Vera Micaelsen

Her er Vera Micaelsens siste hilsen

Venner og familie tar et siste farvel.

BISETTELSE: Torsdag 8. november 2018 ble forfatter og NRK-profil Vera Micaelsen stedt til hvile fra Skedsmo kirke. En rekke venner og familiemedlemmer tok farvel med Micaelsen, som døde av kreft bare 43 år gammel. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKEDSMO (Dagbladet): I dag fant bisettelsen av Vera Micaelsen sted i Skedsmo kirke.

Den tidligere NRK-programlederen og forfatteren hadde vært kreftsyk de siste fire åra, og døde søndag 28. oktober. Hun ble 43 år gammel.

Micaelsen etterlater seg tre barn, samt ektemannen, regissør Atle Knudsen. Torsdag var både familie og venner samlet for å minnes forfatteren og for å ta et siste farvel.

PERSONLIG: Inne i programhefte står det mange søte og små personlige meldinger. Foto: Linn-Christin Marthinussen
PERSONLIG: Inne i programhefte står det mange søte og små personlige meldinger. Foto: Linn-Christin Marthinussen Vis mer

Stappfullt

Noen av de første som ankom kirken, var venner som Bjarte Tjøstheim, Solveig Kloppen, Tuva Syvertsen, Sigrid Bonde Tusvik og Petter Schjerven.

Ingen av gjestene ønsket å snakke med Dagbladet før bisettelsen. Mange var preget av sorg da de ankom kirka, og allerede en halvtime før det startet, hadde mange strømmet på. Kirka tar rundt 400 besøkende, men allerede før bisettelsen startet var det fullt.

Enkemannen Atle Knudsen var blant dem som talte i kirka torsdag ettermiddag. Han fortalte blant annet om hvordan de møttes, noe som fikk latter ut blant de oppmøtte i kirka.

- Den siste samtalen jeg og Vera hadde sammen, før hun sovnet, snakket vi om hvor fint vi hadde hatt det, om alle tingene vi hadde gjort, om de fantastiske barna våre og om at vi hadde snakket om alt. Om at vi ikke hadde noe usagt eller hemmelig mellom oss, sa han, og fortsatte:

BLOMSTERHAV: Det var mange som hadde sendt en siste hilsen til Vera Micaelsen. Foto: Morten Eik
BLOMSTERHAV: Det var mange som hadde sendt en siste hilsen til Vera Micaelsen. Foto: Morten Eik Vis mer

- Vi gråt masse, vi kyssa og vi lo helt til det siste. Hun sa vi hadde ledd så voldsomt sammen, og at vi hadde hatt så mange fine prosjekter sammen. Vera ga meg hånda si for 22 år siden. Hun tok den hardt, og sa at hun synes det var fint å være sammen med meg og at vi skulle være kjærester. Jeg var i begynnelsen litt vond å be, og synes det var litt pågående, flirte han blant annet.

SANG OG SPILTE: Odd Nordstoga bidro med musikalske innslag under bisettelsen. Foto: Morten Eik
SANG OG SPILTE: Odd Nordstoga bidro med musikalske innslag under bisettelsen. Foto: Morten Eik Vis mer

Det var en gråtkvalt enkemann som avsluttet den lange talen sin. Han fortalte at hun ønsket å ha en dansefest før livet tok slutt, samtidig som hun forsonet seg med døden og de rundt henne med at hun skulle dø.

- Det siste hun sa, mens hun og jeg gråt og kysset, var at livet vårt sammen hadde vært et fantastisk eventyr. Det hadde vært som et tivoli, og som en berg-og-dalbane. Det har gått opp, det har gått ned, og det har gått opp. Og så sovnet hun med et smil, sa han og takket kona for fantastiske år sammen.

PREGET: Her blir kisten båret ut av kirken. Foto: Morten Eik
PREGET: Her blir kisten båret ut av kirken. Foto: Morten Eik Vis mer

Micaelsens tre døtre Selma (20), Ylva (19) og Milla (16) talte også i bisettelsen. Det var også en sterk affære.

- Du fylte livene våre med latter og lek, og fantastiske tradisjoner. Du satte alltid av tid til oss og er vårt største forbilde. Du aner ikke hvor mye vi savner deg. Det er så mye vi skulle ønske vi kunne delt med deg. Vi var ikke klare til å ta farvel så tidlig. Du kommer aldri til å bli glemt. Vi elsker deg.

Saken fortsetter under bildene.

TIL STEDE: Petter Schjerven. Foto: Morten Eik
TIL STEDE: Petter Schjerven. Foto: Morten Eik Vis mer
TIL STEDE: Steinar Sagen. Foto: Morten Eik
TIL STEDE: Steinar Sagen. Foto: Morten Eik Vis mer
TIL STEDE: Komiker Sigrid Bonde Tusvik. Foto: Morten Eik
TIL STEDE: Komiker Sigrid Bonde Tusvik. Foto: Morten Eik Vis mer
TIL STEDE: Artist Tuva Syvertsen. Foto: Morten Eik
TIL STEDE: Artist Tuva Syvertsen. Foto: Morten Eik Vis mer
TIL STEDE: Skuespiller Nikis Theophilakis. Foto: Morten Eik
TIL STEDE: Skuespiller Nikis Theophilakis. Foto: Morten Eik Vis mer
TIL STEDE: Programleder Solveig Kloppen. Foto: Morten Eik
TIL STEDE: Programleder Solveig Kloppen. Foto: Morten Eik Vis mer

Det var ektemannen Atle Knudsen som først meldte om dødsfallet på Facebook tidlig søndag ettermiddag 28. oktober.

«Det fineste, sterkeste og mest rause mennesket jeg vet om, finnes ikke lenger. Hun som er halve livet mitt og mer til, har endelig fått hvile. Jeg elsker deg og savner deg, og vil for alltid bære deg i hjertet mitt», skrev han.

GRIPENDE FARVEL: Ektemannen delte nyheten om Vera Micaelsens bortgang på Facebook. Innlegget ble gjengitt med tillatelse. Foto: Privat
GRIPENDE FARVEL: Ektemannen delte nyheten om Vera Micaelsens bortgang på Facebook. Innlegget ble gjengitt med tillatelse. Foto: Privat Vis mer

- Vi savner deg

Ifølge VG fikk Micaelsen påvist livmorhalskreft med spredning i 2014. Hun gjennomførte behandling, men fikk tilbakefall i fjor høst.

I dødsannonsen i Aftenposten, publisert tidligere denne måneden, kom familien med rørende minneord til den avdøde 43-åringen.

«Vera Micaelsen døde fra oss så altfor tidlig. Livet med deg har vært en fest full av kjærlighet og varme. Vi savner deg og vil for alltid elske deg.», het det i annonsen.

DYPT SAVNET: Vera Micaelsen døde som følge av kreft søndag 28. oktober. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix
DYPT SAVNET: Vera Micaelsen døde som følge av kreft søndag 28. oktober. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix Vis mer

Veras siste hilsen

Helt fram til sin død skrev Micaelsen for spalten «Spør oss» i Aftenposten Junior. Det hadde hun gjort helt siden den første utgaven kom på trykk.

Når dere leser dette, er jeg død Vera Micaelsen, publisert i Aftenposten Junior

Etter 43-åringens bortgang publiserte avisa en siste hilsen fra Micaelsen til alle Junior-leserne. Den ble trykket etter ønske fra familien selv, og fylte den siden der forfatterens spalte vanligvis har stått:

«Når dere leser dette, er jeg død. Dessverre har jeg levd med kreft i over fire år. Kreften jeg har, er av en type folk vanligvis ikke dør av i Norge, men jeg har vært veldig uheldig. Uansett er jeg takknemlig for livet jeg har levd, og ikke er jeg spesielt redd for å dø heller.»

Saken fortsetter under:

2004: Vera Micaelsen ble ofte omtalt som barnas venn. Her har hun akkurat vunnet pris for beste journalistiske program i Prix Nordica, i 2004. Foto: Truls Brekke / Dagbladet
2004: Vera Micaelsen ble ofte omtalt som barnas venn. Her har hun akkurat vunnet pris for beste journalistiske program i Prix Nordica, i 2004. Foto: Truls Brekke / Dagbladet Vis mer

«Jeg prøver ofte å overbevise sørgende venner om at jeg er oppriktig takknemlig for å ha opplevd å bli alvorlig syk. For det har ikke bare vært fælt. Tvert imot er det en enorm gave å møte så mye varme, så mange klemmer, så mye sterk kjærlighet, og det er ikke alle som får en slik bekreftelse i sitt liv.

Det eneste som kunne toppe det, bortsett fra å bli frisk, selvfølgelig, er at alle dere skjønner hvor stor gave livet er, og at dere snur dere mot de dere har nær og sørger for at de forstår hvor mye de betyr for dere.

Livet er nemlig for kort til å bli sjenert av å si: Jeg elsker deg.», het det i Aftenposten Juniorutgaven.

TOK FARVEL MED JUNIOR-LESERNE: Vera Micaelsen avbildet i forbindelse med et bokslipp for fire år siden. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
TOK FARVEL MED JUNIOR-LESERNE: Vera Micaelsen avbildet i forbindelse med et bokslipp for fire år siden. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Micaelsen og hennes nærmeste skal ha vært klar over at 43-åringen siste behandlingsforsøk ikke ville bite på kreftsykdommen.

I en SMS til Dagbladet skrev Atle Knudsen at Micaelsen var takknemlig for å slippe å leve lenger med de grusomme smertene.

- Vi må få takke alle de gode vennene våre, familien og kollegaene som har støttet oss hele den lange veien og en stor takk til alle de på AHUS og Radiumhospitalet som har holdt i Vera og i oss. Vi vil alltid elske henne og savner henne allerede enormt. Hvil i fred, skrev han.

1997: Vera Micaelsen ledet blant annet Spellemannprisen sammen med Knut Borge i 1997. Foto: Erik Johansen Scanfoto / NTB Scanpix
1997: Vera Micaelsen ledet blant annet Spellemannprisen sammen med Knut Borge i 1997. Foto: Erik Johansen Scanfoto / NTB Scanpix Vis mer

Foruten å jobbe som spaltist, var Micaelsen knyttet til NRK i tolv år, der hun blant annet ledet programmer som «Go' elg», «Jubalong», «Holger Nielsens Metode» og «VeraVera».

43-åringen jobbet også med en rekke prosjekter innen kanalens barne- og ungdomsseksjon, før hun debuterte som ungdomsforfatter med boka «Hyperpubertet» i 2013.

Micaelsen rakk å gi ut totalt sju bøker, deriblant barnebøkene «Å klemme fingeren i døra - ei bok om følelser» og «På månen spiser de kameler - filosofi for barn».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer