Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«Hele Norge» vokste opp med stemmen hans. Dette er rollene vi aldri glemmer

Disney sørger over tapet av Åsleik Engmark: - Vil bli et savn for hele bransjen.

HØYDEPUNKTENE: Åsleik A. Engmark døde 12. februar, 51 år gammel. Han var en komiker, skuespiller, sanger, regissør og tekstforfatter. Her er høydepunktene fra hans liv. Vis mer

(Dagbladet): I dag kom den sjokkerende nyheten om at skuespiller Åsleik Engmark er død. Den folkekjære komikeren døde brått søndag. Han ble 51 år gammel.

- Han fikk et illebefinnende da han var på familiebesøk i Brüssel. Ambulansepersonell ble tilkalt, men livet sto ikke til å redde, skriver Feelgood Scene i en pressemelding, ifølge TV 2.

Engmark var kjent som skuespiller, komiker, sanger, regissør og tekstforfatter. Han startet sin karriere på revyscenen på Grefsen videregående skole i Oslo, og gikk senere inn på Det norske teateret.

Nordmenn i alle aldre vil trolig huske ham best som stemmen til noen av de mest elskede filmkaraktererne, i en rekke store animasjonsklassikere de siste tiåra.

Daglig leder i Disney Norge, Inger Warendorph, sier hun er sjokkert over nyheten.

- Dette er bare tragisk. Jeg kjente ham ikke personlig, men han har gjort mange gode roller for Disney i løpet av årene. Det er tragisk at unge mennesker går bort, og dette tapet vil bli et stort savn for bransjen, sier Warendorph til Dagbladet.

- Han vil nok bli spesielt godt husket for sin rolle som Timon i «Løvenes Konge», for ikke å snakke om Woody i «Toy Story»-filmene. Jeg er sikker på at mange også har gode minner fra hans jobb som stemmen til Knerten i «Knerten»-filmene, sier hun videre.

I 2001 ble Engmark tildelt tildelt Stå Opp-prisen for sitt humortalent, og kåret til årets morsomste standupkomiker.

Åsleik Engmark etterlater seg samboer og tre voksne trillingbarn, Edda, Erle og August. Komikeren snakket lite om privatlivet i media, og fortalte i et intervju med Dagbladet i 2002 at han ikke ville at familien skulle være et hjelpemiddel i hans karriere.

- Det er hva jeg gjør på scenen og ikke hvilke gardiner eller hvilken sofa jeg har, som betyr noe, sa han.

Her er noen av Engmarks roller som vi aldri glemmer:

1989: Severin Suveren

I 1989 dukket Engmark opp på tv-skjermer over hele landet i den nå så folkekjære karakteren Severin Suveren, som introduserte en ny generasjon med nordmenn for Fjellvettreglene.

1991-1992: «Tintin»

Norske tv-seere fikk høre Engmark som stemmen til den velkjente unge detektiven Tintin.

1994-2004: «Løvenes konge»

Mange husker Engmark som stemmen til tegneseriefiguren Timon i Disney-filmen «Løvenes konge» fra 1994.

1995-2010: «Toy Story»

Åsleik Engmark huskes godt for den norske stemmen til Timon (t.h) i Disney-klassikeren «Løvenes konge». Illustrasjon: Walt Disney Pictures/ZUMA Press/NTB Scanpix
Åsleik Engmark huskes godt for den norske stemmen til Timon (t.h) i Disney-klassikeren «Løvenes konge». Illustrasjon: Walt Disney Pictures/ZUMA Press/NTB Scanpix Vis mer

Engmark vil for evig bli husket for stemmen til Woody i Disney/Pixars enorme suksess, som var de tre «Toy Story»-filmene fra 1995, 1999 og 2010.

1998: «Mulan»

Engmark hadde stemmen til Mushu, i denne animasjonsfilmen fra Disney.

2001-2013: «Monsterbedriften» og «Monsteruniversitetet»

Engmark hadde stemmen til Mike Wazowski i de to animasjonsfilmene som ble laget av Disney og Pixar-studios.

2005: «Brødrene Dal og mysteriet med Karl XIIs gamasjer»

I 2005 dukket Engmark opp som blant annet Karl XII, i NRKs gjensyn med de populære karakterene i «Brødrene Dal».

2006: «Boog og Elliot - Gutta på Skauen»

Engmark hadde stemmen til Elliot i animasjonsfilmen som ble produsert av Sony Pictures og Colombia Pictures.

2006: «Nysgjerrige Nils / Curious George»

Engmark hadde stemmen til Ted i animasjonsfilmen om den nysgjerrige apen Nils, i denne animasjonsfilmen fra 2006.

2009-2016: «Istid 3» / «Istid: På kollisjonskurs»

Engmark hadde stemmen til Buck i denne animasjonsfilmen fra Dreamworks i 2009.

2009-2011: «Knerten»

Engmark vil trolig bli best husket blant de yngste i befolkningen for stemmen til «Knerten», i de tre barnefilmene som ble utgitt fra 2009-2011.

EN STEMME ALLE HUSKER: Åsleik Engmark har dubbet en rekke tegnefilmer, deriblant filmene om bokfiguren Knerten. Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet
EN STEMME ALLE HUSKER: Åsleik Engmark har dubbet en rekke tegnefilmer, deriblant filmene om bokfiguren Knerten. Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling