Her ankommer prinsesse Ingrid Alexandra første privatskoledag

Kronprinsparets valg om å ta barna ut av den offentlige skolen skapte en følelsesladet debatt.

Prinsesse Ingrid Alexandra (10) ble tirsdag morgen ønsket velkommen på engelsk av rektor Janecke Aarnæs da hun startet på Oslo International School (OIS) på Bekkestua.

- Hun kommer til å bli tatt godt imot, men idet hun går inn døra her vil hun bli behandlet som alle andre elever, for her er alle like. Det er 620 elever her, og elevene har 35 timer undervisning i uka, så det er relativt lange dager. All undervisning foregår på engelsk, sier Aarnæs til Dagbladet.

- Hva betyr det for skolen at kronprinsparet og Ingrid Alexandra har valgt denne skolen?

- Det er veldig hyggelig, men vi setter pris på alle våre elever.

Ingrid Alexandra starter i 5. klasse ved Oslo internasjonale skole på Bekkestua, mens prins Sverre Magnus begynner i 4. klasse ved Oslo Montessori-skole i Skådalen.

- Traff en nerve Da det før sommeren ble kjent at kronprinsparet ville ta begge barna ut av den offentlige skolen til fordel for privatskoler, ble valget møtt med kritikk og debatt.

OIS er en av de dyreste privatskolene i landet, og etter ett år vil kronprinsparet ha betalt over 89 000 kroner til skolen, opplyser slottet overfor Dagbladet.

Aps stortingsrepresentant Martin Kolberg uttalte at han mente skolevalget er begynnelsen på slutten av monarkiet, og i en spørreundersøkelse Norstat utførte for NRK svarte tre av ti nordmenn at de er kritiske til skolebyttet.

Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle skrev i helga at skolevalget nok ble mer problematisk enn man hadde trodd på forhånd på Skaugum.

«Det traff en nerve i den norske folkesjelen. Sammenstøtet gjorde vondt og fikk engasjerte foreldre til å skrive artikler til forsvar for den offentlige skolen».

Vanskelig avveining Kronprinsparet har bedyret at det ikke var misnøye med den offentlige skolen som var årsaken til skolevalget. Å styrke Ingrid Alexandras grunnleggende kompetanse i å tenke og snakke engelsk ble gitt som én årsak til skolebyttet, samtidig som kronprinsparet understreket at valgene er tatt ut fra hva de som foreldre mener er best for akkurat deres barn.

- Jeg forstår at folk har meninger om det valget vi har tatt. Det har vært en vanskelig avgjørelse. Vi har ikke tatt lett på dette, har kronprins Haakon tidligere sagt om avgjørelsen.

MØTTE REKTOR: Her hilser Ingrid Alexandra på rektor Janecke Aarnæs. Foto: Lars Eivind Bones
MØTTE REKTOR: Her hilser Ingrid Alexandra på rektor Janecke Aarnæs. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer