Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kristen Stewart på filmfestivalen i Cannes:

Her bryter stjerna den omstridte Cannes-reglen

Kristen Stewarts feministiske protest hylles.

REBELSK: Kvinner som ikke ankommer festivalen med høye hæler, risikerer å ikke komme inn. Skuespiller Kristen Stewart tok hælene av seg på løperen, som et statement. Foto: NTB scanpix
REBELSK: Kvinner som ikke ankommer festivalen med høye hæler, risikerer å ikke komme inn. Skuespiller Kristen Stewart tok hælene av seg på løperen, som et statement. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den glamorøse filmfestivalen i Cannes er allerede i full sving, og nye produksjoner av blant andre Spike Lee og Lars von Trier er til stor entusiasme vist fram for filmfiffen i den franske byen.

Store, etterlengtede produksjoner drar naturligvis eksklusive gjester til den røde løperen, som i over 100 år har vært tradisjon i forkant av filmpremierer. Skuespiller Kristen Stewart (28), kjent fra blant annet «Twilight»-filmene og «Personal Shopper», var blant dem som kastet glans på premieren til filmen «BlacKkKlansman» mandag kveld.

Hun valgte imidlertid ikke å gå diskret nedover det røde teppet. For å vise avsky overfor filmfestivalens rigide kleskode, kastet hun sine Christian Louboutin-pumps og spaserte ned løperen barbeint.

- Må endres sporenstreks

Medier som Time, Elle og USA Today har omtalt den noe spesielle saken. I Cannes får nemlig inviterte kvinner streng beskjed om at de ikke får gå i noe annet enn høye hæler - en regel Stewart selv og andre skuespillere har tatt til orde for å endre flere ganger tidligere.

Likevel har ikke regelen latt seg påvirke av tidens tann, og Stewart - som ennå ikke har kommentert stuntet - valgte derfor å demonstrere akkurat hva hun mente.

FØRST: Stjerna tok seg tid til å posere med hele antrekket - mens de eksklusive skoene fortsatt var på. Det varte imidlertid ikke lenge. Foto: NTB scanpix
FØRST: Stjerna tok seg tid til å posere med hele antrekket - mens de eksklusive skoene fortsatt var på. Det varte imidlertid ikke lenge. Foto: NTB scanpix Vis mer

Etter å ha kommet et stykke nedover løperen stoppet hun plutselig opp foran den oppmøtte horden av fotografer, før hun på få sekunder tok av seg de karakteristiske Louboutin-hælene med rød såle.

Ifølge flere medier, kan en bli nektet å komme på den røde løperen dersom man ikke følger kleskoden. For å unngå at det skjedde, var det derfor enklere å kaste skoene når hun allerede hadde kommet et stykke ned løperen.

Under en debatt i 2016, sitert av Vanity Fair, var 28-åringen tydelig på hva hun mente om at kvinner er påkrevd å bruke høye hæler på løperen.

HELOMVENDING: Fotografene sørget for å sikre seg bildene av 28-åringens svært synlige protest. Foto: NTB scanpix
HELOMVENDING: Fotografene sørget for å sikre seg bildene av 28-åringens svært synlige protest. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Ting må endres sporenstreks, fortalte hun og fortsatte:

- Det har blitt veldig tydelig at om en mann og jeg går ned den røde løperen sammen, og noen sa til meg: «Unnskyld unge dame, men du har ikke på deg høye hæler. Du kommer ikke inn». Da burde jeg kunne si: «Ikke vennen min heller. Har han på seg høye hæler?», fortalte hun.

Stewart gjorde noe liknende på den røde løperen i 2016. Etter å ha latt seg fotografere på den røde løperen i et par høye sølvhæler, byttet hun raskt tilbake til komfortable joggesko.

Hun har uttalt at hun ikke synes høye hæler er stygt eller grusomt. Flere ganger er hun blitt hyllet for sin glamorøse stil, men hun ønsker rett og slett ikke at det skal være en del av kleskoden. At det er noe som er påkrevd.

BARBEINT: Skuespilleren spaserte opp trappen barbeint, med skoene i hånda. Foto: NTB scanpix
BARBEINT: Skuespilleren spaserte opp trappen barbeint, med skoene i hånda. Foto: NTB scanpix Vis mer

Begge de skorelaterte opprørene ble hyllet i sosiale medier i etterkant. På Twitter får Stewart nå skryt fra flere hold, og enkelte kaller regelen med høye hæler absurd.

- Svært skuffende

Dette er langt fra første gang problemet blir tatt opp. I 2015 hevdet skuespiller Asif Kapadia at hans kone Victoria først ble nektet å komme på den røde løperen, som følge av manglende høye hæler.

Samme år hevdet nettstedet Screen Daily at flere eldre kvinner ble nektet å delta på visningen av filmen «Carol», fordi de ikke hadde på seg høye sko - til tross for at det kan være vondt eller skadelig for dem å bruke.

Skuespiller Emily Blunt var også tydelig i sin tale, da hun besøkte festivalen i 2016 for å promotere filmen «Sicario».

- Det er veldig skuffende. Jeg synes alle burde komme med flate sko, for å være helt ærlig. Vi burde ikke måtte gå med høye hæler mer. Det er mitt synspunkt. Jeg hadde foretrukket å gå med joggesko fra Converse, sa hun den gang, ifølge Elle.

Julia Roberts har også brutt kleskoden. I 2016 troppet hun opp barbeint på den røde løperen, en statement som skapte overskrifter flere steder.

TIDLIG UTE: Julia Roberts valgte allerede i 2016 å kaste skoene på Cannes-løperen. Stuntet skapte overskrifter den gang, selv om hun ikke hadde uttalt seg kritisk verken før eller etter hendelsen. Foto: NTB scanpix
TIDLIG UTE: Julia Roberts valgte allerede i 2016 å kaste skoene på Cannes-løperen. Stuntet skapte overskrifter den gang, selv om hun ikke hadde uttalt seg kritisk verken før eller etter hendelsen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Moteekspert og redaktør for nettstedet Melk og Honning, Ida Elise Eide Einarsdottir, skjønner godt at stjernene reagerer. Til Dagbladet forteller hun at flere hadde håpet på en ny vår for festivalen i år, men det har tydeligvis latt vente på seg.

- Denne filmfestivalen er veldig tradisjonsrik, og det virker som om ledelsen er opptatt av å holde det gamle i live. Jeg tror de kunne ha hatt godt av en «realitycheck», sier hun og fortsetter:

- Jeg skjønner kjempegodt at stjernene protesterer mot dette, det er en passé og mannssjåvinistisk greie som retningslinjene ikke burde inneholdt. Når det er sagt, betyr det ikke at man skal komme i joggebukse, men kleskoden har et tydelig behov for en oppdatering, forklarer hun.

Nytt av året er også at det ble forbudt å ta selfier på den røde løperen, for å bevare en viss eksklusivitet. Flere har valgt å ikke bry seg om denne regelen.

- Det er viktig at stjernene viser motstand, det er den eneste måten å rette fokus mot problemet på. Nå må Cannes-ledelsen revurdere de teite reglene sine, forteller hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!