Vixen 2023:

- Hårreisende

Mannen bak «Motepolitiet» lar seg ikke imponere av Natt & Dags kommentarer.

TAR AVSTAND: Jan Thomas er langt fra enig i Natt & Dags framgangsmetode. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
TAR AVSTAND: Jan Thomas er langt fra enig i Natt & Dags framgangsmetode. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer
Publisert

Fredag forrige uke var Oslo-hotellet The Hub fylt til randen av influensere i anledning Vixen Awards 2023. Felles for dem alle var at de hadde pyntet seg og var klare for en hyggelig kveld i hverandres selskap.

Kort fortalt

  • Nettstedet Natt & Dag har fått kritikk for sine kommentarer om kjendisers antrekk under Vixen Awards 2023.
  • De publiserte en bildekarusell på Instagram med kommentarer som flere har reagert på.
  • Natt & Dag hevder det hele var et stunt, inspirert av avdøde Joan Rivers.
  • Jan Thomas, mannen bak «Motepolitiet», tar avstand fra stuntet og mener det bikker over i bodyshaming.
  • Han oppfordrer de som har fått kommentarer til å ta det med en klype salt.
  • Natt & Dags redaktør, Geir Magne Staurland, sier at folk får tolke det som de vil.

Kort tid etter at festlighetene var over og prisene var utdelt la nettstedet Natt & Dag ut en bildekarusell på Instagram.

«Her er vinnerne og taperne fra rød løper! Helt ferske moteanmeldelser fra Natt & Dag», skrev de.

I karusellen ligger ti ulike bilder av influensere og kjendiser som har fått kommentarer på antrekkene sine.

«Klassisk og streit. Det eneste vi kanskje hadde gjort annerledes er å slippe et piano på henne, for å gjøre det mer interessant», skrev de om Leah Isadora Behn (18).

«Puppene er så langt fra hverandre, at de bare kommuniserer via Skype», skrev de om Anny Isabella Øvrehus (24).

«First Price James Bond! Med en sløyfe større enn sin egen framtid», er dommen på Oskar Westerlins (25) antrekk.

- Tar avstand

Kritikken har haglet mot nettstedet, og flere av dem som var til stede ved Vixen har reagert.

«Bare flaut», skrev Behn under innlegget.

VINNER:Oskar Westerlin streamet live da han mottok pris på Vixen Awards. Video: Rød Løper / Vixen Awards Vis mer

«Virkelig?», skrev Frida Marie Grande (32), som vant prisen for årets influenser.

Nå hevder Natt & Dag at det hele var et stunt som de kom på mens de satt på bar. De hevder at de bestemte seg for å plagiere avdøde Joan Rivers, og at de brukte hennes mest kontroversielle harseleringer på Vixen.

Det var imidlertid bare to av ti kommentarer som faktisk stammet fra Rivers.

Dagbladet har tatt en prat med mannen bak «Motepolitiet». Jan Thomas (57) er blant de få i landet som på ukentlig basis triller terning og kommenterer kjendisers antrekk. Kompetansen hans er en mangeårig karriere som stylist.

Han reagerer kraftig på Natt & Dags stunt.

KRITIKK: Leah Isadora Behn er blant dem som fikk en moteanmeldelse. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
KRITIKK: Leah Isadora Behn er blant dem som fikk en moteanmeldelse. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

- Jeg har fått med meg denne saken, jeg personlig tar avstand fra det, sier han til Dagbladet og fortsetter:

- Det vi skal huske på er at Vixen består av veldig mange unge jenter som nettopp har startet. Pass på den maktfordelingen, fordi den er så skjev. Man har ikke peiling på hvor de unge jentene står akkurat nå, og de er ofte veldig lett påvirkelige. Det er et hensyn man skal ta.

Tok grep

Jan Thomas sier at han er bevisst sin rolle når han triller terning. Han forklarer at da «Motepolitiet» startet var det ønsket at han skulle være spissere og krassere enn det han er.

- Likevel tok jeg noen grep ganske raskt, fordi den formen var ikke meg. Jeg var ikke den karakteren. For meg var det veldig viktig at hvis jeg kritiserer så skal det være konstruktivt. Det kan godt være morsomt, men alltid fulgt opp med noe positivt.

Jan Thomas opplever at han har et ansvar som en som kommenterer og jobber med mennesker i alle aldre. Han mener at framgangsmåten til Natt & Dag bikker over i bodyshaming (å snakke nedsettende om andres kropp, red.anm.), noe han ikke vil ta del av.

BLE DØMT: Anny Isabella Øvrehus ble også anmeldt av Natt & Dag. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
BLE DØMT: Anny Isabella Øvrehus ble også anmeldt av Natt & Dag. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

- Når man ikke har kompetansen eller ordforrådet til å komme med konstruktiv kritikk, så går man kanskje inn med det man mener er humor.

- Hva sier du til dem som sier det må være lov med humor og snert?

- Jeg kan godt like vitser som er på kanten. Tro meg, jeg mener vi må senke skuldrene litt, vi kan jo nesten ikke si noe lenger. Men disse eksemplene er jo ikke noe morsomme. Er det der vi er? Er det hit vi har sunket? spør han.

VIXEN: Rød Løper reporter skremmes vettet av på direkten. Vis mer

- Både du og jeg, vi har ordets makt. Det skal vi ha respekt for. Jeg tror ingen i Natt & Dag tenkte at de skulle spre hat, jeg tror ikke det var så gjennomtenkt. Men de bør tenke seg om et par ganger til en annen gang, fordi dette er unge og sårbare mennesker. De sitatene er hårreisende og det bør de holde seg for gode til. Jeg skammer meg på vegne av dem.

- Dårlig gjort

Jan Thomas erkjenner at han også har kommet med kommentarer som har vært vanskelige å takle for dem det gjelder.

- Jeg skal ikke kaste sten i glasshus. Jeg har sagt mye som folk har tatt seg veldig nær av, som jeg har måttet håndtere. Hvor store norske kjendiser har sagt at de ikke takler det, og at det føltes veldig alvorlig når det kom fra meg, sier han, og forklarer at dette er tilbakemeldinger han har tatt med seg videre.

SLØYFE: Oskar Westerlin fikk kritikk for sløyfa si og ble sammenlignet med en billigutgave av James Bond. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
SLØYFE: Oskar Westerlin fikk kritikk for sløyfa si og ble sammenlignet med en billigutgave av James Bond. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

- Dette er jobben min, og tenker jeg at noe kan gjøres bedre så sier jeg det - men jeg vil alltid gi en kompliment. Og jeg tenker alltid: «Jan, disse menneskene har virkelig prøvd».

Han oppfordrer dem som har fått kommentarer fra Natt & Dag til å ta dette med en klype salt. Han mener at dette umulig kan være folk som vet hva de snakker om, og mener de har misforstått hva deres posisjon handler om.

- Jeg syns dette er dårlig gjort. Når du ikke har kompetansen i ryggen så blir det bare å slenge dritt. For meg blir dette helt tullete.

Folk får tolke som de vil

Geir Magne Staurland, ansvarlig redaktør i Natt & Dag, er blitt forelagt kritikken. Han henviser til det han har uttalt til andre medier.

Staurland har blant annet uttalt til TV 2 at Natt & Dag valgte å plagiere hemningsløst, og med fullt overlegg.

- Vi satt på bar og tenkte: «Hva skjer om vi vekker den sassy legenden Joan Rivers til live, og tester noen av hennes mest kontroversielle utsagn på de mange juleball-kjolene og gjennomsponsa antrekkene på Vixen Awards?». Svaret ble som forventet: En skandale! Men, det er ikke så rart at folk reagerer på dette i 2024, det er jo hentet rett ut av fortida, sa han og fortsatte:

VIXEN: Anny Isabella dukket opp i kjole laget av tacolefser. Video: Rød Løper Vis mer

- For ryddighetens skyld er ikke alle moteanmeldelsene fra Vixen Awards sitater fra Joan Rivers. Når vi gikk tom for passende Joan Rivers-sitater, benyttet vi ChatGPT. Dersom du er usikker på hva som er plagiat eller ikke, kjør det gjennom plagiatmaskinen som felte Sandra Borch!

Staurland sa også at de ikke later som dette var særlig smakfullt, og understreker at det var et stunt - og at folk får tolke det som de vil.