehuset over hvem som hadde kommet med krav i saken den gang.

- Det er en misforståelse at vi alle er i kontinuerlig kommunikasjon med hverandre, men det er ikke sant, sa prinsen, og la til:

- Det er derfor ikke en overdrivelse å si at bobla sprakk med tanke på hva jeg trodde jeg visste i 2020 da jeg flyttet fra Storbritannia.

Hertugparet flyttet til California i USA i 2020, samtidig som de ga opp sine kongelige plikter.

Skal ha blitt paranoid

Under mandagens høring kom det fram at Harry skal ha følt seg både mistenksom og paranoid etter publiseringen av flere artikler han anser som ulovlig.

AVSLØRINGER: Prins Harry slipper sin selvbiografi «Spare». Der kommer det flere avsløringer. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Som følge av dette skal han ha kuttet kontakt med flere av vennene sine, ettersom han trodde at det var de som matet ANL-aviser med privat informasjon.

- Gjentatte og feilaktige saker hadde en seriøs og enorm effekt på ham. Han har smertefulle minner om detaljene rundt privatlivet hans som ble publisert, sa jurist Adrian Beltrami.

Nok en sak

I mai skal prinsen nok en gang møte ANL i retten.

Prinsen saksøkte avisa etter at de publiserte en artikkel med påstander om at han forsøkte å legge lokk på en juridisk utfordring han hadde med britiske myndigheter.

MYE: Se og hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, mener prins Harry deler for mye i boka «Spare». Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

I kjølvannet av at prinsen og familien i 2020 trakk seg tilbake fra sine kongelige plikter, mistet de retten til at britiske myndigheter og kongehuset skulle betale for deres sikkerhet. Innholdet i artikkelen gikk ut på at myndighetene angivelig nektet 38-åringen å betale for sine egne sikkerhetsvakter.

Det er snakk om et injuriesøksmål, siden prinsen mener innholdet i artikkelen er ærekrenkende og uriktig. ANL er uenige og mener at artikkelen ga uttrykk for en «ærlig mening».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer