Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Eurovision Song Contest 2017:

Her er de første finalistene til årets Eurovision-finale: - Dette er synd for Island og Finland

Flere av storfavorittene gikk videre til finalen - deriblant Sverige. 

<div><br></div><div>TIL FINALEN: Sverige, representert ved Robin Bengtsson, er hittil første og eneste nordiske land som har sikret seg en plass i årets ESC-finale i Kiev. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet</div>

TIL FINALEN: Sverige, representert ved Robin Bengtsson, er hittil første og eneste nordiske land som har sikret seg en plass i årets ESC-finale i Kiev. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV/ OSLO (Dagbladet): Lørdag kveld går årets finale i Eurovision Song Contest av stabelen med brask og bram, men allerede tirsdag kveld var det full feststemning på arenaen i Kiev.

Håpefulle deltakere fra 18 land knivet om de ti første finaleplassene - hvis man ser bort fra finaleplassene som «de fem store» EBU-landene Italia, Frankrike, Spania, Tyskland og Storbritannia automatisk har sikret seg.

Etter en mangslungen og fargerik semifinale, ble de ti finalistene endelig avslørt:

Sverige, Armenia, Moldova, Hellas, Australia, Polen, Portugal, Aserbajdsjan, Kypros og Belgia.

MGP-general Jan Fredrik Karlsen har følgende å si om årets første semifinale:

- For en semifinale! Jeg er glad Sverige gikk videre. Synd for Island og Finland, men for en stemning! Vi er fast i troen på at vi går videre i torsdagens semifinale, sier han til Dagbladet.

SÅ SOM SÅ: Sveriges Robin Bengtsson og bidraget «I  Can't Go On» fikk delt mottakelse fra ESC-fansen i ukas første semifinale, men kom videre til årets finale. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SÅ SOM SÅ: Sveriges Robin Bengtsson og bidraget «I Can't Go On» fikk delt mottakelse fra ESC-fansen i ukas første semifinale, men kom videre til årets finale. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Litt rusten åpning av Sverige

Det var Sverige, med Robin Bengtsson og låta «I Can't Go On», som åpnet kveldens semifinale. Med et catchy bidrag sørget han for å varme opp danseføttene til en del av ESC-fansen, men på Twitter var det ikke alle som var begeistret.

Tidligere MGP-general Per Sundnes sa til Dagbladet under semifinalen at Bengtssons opptreden ikke satt helt som den skulle, men han hadde likevel tro på en svensk finaleplass.

- Dette var en litt rusten Robin, men det er sikkert nerver. Det er ikke lett å starte ballet. Jeg synes nummeret er overlegent og tenker han cruiser lett til finale, sa Sundnes.

SIER SIN MENING: Tidligere MGP-general Per Sundnes vurderer noen av låtene i første semifinale. Foto: NIna Hansen / Dagbladet
SIER SIN MENING: Tidligere MGP-general Per Sundnes vurderer noen av låtene i første semifinale. Foto: NIna Hansen / Dagbladet Vis mer

Både Bengtsson og de fire danserne/koristene fikk i hvert fall opp pulsen på hvert sitt tredemølle-bånd, et innslag MGP-programleder Line Elvsåshagen trakk fram overfor Dagbladet før finaleuka:

- Koreografien til Sverige i år er helt genial, når det hele foregår på tredemøller. Sånne «props» er egentlig mer gøy enn kostymer, synes jeg.

Tidlig tirsdag morgen ble det for øvrig kjent at Per Sundnes er blitt vraket fra årets fagjury i ESC, etter at han omtalte Irland i negative ordelag i NRK-programmet «Adresse Kiev».

- Blir parodisk

Belgias deltaker, Blanche, framførte den mørke låta «City Lights», men leverte ikke helt vokalmessig. Hun har også slitt med vokalen på en del av prøvene, men gjorde det bedre igjen på mandagens første generalprøve. I semifinalen så det imidlertid ut til at nervene sviktet henne på ny, mente Sundnes.

- Belgia var tippet i topp, men raste nedover på bettinglistene etter liveopptreden. Og man hørte lett hvorfor her, sa han til Dagbladet.

GIKK VIDERE: Blanche fra Belgia. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GIKK VIDERE: Blanche fra Belgia. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Likevel klarte Blanche altså i sikre seg en plass i lørdagens store finale.

Da Slavko Kalezić fra Montenegro inntok scenen i langt skjørt og med tidenes lengste flette, løftet imidlertid taket seg - både i salen og på presserommet i Kyiv International Exhibition Centre - særlig da han begynte å svinge på fletta!

- Montenegro ble parodisk, men det er gøy, og det er det plass til i Eurovision, sa Sundnes under semifinalen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Den muskuløse, mørke mannen med gjennomsiktig topp og glitterbukse er nærmest blitt som kultfigur å regne i ESC, og vekker hvinende begeistring hos fansen.

Twitter gikk naturlig nok ikke framføringen hans av låta «Space» upåaktet hen.

Der ble han blant annet sammenlignet med den barske rollefiguren Khal Drogo fra eventyrserien «Game of Thrones» og med en figur fra «Avatar», mens andre mente at Montenegro rett og slett fortjente å vinne etter at Slavko brukte fletta si som lasso.

Slik gikk det imidlertid ikke.

Saken fortsetter nedenfor.

Tre nordiske land konkurrerte - kun ett videre

Selv om Norge og Jowst ikke skal i ilden før torsdag, var både Sverige, Finland og Island med i første pulje.

Finske Norma John kom med en god framføring av balladen «Blackbird», som var kveldens syvende opptreden. Også Svala fra Island - iført et av kveldens mest trendy og spennende antrekk - leverte virkelig varene.

Per Sundnes var også begeistret for kveldens to øvrige nordiske bidrag:

- Dette er Finlands beste låt siden Lordi. Og Island imponerte vokalt, sa han til Dagbladet under semifinalen.

- Det er en morsom delfinale med alle ingredienser, og passe dose skjønn og sur sang. Programlederne er keitete. Men bra nordisk representasjon, la han til.

Dessverre ble det ikke finaleplass på verken Finland eller Island.

- Dette er synd for Island og Finland, sa Sundnes etter at resultatene var blitt lest opp.

Saken fortsetter under bildene.

STEMNINGSFULLT: Norma John fra Finland med bidraget «Blackbird».  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STEMNINGSFULLT: Norma John fra Finland med bidraget «Blackbird». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
LEVERTE: Den islandske sangstjerna Svala og låta «Paper». Legg merke til platåskoene - som dessverre ikke førte henne videre til finalen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LEVERTE: Den islandske sangstjerna Svala og låta «Paper». Legg merke til platåskoene - som dessverre ikke førte henne videre til finalen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Før årets første semifinale i ESC begynte, var Portugals Salvador Sobral, Artsvik fra Armenia, svenske Robin Bengtsson og Diana Hajiyeva (Dihaj) fra Aserbajdsjan de største oddsfavorittene, ifølge Wiwibloggs.

Per Sundnes mente imidlertid at Aserbajdsjan skuffet da det gjaldt som mest, og at Demys framføring av Hellas' bidrag, «This is Love», var litt rusten og ikke helt i harmoni.

Armenia hadde han derimot kun godord å si om:

- De er alltid sterke. Det er fullt av lokalt særpreg, men likevel moderne, sa Sundnes.

Og både Hellas, Aserbajdsjan og Armenia kom seg altså videre til finalen etter tirsdagens semifinale, i likhet med favorittene fra Portugal og Sverige.

Det var en tydelig rørt Artsvik som tok ordet på pressekonferansen etter triumfen:

- Jeg vil gjøre mitt beste for å fly så høyt som mulig i finalen! sa den armenske sangeren fra podiet.

IMPONERTE: Armenske Artsvik,   med bidraget «Fly With Me».  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IMPONERTE: Armenske Artsvik, med bidraget «Fly With Me». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Triana Park fra Lativa framførte låta «Line», men klarte ikke å hevde seg helt vokalmessig. Stylingen til vokalist Agnese Rakovska minnet om den fargerike popstjerna Katy Perry, men Sundnes lot seg ikke begeistre.

- Latvia vant dårligste kostyme, fastslo han tørt.

Saken fortsetter under bildene.

SKILTE SEG UT: Latvias Triana Park,   med bidraget «Line», var et fargerikt innslag på scenen med neonfarger og 90-tallsstil.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKILTE SEG UT: Latvias Triana Park, med bidraget «Line», var et fargerikt innslag på scenen med neonfarger og 90-tallsstil. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
ORIGINALT: Dihaj fra Aserbajdsjan hadde en av de mest spennende scenografiene, men Per Sundnes mener de skuffet noe tirsdag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ORIGINALT: Dihaj fra Aserbajdsjan hadde en av de mest spennende scenografiene, men Per Sundnes mener de skuffet noe tirsdag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Portugal klart best så langt

I forkant var det knyttet spesielt stor spenning til Salvador Sobrals opptreden. Grunnet sykdom stod han nemlig på ESC-scenen første gang under generalprøvene. På de tekniske prøvene forrige uke, var det søsteren Luísa Sobral (29) som steppet inn.

Da Sobral inntok ESC-scenen tirsdag kveld, var det til massiv applaus. På tross av en ikke ideell oppladning, leverte han en strålende gjennomføring av sangen sin, en rolig jazzlåt som skiller seg ut i MGP-sammenheng.

- Salvador er årets outsider og tar «medalje» - han er klart best så langt, sa Sundnes underveis i semifinalen.

BLANT DE STERKESTE: Portugals Salvador Sobral har smeltet mange ører og hjerter med bidraget «Amar Pelos Dois».  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BLANT DE STERKESTE: Portugals Salvador Sobral har smeltet mange ører og hjerter med bidraget «Amar Pelos Dois». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dagbladets egen «Eurovision-general», Anders Grønneberg, pekte for øvrig ut Sobral som sin soleklare favoritt i den første puljen. I sin nådeløse gjennomgang av årets 18 første bidrag, omtalte han «Amar Pelos Dois» som et «stykke nostalgi, sjarmerende, deilig og tidløst».

Da Sobral ankom pressekonferansen etter å ha tatt seg videre, ble han møtt med både høylytt jubel, taktfast klapping og begeistret veiving med det portugisiske flagget.

Og 27-åringen tillot seg en liten spøk da han besvarte det første spørsmålet:

- Sorry, jeg snakker ikke engelsk, sa han, til latter fra salen, og fortsatte:

- Folk forstod sangen, selv om de ikke skjønte teksten. Folk forstår det når jeg synger med hjertet, når det er ekte og ikke plastikk.