Her er TV3s nye stjerne

Sigrid (26) ble headhuntet til Japan.

||| (Dagbladet.no): - Når du er med i et japansk gameshow, kan du ikke være redd for å stille opp i trikot eller svømme med ål, sier Sigrid Louise Gundersen (26).

Den japanofile 26-åringen er programleder i den nye serien «Hjelp, jeg er med i et japansk gameshow!», der åtte nordmenn sendes til Tokyo for å delta på, ja nettopp, et japansk gameshow.

Kroppsspråk viktig
Kontrasten er stor mellom det surrealistiske gameshowet, komplett med japansk tv-vert og publikum, og det høytidelige japanske dagliglivet.

- Kroppsspåket er mye viktigere i Japan enn i Norge, og man må tilpasse hvor dypt man bukker til hvem man står overfor, sier Sigrid, som selv har blitt farget av tiden i Japan:

- Jeg blir fornærmet om noen peker på meg med spisepinnene.

Våknet til lyden av riskokerne
Sigrid ble headhuntet av TV3 til jobben som programleder. Egentlig var hun opptatt med å ta en dobbel mastergrad i internasjonal business og management, men hun klarte ikke si nei til en tur tilbake til Japan.

Hun snakker flytende japansk etter å ha bodd to år i Kyoto, Nagoya og på Hokkaido.

- Det siste året bodde jeg sammen med 60 japanere på jenteinternat. Riskokerne sto på rad og rekke i gangen. Da jeg sto opp klokka sju, så var det til lyden av riskokerne som sto og pep, forteller Sigrid. Det tok ikke lang tid før hun hadde skaffet seg en egen.

Den største overraskelsen var likevel fellesbadet.

- Alle satt på krakker og dusjet, og det var badekar med plass til 20 jenter. Og så hadde vi bare stådo. Det var et rottereir, sier hun og ler.

«Okyaku-sama»
Samme år jobbet Sigrid på karrisupperestauranten Lavi Super Curry House ved siden av studiene. Ikke så mye på grunn av pengene, som i håp om gratis karrisuppe hver dag.

- I begynnelsen var det vanskelig å jobbe der. Jeg måtte rope «velkommen» kjempehøyt i det gjestene kom, selv om de sto rett ved siden av meg. Det var ganske flaut.

Snakke til kundene var forbudt — da fikk hun refs. Kundene kom jo for å spise, ikke for å snakke med servitøren.

- Av og til måtte man likevel stille dem spørsmål. Styrkegraden på karriene gikk fra 0 til 50, hvor 3 er normal. Da går det ikke an å ta feil av 7 og 17, forteller Sigrid.

Det viktigste var imidlertid å være ydmyk.

- Jeg måtte alltid stå på kne når jeg skulle ta bestillingen deres. I Japan skal man aldri være høyere enn gjestene, som kalles «gjesteguder», eller «okyaku-sama», og som norsk raget jeg jo over alle sammen.

«Hjelp, jeg er med i et japansk gameshow!» har premiere på TV3 søndag 8. februar.