Per Inge Torkelsen er død

- Helt meningsløst

Venner og kjente er i sorg etter at Per Inge Torkelsen gikk bort tirsdag kveld.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kom nyheten om at Per Inge Torkelsen er død, 68 år gammel. Torkelsen døde som en følge av vedvarende komplikasjoner etter en operasjon.

En av mange ting den profilerte humoristen, forfatteren og politikeren var revygruppa «Løgnaslaget», som for drøye fire år siden måtte møte i retten etter en konflikt med frisør Merete Hodne fra Bryne. Bakgrunnen var at «Løgnaslaget» hadde kalt Hodne, som tidligere samme år ble dømt for å ha nektet en hijabkledd kvinne adgang til frisørsalongen sin, for en «nazifrisør».

Ankom rettssal ikledd fangelue

Representerte Per Inge Torkelsen og co. gjorde advokat Brynjar Meling, som i flere år har vært god venn av den avdøde 68-åringen. Meling er svært preget etter nyheten som kom tirsdag.

- Det siste døgnet har vi vel visst hvilken vei det bar. Det var punktum på en reise, sier han til Dagbladet.

Den profilerte advokaten minnes Torkelsen som et ekstremt raust menneske.

- Han har betydd så mye, og brukte humor på en modig måte. Jeg har sjelden sett noen bruker humor på en så politisk bevisst måte. Jeg var så heldig å ha ham som en av mine klienter, og det var en glede å bli kjent med ham. Selv i retten brukte han humor i sine forklaringer.

I RETTEN: Per Inge Torkelsen (i midten) og Dag Schreiner fra Løgnaslaget stilte med fangeluer i rettssalen i 2017. Advokat Brynjar Meling representerte Løgnaslaget den gang. Foto: Tore Bruland / Rogalands Avis
I RETTEN: Per Inge Torkelsen (i midten) og Dag Schreiner fra Løgnaslaget stilte med fangeluer i rettssalen i 2017. Advokat Brynjar Meling representerte Løgnaslaget den gang. Foto: Tore Bruland / Rogalands Avis Vis mer

«Løgnaslaget» vekket oppsikt under den nevnte rettssaken i 2017, da de ankom rettssalen ikledd fangeluer. I lomma hadde de tannbørster.

- Ja, de hadde på seg b-gjengen-luer som et bilde på at ytringsfriheten var knebla. Han visste hvordan han skulle skape oppmerksomhet, men gjorde det ikke for seg selv, men for viktige saker. Han satte spor, og gjorde sterkt inntrykk. Dette er helt meningsløst, sier Meling.

- Ikke mye jeg klarer si

Komiker Rune Andersen er også sterkt preget etter å ha fått beskjed om Per Inge Torkelsens død. Han mottok selv det triste budskapet ved 19.30-tida.

- Mine tanker går først og fremst Anne Mette og familien. Det er ikke så mye jeg klarer å si, sier Andersen til Dagbladet og fortsetter:

- Per Inge har betydd utrolig mye for meg. Det var han som løfta meg ut av landsdelen.

De to komikerne har spilt seks revyer sammen, samt gjort en rekke andre opptredener sammen. Andersen og Torkelsen var begge en del av «Løgnaslaget».

- Jeg vil beskrive Per Inge som uredd og kompromissløs. Han var Norges modigste komiker, sier Andersen.

Komikeren fra Kristiansand forteller om at Torkelsen også hadde mye følelser og viste masse omsorg.

- Kom du litt bak det litt røffe ytre, så fant du verdens varmeste sjel.

I SORG: Rune Andersen var en god venn av Per Inge Torkelsen. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
I SORG: Rune Andersen var en god venn av Per Inge Torkelsen. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet Vis mer

- Den du kunne snakke med

Hans Morten Hansen har også jobbet med Torkelsen. Han sier til Dagbladet at han vil huske komikeren som en svært allsidig, kunnskapsrik og morsom mann.

- Helt siden jeg debuterte som komiker har han alltid vært til stede. Han har alltid vært et stort forbilde og var den du kunne snakke med om det. Møtte du på han, lurte han alltid på hvordan det gikk.

Hansen forteller deretter at dødsfallet ikke var uventet. Torkelsen døde på Radiumhospitalet som følge av vedvarende alvorlige komplikasjoner etter en operasjon i høst.

- Han kommer likevel til å bli dypt savnet som den ledestjernen han var.

- FORBILDE: Hans Morten Hansen beskriver Per Inge Torkelsen som et stort forbilde. Foto: Jan Kåre Ness / NTB
- FORBILDE: Hans Morten Hansen beskriver Per Inge Torkelsen som et stort forbilde. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Vis mer

Fantastisk ressurs

Grunnlegger av Stand Up Norge, Elina Krantz, sier til Dagbladet at Torkelsen har vært en fantastisk ressurs.

- Han har gjort mye for norsk humor. Det er fryktelig trist.

- Hvordan vil Torkelsen bli husket?

- Han vil bli husket som en blid og veldig begeistret overskuddsperson, sier Krantz.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer