EVAKUERER: Deltakerne i «Robinsonekspedisjonen» ble i går kveld evakuert av Christer Falck og sikkerhetsansvarlig etter at temperaturene begynte å krype ned mot minus 30 grader. Foto: Anders Myhr Nilsen/TV3
EVAKUERER: Deltakerne i «Robinsonekspedisjonen» ble i går kveld evakuert av Christer Falck og sikkerhetsansvarlig etter at temperaturene begynte å krype ned mot minus 30 grader. Foto: Anders Myhr Nilsen/TV3Vis mer

Her evakueres «Robinson»-deltakerne

Frykter sesongen kan ryke. - Vi prøver å finne kriseløsninger.

(Dagbladet): Deltakerne i «Robinsonekspedisjonen» ble i natt evakuert, og innspillingen ble midlertidig stanset.

Kommende sesong av «Robinsonekspedisjonen» spilles for tida inn ved Rauland i Telemark, men i natt ble det vurdert som uforsvarlig å holde deltakerne ute.

- Temperaturen begynte å krype nedover mot minus 30 i går kveld. Selv om temperaturen er ok på dagtid blir det veldig kaldt om natta. I går fant sikkerhetsansvarlig ut at det ikke var forsvarlig å ha folk i leirene lenger, sier informasjonskonsulent i TV3, Line Vee Hanum.

Flere frostskader Dagbladet skrev i november at vårens «Robinsonekspedisjonen» bytter ut palmer, strand og sol med bitende kulde fra den norske vidda.

Under tidligere innspillinger har «Robinson» måttet evakuere på grunn av en syklon og denguefeber. Programleder Christer Falck sier den strenge kulda kan være like tøff for deltakerne.

- Det var ganske heavy greier i natt. Vi har ei grense på minus 30 grader. Blir det kaldere enn det, er det ikke så lurt å ligge under åpen himmel med primitivt utstyr, sier han.

- I natt begynte det å blåse opp, og lokale folk mente det kunne bli enda ti grader kaldere. Da ble vi nødt til å frakte deltakerne til et trygt sted, sier Falck til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deltakerne fikk ikke tilgang på dusj eller hotellrom. I stedet har de sovet i lavvoer i natt, men alle må ut i kulda igjen i løpet av dagen.

Falck forteller at flere av deltakerne sliter med frostskader.

- Det er fire-fem stykker som har fått behandling. Det er ikke livsfarlig, men alle vet hvor vondt det er å være kald på tærne. 

Frykter tidsskjemasprekk Meteorologene har den siste tida varslet en kuldebølge fra øst, som vil senke temperaturene betraktelig. Falck sier for mange kuldedager vil sette hele innspillingen i fare.

- Hvis kuldebølgen fortsetter over tid kan vi ikke fortsette ekspedisjonen. Nå er det like kaldt som i går, og det er begynt å blåse opp, så i dag blir en ikke-dag, sier han.

- Blir det for mange sånne dager så ryker hele tidsbudsjettet vårt. «Robinsonsekspedisjonen» er over hvis det blir to uker med for kaldt vær. De som jobber i produksjonen skal over på andre jobber når denne innspillingen skal være ferdig. Vi prøver å finne kriseløsninger, og håper ekspedisjonen lar seg gjennomføre.

Vee Hanum i TV3 bekrefter at evakueringen gjør at innspillingsplanen blir noe forskjøvet. Hun sier det foreløpig ikke er er noe som tilsier at sendestart blir forskjøvet, slik at seerne merker noe.

- Men hvis det fortsetter å være like kaldt må vi se det an, sier hun.

Først varmere, så kaldt Vakthavende meteorolog ved Norsk Meteorologisk institutt, Ingrid Bentsen, har delvis gode nyheter til «Robinson»-deltakerne.

- Temperaturene i det området vil stige noe, og førstkommende natt vil de ligge rundt minus 12 grader. Det har vært klarvær, og jeg antar det er en av grunnene til at det har vært så kaldt, sier Bentsen.

De nærmeste dagene vil det være mer overskyet, og vinden kommer mer fra sør enn øst. Men i helga og neste uke kan temperaturene likevel snu igjen.

- Da blir det lettere skydekke, og temperaturene kan bli lavere igjen, sier Bentsen.

FLYTTET UT: Deltakerne i «Robinsonekspedisjonen» har bygget sine egne hytter ved hjelp av granbar og planker. Det ble for primitivt i den bitende telemarkskulda. Foto: Anders Myhr Nilsen/TV3
FLYTTET UT: Deltakerne i «Robinsonekspedisjonen» har bygget sine egne hytter ved hjelp av granbar og planker. Det ble for primitivt i den bitende telemarkskulda. Foto: Anders Myhr Nilsen/TV3 Vis mer