<strong>RASER:</strong> Jennifer Lawrence og Meryl Streep er lite fornøyde med at Harvey Weinstein blander dem inn i søksmålet. Foto: NTB Scanpix
RASER: Jennifer Lawrence og Meryl Streep er lite fornøyde med at Harvey Weinstein blander dem inn i søksmålet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Harvey Weinstein:

Harvey Weinstein brukte stjernene som forsvar. Det skulle han ikke ha gjort

Meryl Streep og Jennifer Lawrence går hardt ut mot den tidligere Hollywood-produsenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I oktober publiserte New York Times en omfattende avsløring om Hollywood-produsenten Harvey Weinstein (65) og hvordan han skal ha seksuelt trakassert flere kvinner over tre tiår.

Siden den gang har flere alvorlige saker av liknende karakter kommet til overflaten, og en storm av anklagelser er blitt offentliggjort.

Hollywood-produsenten fikk sparken fra sitt eget selskap, The Weinstein Company, etter at flere kvinner anklagde ham for seksuell trakassering og overgrep. Like etter startet kampanjen #metoo på Twitter.

Tidligere denne måneden ble det kjent at staten New York saksøker The Weinstein Company for å ikke ha beskyttet sine ansatte.

Bruker stjernene som forsvar

Også Harvey Weinstein selv er blitt saksøkt, av seks kvinner som hevder de har blitt utsatt for seksuelt overgrep, eller blitt trakassert av 65-åringen. Kvinnene hevder også at Weinsteins oppførsel ble holdt skjult, og dekket over, av flere folk som jobbet for Hollywood-produsenten.

I kjølvannet av søksmålet, og som et forsøk på å hindre et gruppesøksmål, har Weinsteins advokater sendt inn en begrunnelse for å få saken avvist.

I rettsdokumentene kommer det fram at ikke alle skuespillere som Weinstein har jobbet med skal ha hatt en ubehagelig opplevelse.

Blant annet omtales Meryl Streep (68) og Jennifer Lawrence (27).

Saken fortsetter nedenfor.

ONANERTE: TV-reporter Lauren Sivan forteller i et intervju med NBC hvordan stjerneprodusent Harvey Weinstein blottet seg og onanerte foran henne i kjelleren på en restaurant for rundt 10 år siden. - Jeg ble sjokkert, sier Sivan. Video: NBC via AP / NTB Scanpix Vis mer

- (...) Jennifer Lawrence som fortalte Oprah Winfrey at hun hadde kjent Weinstein siden hun var 20 år gammel, og som sa at «han har bare vært snill mot meg», og Meryl Streep som uttalte offentlig at Weinstein alltid hadde vært respektfull overfor henne i deres arbeidsforhold, heter det i dokumentene ifølge The Guardian.

Å navngi de to skuespillerne burde Harvey Weinstein kanskje ikke ha gjort.

De har nemlig begge gått hardt ut mot ham i ettertid, og Streep omtaler situasjonen som patetisk.

- Harvey Weinsteins advokaters bruk av mine uttalelser - at han ikke var seksuelt overskridende eller fysisk fornærmende i vårt forretningsforhold - som bevis på at han ikke var fornærmende overfor mange ANDRE kvinner, er patetisk og utnyttende, fortalte Streep til Deadline onsdag.

- De kriminelle handlingene han er anklaget for å ha gjort mot disse kvinnene er hans ansvar, og hvis det er noen rettferdighet igjen i systemet, så betaler han for det han har gjort, fortsetter hun.

<strong>- HANS ANSVAR:</strong> Meryl Streep og Harvey Weinstein har jobbet mye sammen. Hun har tidligere uttalt at hun ikke var klar over handlingene hans. Her var de to sammen i 2012. Foto: NTB Scanpix
- HANS ANSVAR: Meryl Streep og Harvey Weinstein har jobbet mye sammen. Hun har tidligere uttalt at hun ikke var klar over handlingene hans. Her var de to sammen i 2012. Foto: NTB Scanpix Vis mer

27 år gamle Lawrence ser også rødt i kjølvannet av forklaringene som kommer fram i rettsdokumentene.

- Harvey Weinstein og hans selskap fortsetter å gjøre det de alltid har gjort, som er å ta ting ut av sammenhengen, og bruke dem til egen fordel. Dette er hva rovdyr gjør, og det må stoppe. Bare så dere vet det, selv om jeg ikke ble personlig utsatt av Harvey Weinsten, står jeg bak kvinnene som har overlevd hans forferdelige overgrep, fortalte hun til TMZ.

- Jeg oppfordrer dem til å bruke alle nødvendige midler for å bringe ham til retten, enten gjennom kriminelle eller sivile handlinger. Time's Up, fortsatte hun, og viste til den store bevegelsen i Hollywood, der både menn og kvinner har gått sammen for å gi økonomisk støtte til ofre i liknende saker.

<strong>RASER:</strong> Jennifer Lawrence og Harvey Weinstein sammen i 2013. Hun er langt ifra imponert over produsentens oppførsel. Foto: NTB Scanpix
RASER: Jennifer Lawrence og Harvey Weinstein sammen i 2013. Hun er langt ifra imponert over produsentens oppførsel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Weinstein, som i 2012 ble kåret til bransjens aller mektigste av magasinet Time, skal ha benyttet sin posisjon til å kontrollere kvinner og menn til å gjøre som han ville gjennom kontrakter og forlik.

Etter at New York Times´ avsløringer kom til overflaten, har en rekke berømte stjerner tatt bladet fra munnen og ytret sin avsky overfor Weinstein.

Hyllet Weinstein

Meryl Streep har tidligere takket Weinstein for samarbeidet, og da hun under «Golden Globe»-utdelingen i 2012 vant prisen for «Beste kvinnelige skuespiller» i «The Iron Lady», holdt hun en lang takketale hvor hun til slutt hyllet den mektige filmprodusenten.

- Jeg vil takke agenten min og Gud; Harvey Weinstein, sa hun den gangen.

​I lys av avsløringen endret Streep raskt mening og uttrykket sin avsky overfor ham.

Overfor CNN forklarte Streep at hele saken er skandaløs og at hun er forferdet over nyheten. Videre hyllet hun kvinnene som har snakket om opplevelsene de skal ha hatt med Weinstein.

TRAKASSERT:  The New Yorker skal ha fått tak i det som angivelig skal være lyden av at Harvey Weinstein som forsøker å overtale en ung skuespillerene om å komme inn på rommet hans. Kvinnen skal før dette ha gått til politiet og forklart at produsenten skal ha antastet henne dagen før. Disse opptakene skal ha vært gjort av politiet. Video: CNN Vis mer

- De berørte kvinnene som har hevet sin røst for å avsløre dette misbruket er våre helter, sa hun og fortsatte:

- Én ting må klargjøres. Ikke alle visste om dette.

Skuespilleren forklarte blant annet at hun er skremt over de nye avsløringene.

- Den skandaløse nyheten om Harvey Weinstein har skremt de av oss som har jobbet med ham, og de som jobbet med de gode og verdige sakene han støttet.

Likevel valgte 68-åringen å trekke fram at hun selv ved flere anledninger har jobbet med Weinstein, og at deres arbeidsforhold alltid har vært både profesjonelt og respektert.

Streep forklarte at hun ikke visste om noen av avtalene han skal ha inngått med flere av hennes kollegaer, og heller ikke om andres angivelige møter på hans hotellrom, hans bad eller andre upassende steder.

- Dersom alle hadde visst om dette, tror jeg ikke at gravende journalister i underholdningsbransjen hadde ventet i flere tiår med å skrive om det, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer