Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Meghan Markle og prins Harry gifter seg:

Her er Meghan Markles nye jobb

Følger tett bak sin kommende ektemann.

SAMMEN I ALT: Ikke bare blir den britiske prinsen Harry og den amerikanske «Suits»-stjerna Meghan Markle snart rette ektefolk, men de blir også kolleger. Det kunne prinsen avsløre mandag. Foto: Alexi Lubomirski / Kensington Palace, NTB scanpix
SAMMEN I ALT: Ikke bare blir den britiske prinsen Harry og den amerikanske «Suits»-stjerna Meghan Markle snart rette ektefolk, men de blir også kolleger. Det kunne prinsen avsløre mandag. Foto: Alexi Lubomirski / Kensington Palace, NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA og Storbritannia forenes snart i et av tiårets mest etterlengtede ekteskap. Prins Harry (33) skal den 19. mai gifte seg med den amerikanske skuespilleren Meghan Markle (36), og bryllupsfeberen er høy i England om dagen.

Det å gifte seg med en prins er ikke bare bare. Selv om hun aldri blir dronning, er det en rekke normer og regler man må sette seg inn i som kongelig. Markle har allerede fått skryt fra flere hold for overgangen, og er blitt sammenliknet med Diana en rekke ganger.

Skuespillerkarrieren må hun trolig legge på hylla, da det ikke ville sømmet seg med hennes nye rolle. Markle kommer derimot ikke til å gå arbeidsledig med det første. Nå har hennes kommende ektemann nemlig avslørt hva hun skal bruke tida si på framover.

Blir ambassadør

Nyheten om den blivende hertuginnens nye yrke omtales først av The Telegraph. De siterer en tale prins Harry holdt mandag, der han avslørte at han og Markle faktisk blir kolleger i nær framtid.

Hun skal nemlig inn i rekkene som ambassadør til ungdom i Samveldet av nasjoner, kjent som the Commonwealth i Storbritannia.

AVSLØRTE NYHET: I sin tale mandag kunne prins Harry fortelle at Meghan Markle blir ambassadør til ungdom i Samveldet av nasjoner, i liket med ham. Foto: NTB scanpix
AVSLØRTE NYHET: I sin tale mandag kunne prins Harry fortelle at Meghan Markle blir ambassadør til ungdom i Samveldet av nasjoner, i liket med ham. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dette er fellesbetegnelsen på 53 land og 2,4 milliarder mennesker. Alle medlemslandene, med unntak av Mosambik og Rwanda, har hatt en konstitusjonell link med Storbritannia.

Den mellomstatlige organisasjonen har som formål å fremme demokrati, menneskerettigheter og fri handel, og fokuserer især på ungdom i medlemslandene. Det er dette Markle skal jobbe med i framtida.

Prinsen kunne under åpningen av Commonwealth Youth Forum avsløre at han gledet seg veldig til å få henne med på laget, og at han var «utrolig takknemlig» for at hans forlovede skulle gå i hans fotspor. Et av formålene deres blir å løfte fram unge stemmer, og å realisere ideene deres.

BLIND DATE: Under forlovelses-intervjuet med prins Harry og Meghan Markle kom det frem at deres første møte var en «blind date» og at prinsen ikke visste hvem skuespilleren var før de møttes. Video. NTB / Scanpix / AP Vis mer

Han ble nylig selv utnevnt som ambassadør til ungdom i organisasjonen, og fortalte at han kommer til å ta oppgaven på alvor. Hans far og bestemor er begge tilknyttet organisasjonen, og hans avdøde mor brant for mye av det samme Samveldet av nasjoner i dag står for.

- I min nye rolle kommer jeg til å jobbe for å støtte dronningen, min far og min bror William, som alle vet at unge mennesker er svaret på problemene vi står overfor i dag, sa prinsen i sin tale.

Rollen som ungdomsambassadør blir ifølge The Telegraph ansett som viktig, fordi hele 60 prosent av befolkningen i medlemslandene er under 30 år.

Den nye hverdagen vil bety reiser til flere av medlemslandene og en rekke offisielle oppdrag.

Uvanlig gjesteliste

Det vil likevel gå en liten stund før Markle trer inn i rollen. Først skal bryllupet arrangeres, og det er ventet at flere millioner vil følge den romantiske vielsen. Alt fra hvem som lager kaka til hvordan invitasjonene ser ut er allerede avslørt.

På Twitter kommer kongehuset med jevnlige oppdateringer, men én ting holder de kortene tett til brystet om. De har nemlig ikke gått ut med noen offisiell gjesteliste. Kun et fåtall vet eksakt hvem som kommer til å troppe opp i kapellet.

KONFLIKT: Prins Harrys fremtidige kone, Meghan Markle, har vært i konflikt med søsteren sin i flere år. Nå sier søsteren Samantha at hun elsker Meghan, og håper å bli invitert i bryllupet hennes. Video: Expressen Vis mer

Kongehuset gikk imidlertid forrige uke ut med at bryllupet ikke kommer til å få besøk av verken Trump eller Obama-familien. Selv ikke statsminister Theresa May får delta.

Det kommer fram etter at Kensington Palace kom med følgende uttalelse om bryllupet, som finner sted ved Windsor Castle:

- Det er blitt bestemt at en offisiell liste over politiske ledere, både i Storbritannia og internasjonalt, ikke er nødvendig i bryllupet til prins Harry og frøken Meghan Markle, het det i uttalelsen.

GIFTEKLARE: Meghan og Harry er sjelden redde for å vise sine følelser for hverandre. Foto: NTB Scanpix
GIFTEKLARE: Meghan og Harry er sjelden redde for å vise sine følelser for hverandre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ved å gjøre dette, bryter de ifølge The Guardian kongelig tradisjon. Ofte er det en rekke verdensledere til stede når kongelige bryllup arrangeres.

600 gjester er ventet i bryllupet, mens det totalt sett vil være 2640 mennesker på slottet. 1200 av disse skal være alminnelige briter, som er blitt invitert på bakgrunn av sterke historier eller gode prestasjoner.

På Twitter har de offentliggjort at blant andre en krigsveteran, en forkjemper for kunnskap om mental helse og en tegnspråklærer er blant de inviterte, «vanlige» britene.

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, fortalte forrige uke til Dagbladet at det ikke nødvendigvis er et brudd på tradisjon at politikere ikke er invitert - siden Harry ikke er tronfølger.

- Trump er dessuten ikke spesielt populær i England, verken blant folket eller hos kongefamilien. Derfor er det vel like greit at han blir hjemme, sa han.

At Theresa May derimot ikke er å finne på gjestelista, mente han er ganske uventet.

- Det er oppsiktsvekkende at statsministeren ikke er invitert, det hadde aldri skjedd i Norge. Gjestelista viser at paret prioriterer organisasjoner de brenner for. Og venner som står paret nær. De ønsker å gjøre dette på sin egen måte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!