Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prins Henrik:

Henger fortsatt med geipen etter kongebråk: - Bestefarrollen er i alle fall viktig

Prins Henrik nekter å gi seg.

IKKE FORNØYD: Prins Henrik vet å lire av seg kontroversielle utsagn. Nå slår han til igjen. Foto: NTB scanpix
IKKE FORNØYD: Prins Henrik vet å lire av seg kontroversielle utsagn. Nå slår han til igjen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Prins Henrik (83) av Danmark har for lengst bevist at han ikke er redd for å si nøyaktig det han mener.

Han vekket spesielt oppmerksomhet da han gikk ut og sa at han ikke ønsker å bli begravet sammen med sin kone, dronning Margrethe (77), med mindre hun gjør ham til konge eller kongegemal.

Søndag dukket de begge imidlertid opp på kongeskipet Dannebrog ved Amaliehaven i København for å feire 18-årsdagen til prins Nikolai, dronningen og prinsens eldste barnebarn.

Ifølge Ekstra Bladet kom prins Henrik en stund etter at dronningen allerede hadde ankommet skipet, og da han møtte pressen etter feiringen, slang han med leppa nok en gang.

- Det har vært en meget god aften med alle barnebarna. Med bestemor og bestefar. Bestefar spiller en rolle likevel, selv om noen ønsker at han ikke skal spille noen rolle i Danmark. Bestefarrollen er viktig. Meget viktig, sa prins Henrik til Billed Bladet, ifølge Ekstra Bladet.

Folket snur ryggen

Prins Henriks seineste utsagn kommer kun noen dager etter at en undersøkelse, gjort av Wilke for Jyllands-Posten, viste at 63,7 prosent av den danske befolkningen mener at prinsen ikke skal motta kongefamiliens apanasje.

Helt siden han giftet seg med dronningen i 1967, har han nemlig levd godt av pengene, som inntil nylig lå på åtte millioner danske kroner i året.

I dag melder Ekstra Bladet at kongefamilien fra og med neste år vil motta mer penger - også prins Henrik.

Ifølge nettstedet vil han motta 8,5 millioner kroner til neste år, ettersom han får 10 prosent av dronning Margrethes 84,6 millioner kroner.

I år har dronningen mottatt et bidrag på 81,2 millioner kroner, så det blir altså en økning på 3,4 millioner kroner.

Misfornøyd

Nå som prins Henrik har pensjonert seg, og flere ganger uttrykket sin misnøye over at han «lever i skyggen» av sin kone, er ikke prinsen svært populær.

Bakgrunnen for at 83-åringen ikke ønsker å begraves ved siden av sin kone på ekteparets planlagte gravsted ved Roskilde Domkirke, er fordi han ikke er tilfreds med prinsetittelen.

- Hvis hun vil ha meg begravd sammen med seg, må hun gjøre meg til kongegemal. Jeg er likegyldig, sa han til danske Se og Hør tidlig i august.

MISFORNØYD: Franskfødte prins Henrik av Danmark er misfornøyd med sin kone, nemlig dronningen. Manglende likestilling i forholdet gjør at prinsen nå ønsker å gå i mot tradisjonen om å gravlegges ved siden av hverandre. Foto/Video: NTB Scanpix, AP, ATP og Reuters Vis mer

Videre forklarte han at det ikke er noen grunn til at han ikke kan bære tittelen som kongegemal.

- Det er ikke en kvinne som skal bestemme alt. Jeg stiller på lik linje med den personen jeg er gift med. Når hun er dronning, kan hun gjøre meg til kongegemal, sa han.

Det var 31. desember 2015 at dronning Margrethe i sin nyttårstale annonserte at prins Henrik skulle gå av med pensjon.

- Min mann har bestemt seg for at tiden er inne til å «trappe ned». Eller hvis jeg må si det på vanlig dansk, gå av med pensjon. Fremover vil derfor prinsgemalen kun delta svært begrenset i offisielle arrangementer, som i så mange år har vært en naturlig del av livet hans, fortalte hun, og la videre til:

- Det er hans beslutning. Jeg forstår og respekterer den. Jeg er min mann dypt takknemlig for all støtte, hjelp og inspirasjon han har gitt meg gjennom alle disse årene. Jeg ser frem til å fortsette å ivareta mine oppgaver. Og jeg har stadig min manns støtte, selv om han blir mindre synlig, sa hun ifølge Ekstra Bladet den gang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!