Dronning Elizabeth:

Her fjernes dronninga

Dronning Elizabeth regjerer i flere land enn Storbritannia. Nå varsler imidlertid en øynasjon at de vil erstatte henne som statsoverhode i slutten av måneden.

FJERNES: En øynasjon vil bytte ut dronning Elizabeth som statsoverhode i slutten av måneden. Foto: Chris Jackson / AFP / NTB
FJERNES: En øynasjon vil bytte ut dronning Elizabeth som statsoverhode i slutten av måneden. Foto: Chris Jackson / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Britiske dronning Elizabeth (95) er blant de mest respekterte monarkene i hele verden, og har sittet på tronen siden 1950-tallet.

Det er imidlertid ikke bare hjemme i Storbritannia hun kan kalle seg dronning. Samveldet av nasjoner består i dag av 54 nasjoner, som hovedsakelig er tidligere britiske kolonier.

Dronninga er samveldets leder, og er derfor statsoverhode i mange av landene Storbritannia tidligere regjerte over.

Blant dem Barbados, som tidligere har gitt uttrykk for at de ønsker å kvitte seg med dronninga og distansere seg fra sin britiske fortid. Fram til nå har de dog ikke klart det.

Nå skriver imidlertid National Geographic at den karibiske øya, som lenge har blitt kalt Lille England, blir republikk i slutten av måneden.

Samveldet

Den britiske monarken vil med det bli erstattet av øyas nåværende generalguvernør Sandra Mason, som blir Barbados første president.

Allerede i 1998 ble det foreslått at øynasjonen skulle bli en republikk, men det ble ikke noe av. På 1970-tallet ble Guyana, Trinidad og Tobago og Malta alle republikker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer