Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Her er nakenbildet britene ikke får se

Sensurert i London etter politibesøk, henger på museum i Oslo.

I OSLO: Astrup Fearnley Museets direktør Gunnar Kvaran kan ikke fatte at nakne Brooke Shields har vakt så sterke reaksjoner. Foto: Steinar Buholm
I OSLO: Astrup Fearnley Museets direktør Gunnar Kvaran kan ikke fatte at nakne Brooke Shields har vakt så sterke reaksjoner. Foto: Steinar Buholm Vis mer

||| (Dagbladet.no) Akkurat nå kan du se det omstridte fotografiet av ti år gamle Brooke Shields, naken i et badekar, på Astrup Fearnley Museet i Oslo.

Bildet er i samlingen til museets eier, den norske finansmannen Hans Rasmus Astrup.

Tate Moderns planer om å stille ut bildet har skapt store avisoverskrifter i Storbritannia. Torsdag trakk museet bildet, med tittelen «Spiritual America», fra sin utstilling etter at britiske politi avla museet en visitt.

Utstilt en rekke ganger
Astrup Fearnley Museets direktør Gunnar Kvaran kan ikke fatte at nakne Brooke Shields har vakt så sterke reaksjoner.

- Nei, det er helt ufattelig. Vi har stilt ut dette bildet en rekke ganger, og aldri fått noen negative tilbakemeldinger, sier Kvaran til Dagbladet.no

Han legger til:

- Da jeg først hørte om dette bråket på Tate Modern, trodde jeg at det var et pr-stunt. Du vet, det er tøff konkurranse om besøkende, sier Kvaran.

- Ikke ansvarlig
Fotografiet av Brooke Shields er tatt av den New York-baserte kunstneren Richard Prince, som er kjent for å reprodusere andres verker, og bildet av Shields er egentlig et fotografi av et annet fotografi, tatt av kunstneren Gary Gross i 1975.

Barnerettighetsaktivister raste mot Tate Modern fordi de hevdet bildet ville tiltrekke pedofile til utstillinga. Deretter koblet politiet seg på saken fordi de var bekymret for at fotografiet av skuespillerinna bryter med lovene mot barnepornografi, ifølge den britiske avisa Daily Telegraph.

Direktør Gunnar Kvaran ved Astrup Fearnley Museet har ingen planer om å fjerne bildet fra sin utstilling,  «Rotasjoner #2 - Astrup Fearnley Samlingen».

- Dette er kanskje Richard Prince sitt hovedverk, sier han.  

Kvaran tror ikke pedofile vil oppsøke museet for å se ti-årige Brooke Shields.

- Uansett kan ikke vi være ansvarlig for folks fantasier, sier direktøren.

Steget i verdi
Bildet har hatt en stor verdistigning siden det ble kjøpt inn til museet for ti-tolv år siden.

—Jeg vil anslå at det har en verdi på noen millioner dollar, la oss si et sted mellom to og fire millioner, sier Kvaran.

Han mener det eksisterer ti versjoner av bildet rundt omkring i verden.

Ifølge britiske medier skal Brooke Shields ha prøvd å kjøpe tilbake verk rettighetene til bildets negativer, uten hell.

Richar Prince selv beskriver verket som et «ekstremt komplisert fotografi av ei naken jente som ser ut som en gutt, sminket til å se ut som en kvinne».

HOLLYWOODSTJERNE: Brooke Shields som voksen (44). Foto: Scanpix
HOLLYWOODSTJERNE: Brooke Shields som voksen (44). Foto: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media