MISTET BARNET: Knut Arild og Lisa Maria Hareide forteller åpent om da de mistet sitt ufødte barn, mens de var fire måneder på vei. Videoen er fra «God Kveld Norge» på TV 2 Vis mer

Hareide og kona mistet sitt ufødte barn: - Det var utrolig tøft

KrF-toppen og kona kjenner fortsatt på sorgen.

(Dagbladet): Høsten 2014 skulle egentlig KrF-leder Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bli foreldre på nytt. Deres datter Sara Margrete (4) gledet seg til å bli storesøster, men slik ble det ikke.

I april samme år mistet Hareide-paret sitt ufødte barn, mens de var fire måneder på vei. Nyheten fikk det profilerte paret samme dag som KrFs politiske seier den våren ble offentliggjort, reservasjonsløsningen for leger.

Da pressekonferansen ble avholdt, satt paret på sykehuset i sorg.

PÅ TRILLETUR: Knut Arild og Lisa Maria fikk datteren Sara Margrete i 2013. Hun skulle egentlig bli storesøster mye tidligere, men Lisa Maria spotanaborterte. Foto: NTB scanpix
PÅ TRILLETUR: Knut Arild og Lisa Maria fikk datteren Sara Margrete i 2013. Hun skulle egentlig bli storesøster mye tidligere, men Lisa Maria spotanaborterte. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Utrolig tøft

Det er nesten fire år siden den tragiske hendelsen inntraff. Siden den gang har paret fått sønnen Tord Olav, som kom til verden i mai 2015. Han er oppkalt etter Knut Arild Hareides mor Tordis, og fikk Olav etter svigerfaren.

Toppolitikeren synes det er viktig å prioritere familie. I et nytt intervju med «God kveld Norge», som går lørdag kveld, snakker han og kona ut om den store sorgen.

- Han her hadde vi aldri fått om vi fikk han eller hun som vi mistet, sier Hareide i klippet.

Paret ble nemlig gravide noen måneder etter at spontanaborten skjedde. Ifølge Helse-Norge ender mellom 10 og 30 prosent av alle svangerskap med spontanabort. Det kan skje hvem som helst, og forårsakes av blant annet høy alder, kroniske sykdommer og forandringer i livmoren.

Spontanaborter skjer ofte i første trimester, men kan skje så seint som i 22 svangerskapsuke.

Selv om deres sønn har vært som en gave for den lille familien, husker Lisa Maria fortsatt de tunge stundene etter spontanaborten.

- Det var utrolig tøft. Ikke det at mange visste om det nødvendigvis, men den store sorgen var å miste barnet som hadde blitt fire måneder, og vi tenkte at «nå er det levedyktig», forteller hun i programmet, og fortsetter:

- Jeg satt igjen med følelsen om at det var vondt og grusomt å miste et ufødt barn, men jeg forstår også hvor utrolig vanlig det er, sier hun og legger til at det å kunne dele sorgen med andre mødre fungerte som en trøst.

STOLTE FORELDRE: Knut Arild og Lisa Maria tok med seg yngstesønnen Tord Olav på Se og Hørs kjendisgalla i november 2015. Foto: Espen Solli
STOLTE FORELDRE: Knut Arild og Lisa Maria tok med seg yngstesønnen Tord Olav på Se og Hørs kjendisgalla i november 2015. Foto: Espen Solli Vis mer

Komplikasjoner

- Det har vært vondt å si at vi mistet barnet, men samtidig har vi kjent på mye omsorg og støtte, uttalte partilederen i et intervju med VG - som først omtalte saken om spontanaborten.

- Broren min ventet også barn omtrent samtidig, og vi hadde gledet oss over at disse to barna kanskje kunne gå i samme klasse, sa KrF-lederen til avisa.

Hareide fortalte at han opplevde en sterk følelse av tomhet etter at den triste beskjeden kom. Paret ble heldigvis gravide igjen samme år. Det skulle imidlertid ikke gå helt problemfritt for seg.

Ifølge Aftenposten oppsto komplikasjonene rundt samme tid som støttepartiene skulle forhandle om statsbudsjettet.

- Året har vært krevende totalt sett. Men nå føler vi oss heldige. Til våren venter vi barn, og det har gått bra, til tross for komplikasjoner. Det er vi takknemlige for.

Søskenflokken består nå av Sara Margrethe og Tord Olav. Partilederen er glad i familien, men det hender han ikke får prioritert dem i like stor grad som han ønsker. Han har tidligere fortalt til Dagbladet at han nå har skjønt at de må heves på prioriteringslista.

DISKER OPP MED FISK: Knut Arild Hareide inviterer Dagbladet inn på laks og en rask sommerprat. Video: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Er det én ting som er krevende i vår relasjon, så er det tid. Jeg skulle hente Sara i barnehagen, og så innså jeg at flere foreldre hilste på meg for første gang. Da fikk jeg dårlig samvittighet overfor Sara og kona, sa Hareide til avisa i 2016.

- Det var kjærkomment å bare kunne være sammen med familien, og jeg skjønte at jeg må bli bedre på å prioritere dem framover. Det handler om hva livet mitt skal være, sa han til Dagbladet.

Knut Arild Hareide og Lisa Maria Larsen giftet seg sommeren 2012 i Moi i Rogaland. Året før avslørte han overfor Se og Hør at han hadde funnet kjærligheten med henne. Siden den gang har paret vært profilerte, og stiller stadig opp til intervjuer.