Her angriper Per Elofsson TV-en i raseri

«Klikker» etter å ha blitt hånet av «nordmennene».

(Dagbladet): Svenskene har blitt gode til å få med seg alt som kan tolkes som «det norska hånet» de siste årene - spesielt når det dreier seg om uttalelser fra det norske langrennsmiljøet med Petter Northug i spissen.

Nå har svensk TV 3 benyttet seg av ordkrigsretorikken i forbindelse med sin nye promo til TV-serien Landskampen.

I serien som kommer på nyåret skal tidligere vinterhelter fra Norge og Sverige delta i konkurranser liknende dem i NRKs Mesternes Mester, og gamle stjerner som Per Elofsson, Peter Forsberg, Bjørn Dæhlie og Finn Christian Jagge er bare noen få av dem som skal kjempe for sitt lands ære.

Nevnte Elofsson og «Foppa» spiller også to av hovedrollene i reklamene svensk TV 3 har laget for programmet.

I en av filmene vises en tilsynelatende norsk skrytevideo av den typen Sverige gjerne kan la seg irritere over, der «norske» utøvere veiver med flagget og synger åpningsstrofene:

«Norge - sterkest og best i Norden / Norge - det rikeste landet på jorden»

Denne følges opp av filmer der blant andre «Foppa», Pernilla Wiberg og Per Elofsson blir så forbannet at de går fysisk til angrep på fjernsynsapparatene, sistnevnte med en skistav.

Sjelden ledd så mye
Rett og slett ganske fornøyelig.

Elofsson selv sier også til Dagbladet at det var en fryd å spille inn reklamefilmene.

- Det er sjelden jeg har ledd så mye som den dagen, selv om filmene så klart er spilt inn med et stort glimt i øyet, sier han humrende.

- Har du selv vokst opp med et sånt hatforhold til norske idrettsfolk?

- Nei, sånn har det ikke vært for min egen del. Det har snarere vært en gjensidig respekt, vi hadde mange kompiser blant nordmennene, og kjempet på mange måter på samme side for de samme verdiene. Norge er vel det landet vi har hatt mest til felles med, så det er nok mer på folkemunne at det har blitt et sånt hat/elsk-forhold, sier Elofsson.

Studerte Dæhlie
Den tidligere skistjernen har altså ikke angrepet TVen i frustrasjon i det virkelige liv, i stedet har han faktisk brukt apparatet til å studere en nordmann.

- Jeg må jo erkjenne at den største utøveren da jeg var på vei opp var Bjørn Dæhlie, og han var mitt store forbilde. Jeg så mye video av Bjørn på 90-tallet, og brukte ham som inspirasjon, sier Per Elofsson.

Og nå skal han altså stå ansikt til ansikt med Dæhlie igjen, i Landskampen i Åre.

- Det skal bli veldig morsomt. Det er jo veldig mange andre store navn på de to lagene også, sier han.

- Hvordan er formen om dagen, hva vil du utmerke deg i, tror du?

- Jeg har ingen anelse om hva vi skal gjennom, for det første, men jeg har fått inntrykk av at det framfor alt skal handle om ulike vinterolympiske grener, sier Elofsson til Dagbladet.

- Formen min er ganske langt borte om dagen. Jeg har hatt et ganske intensivt år med husbygging og andre ting, så jeg er ikke akkurat topptrent for dette, sier svensken.

Store navn
Informasjonsansvarlig i TV 3, Glenn Ø. Støldal, sier forøvrig til Dagbladet at den norske kanalens reklamefilmer ikke blir fullt så konfronterende.

- På norsk TV skal det sendes en reklamefilm med blant annet arkivklipp fra heltenes tidligere prestasjoner, forteller Støldal.

Innspillingen av programmet starter 10. januar, og det skal på lufta i løpet av vinteren.

Disse deltakerne skal være med i serien:

Sverige: Magdalena Forsberg (skiskyting), Per Elofsson (langrenn), Pernilla Wiberg (alpint), Peter Forsberg (ishockey), Fredrik Nyberg (alpint), Jon Olsson (Freestyle alpint), Tobias Fredriksson (langrenn), Thomas Wassberg (langrenn), Thomas Gustafson (skøyter), Torgny Mogren (langrenn), Ylva Nowén (alpint).

Norge: Finn Christian Jagge (alpint), Hans Petter Buraas (alpint), Hilde Gjermundshaug Pedersen (langrenn), Ole Kristian Furuseth (alpint), Andrine Flemmen (alpint), Bjarte Engen Vik (kombinert), Bjørn Dæhlie (langrenn), Brit Pettersen Tofte (langrenn), Daniel Franck (snowboard), Espen «Shampo» Knutsen (ishockey), Tommy Ingebrigtsen (skihopp), Tor Arne Hetland (langrenn).

MORO: Per Elofsson ler godt av videoen, og gleder seg til å konkurrere mot Bjørn Dæhlie og co.

Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
MORO: Per Elofsson ler godt av videoen, og gleder seg til å konkurrere mot Bjørn Dæhlie og co. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer