Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«På tur med Dag Otto» og «Norges beste brannmann»:

Hardt ut mot halvnakne brannmenn: - Lavmål

Talsmann for brannvesenet kritiserer TV 2 og TVNorge.

«SEXY» BRANNMENN: Dag Otto Lauritzen, Kristian Ødegård, Henrik Thodesen og Odd-Magnus Williamson trer inn i rollen som «sexy» brannmenn i «På tur med Dag Otto» på TV 2. Vis mer Vis mer Vis mer

(Dagbladet): Brannkonstabel-yrket har fått oppmerksomhet fra flere hold på tv-fronten i høst.

Først i TVNorges ferske realitykonsept «Norges beste brannmann», deretter i en episode av TV 2s «På tur med Dag Otto» - der følget gjør virkelighet av en «sexy brannmann»-fantasi med en kalender.

I førstnevnte program, som hadde premiere tidligere denne måneden, skal ti brannmenn og -kvinner konkurrere om å bli best. Eller som kanalen selv beskriver det i en pressemelding: «Hvem er den aller modigste, sterkeste og beste brannslokkeren av dem alle?»

- Negativt for omdømmet

Arnt E. Folvik, som er informasjonsrådgiver i Vestfold interkommunale brannvesen, er ikke imponert - verken av TVNorge eller TV 2.

I et innlegg på egen Facebook-profil retter han krass kritikk mot begge program, som han mener bidrar til å skape et inntrykk av at samtlige i Norges brannvesen er halvnakne på jobb.

«I alle fall skapes det et inntrykk av at brannmannskaper i beredskap gjerne kler av seg om det kommer et kamera på besøk. Dette er etter min mening svært negativt for omdømmet», skriver Folvik.

At den første deltakeren som måtte forlate «Norges beste brannmann» var en kvinne, mener infosjefen handler om at programmet er bygget opp «nærmest ensidig rundt tøffhet og fysisk styrke».

«Heldigvis var store deler av TV 2-programmet «På Tur med Dag Otto» langt mer seriøst, men avslutningen falt til lavmål. Er det sånn brann-Norge ønsker å framstå? Tror vi at dette øker respekten og bygger tillit i hele samfunnet vi tjener? Mener dere dette bidrar til å rekruttere til mangfold og likestilling?»

BRANN-REALITY: I «Norges beste brannmann» skal et knippe faglærte brannkonstabler konkurrere om å være den modigste, sterkeste og beste brannslukkeren. Her med programleder Henriette Bruusgaard. Foto: Bjørn Wad / TVNorge
BRANN-REALITY: I «Norges beste brannmann» skal et knippe faglærte brannkonstabler konkurrere om å være den modigste, sterkeste og beste brannslukkeren. Her med programleder Henriette Bruusgaard. Foto: Bjørn Wad / TVNorge Vis mer

Ber kanalene tenke seg om

Overfor Dagbladet forklarer Folvik at han ikke er ute etter å moralisere over tv-kanalene, men at han etterlyser refleksjon rundt tematikken.

- I Norge er det cirka 12 000 mennesker som jobber med brann og redning, og blant dem finnes det veldig mange dyktige og dedikerte folk. Samtidig har vi utfordringer når det gjelder rekruttering - særlig når det gjelder å få kvinner og innvandrere til å velge yrket.

- Når to tv-program på rappen bidrar til å underbygge en stereotypisk oppfatning om at brannkonstabler alltid kler av seg, så blir jeg bekymra. Jo mer yrket bygges opp under kropp og nakenhet, jo flere støter vi fra oss, sier Folvik.

Informasjonsrådgiveren understreker at han forstår at tv-kanalene vil lage underholdning.

- De fleste vil nok ikke reagere på verken TV 2 eller TVNorges framstilling. Jeg kritiserer ikke produksjonsselskapene, og Dag Otto får gjøre hva han vil, men det er viktig at vi som samfunn bidrar til å løse det mangfoldsproblemet brannvesenet står overfor. Det handler om framtida, sier han.

- Skal være påkledd

Folvik får støtte av avdelingsleder for brann og redning i direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Hans Kristian Madsen.

- Vi har behov for en bredere sammensetning av beredskap i brannvesenet, og har påbegynt en gjennomgang av regelverket om hvordan brannvesenet skal være dimensjonert i framtida. I tillegg har vi startet arbeidet med å opprette en ny toårig fagskole, og der håper vi jo å oppnå et bredest mulig søkergrunnlag.

- Jeg har ikke noen formening om de ovennevnte tv-programmene sånn sett, men jeg synes brannmenn skal være godt påkledd. Vi har strenge krav når det gjelder bruk av verneutstyr, sier Madsen.

Kommunikasjonsrådgiver i Discovery Networks og pressekontakt for «Norges beste brannmann», Marianne Aambø, sier til Dagbladet at programmet ikke har som mål om fremme brannmann-stereotypier.

- Spiller på en myte

- Vi har spilt inn en kort sekvens som var ment nettopp for å spille på denne myten og det trodde vi kom tydelig fram. Dette ble gjort med et glimt i øyet og med en god porsjon selvironi, sier Aambø, og legger til:

- Vi har med oss fantastiske deltakere som representerer yrket sitt på en svært god måte, og vi håper programserien vil bidra til økt rekruttering og også gi økt fokus på brannsikkerhet i hjemmet.

Pressekontakt i TV 2, Unn Grethe Berge, har følgende kommentar til kritikken mot «På tur med Dag Otto»:

- I «På tur med Dag Otto» handler om at Dag Otto (Lauritzen) skal oppfylle drømmene sine. Hver episode har ett nytt tema. En drøm er å bli brannmann. I episoden fikk vi se Dag Otto, Kristian Ødegård og to komikere, Odd-Magnus Williamson og Henrik Thodesen, lære om røykdykking, slukke branner og prøve livredning på ordentlig. De måtte gjennom tøffe øvelser og røykdykking var noe av det tøffeste under opptakene.

Berge påpeker at episoden var både informativ og lærerik i forhold til å jobbe som brannmann - både for tv-seere og de involverte.

- Dette er et humorprogram ,og det ble derfor tatt et redaksjonelt valg om å lage kalender med de fire kjendisene, som en morsom avslutning på episoden, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling