KOSTER 53 350 KRONER: Kronprinsesse Mette-Marits åndelige luksussmykke fra Shamballa Jewels, som har en pris på 53 350 kroner ifølge Juvelér Langaard i Oslo. Foto: Scanpix
KOSTER 53 350 KRONER: Kronprinsesse Mette-Marits åndelige luksussmykke fra Shamballa Jewels, som har en pris på 53 350 kroner ifølge Juvelér Langaard i Oslo. Foto: ScanpixVis mer

Her er Mette-Marits åndelige luksussmykke til 53 350 kroner

Gjør som Jay-Z og Justin Bieber og punger ut for tibetansk smykkedesign.

(Dagbladet): I 2011 strålte hun i designerkreasjoner fra motegiganter som Valentino og Emilio Pucci, sist sett på kjendiser som Kylie Minogue, Alexa Chung og Freida Pinto.

Men det er ikke bare i klesveien at vår egen kronprinsesse Mette-Marit (38) følger i kjendisenes fotspor.

Nå har hun også lagt sin elsk på Hollywood-stjernenes favorittsmykker, signert danske Shamballa Jewels.

Luksusfavoritt De åndelige smykkene, som ifølge hjemmesiden er inspirert av tibetansk buddhisme, stjernene og deres positive energi, er hyppig brukt av kjendiser som rapmogul Jay-Z, Helena Christensen, Rihanna, P Diddy, Justin Bieber og Demi Moore.

Smykkene henger også rundt håndleddet på kronprinsessens svigerinne, prinsesse Märtha Louise, som ikke kan sies å være helt ukjent med åndelighet.

De siste åra har hun måttet tåle sterk kritikk for sin tro på engler.

PÅ VALENTINO-BALL: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon på slottsball arrangert av designeren Valentino i juli, med Shamballa-armbånd rundt håndleddet. Foto: Stella Pictures
PÅ VALENTINO-BALL: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon på slottsball arrangert av designeren Valentino i juli, med Shamballa-armbånd rundt håndleddet. Foto: Stella Pictures Vis mer

Ifølge bladet Alt for damene, som sist omtalte armbåndene, har også hennes ektemann Ari Behn, Chanel-designer Karl Lagerfeld og danske kronprinsesse Mary gått til anskaffelse av dem.

Karl Fredrik Tangen, samfunnsgeograf og førstelektor i forbrukersosiologi ved Markedshøyskolen i Oslo, er ikke overrasket over at Mette-Marit og kjendisene punger ut i dyre dommer for smykkene.

- Åndelighet legitimerer iøynefallende forbruk, og er derfor en smart strategi. Som når bruk av designerkjoler forklares i ønske om å spre norsk design, sier han.

Flere varianter En gjennomgang Dagbladet har gjort viser at Mette-Marit har flere varianter av smykkene. En av hennes siste anskaffelser er en såkalt orb, et armbånd med én diamantkule på en enkel rød tråd.

Smykket har ifølge Conrad Langaard jr., innehaver av Juvelér Langaard i Oslo, en utsalgspris på 53 350 kroner.

Dette er imidlertid langt fra den dyreste varianten av smykkene, som starter på 13 500 kroner.

SHAMBALLA-SMYKKE: Rapper-mogulen Jay-Z har ikke bare Shamballa-armbånd, men smykker også. Her med to av dem. Foto: Scanpix
SHAMBALLA-SMYKKE: Rapper-mogulen Jay-Z har ikke bare Shamballa-armbånd, men smykker også. Her med to av dem. Foto: Scanpix Vis mer

- Det vanligste er armbånd med ti millimeters diamantpavékuler. Prisen på ei kule er 52 800 kroner. Hvis vi da går ut i fra at du skal ha 11 kuler, i tillegg til to låsekuler, kommer vi opp i over 900 000 kroner bare der. Armbåndene kan komme opp i flere millioner, forklarer Langaard til Dagbladet.

I juli minglet kronprinsessen med stjernene på slottsball i Frankrike, med et liknende Shamballa-armbånd rundt håndleddet.

- Dette er smykker for folk som ønsker seg noe annerledes, siden ingen av smykkene er like. Kundene kan være alt fra Ola nordmann, gamle fru Pettersen i Troms til kjendisene man leser om i bladene, sier han, men vil ikke svare på om kronprinsessen er en av disse kundene.

Det dyreste han selv har solgt kostet 680 000 kroner.

- Kjendisåndelighet Men Tangen tror ikke at alt handler om penger.

- Dette handler om både behov for å framstå som en opphøyd person, og behov for å finne ut av eget liv. Kjendisåndelighet er ikke noe nytt. Det er lenge siden Beatles dro til India, og George Harrison kom frelst tilbake.

Som medlemmer av kongefamilien er man nært knyttet til den norske kirke. Tangen tror likevel ikke det er problematisk å fronte en annen åndelig tro.

- For gjennomsnittsdelen av befolkningen er det nok uproblematisk. Bare se på suksessen til Snåsamannen. At de tror at det er mer mellom himmel og jord, gir gjenklang i store deler av folketroen. Folk tror ikke helt, og ikke hele tida, men tenker jo at det er noe i det, avslutter Tangen.

Dagbladet har vært i kontakt med Det Kongelige Slott, som ikke vil kommentere saken.