Her lærer 4-åringene å gå på catwalken

- Helt tragisk, sier norsk modellmamma.

 TIDLIG KRØKES:  Nå kan barn helt ned til fire år lære seg hvordan de går på catwalken i Sverige. Foto: Cute Kids
TIDLIG KRØKES: Nå kan barn helt ned til fire år lære seg hvordan de går på catwalken i Sverige. Foto: Cute KidsVis mer

||| (Dagbladet.no): For to uker siden startet svenske Angela Weihs (40) egne modellkurs i Stockholm for barn helt ned til 4-årsalderen. Nå er hun fullbooka ut året, og vet ikke om hun klarer å få med alle barna som ønsker å være med på kurs.

- Det virker som om det er et behov for dette, sier den nybakte modellmammaen til Dagbladet.no.

Fem år og femti oppdrag
Hun kom på ideen fordi hennes egne fire døtre alle har vært barnemodeller. Jentene er mellom fem og tjue år, og den yngste har allerede vært med i over femti foto- eller videoopptak.

- Barna mine synes det er kjempekult. Jeg pleide å hjelpe barn av venner og bekjente gratis, men så fant jeg ut at jeg kunne jo begynne å tjene litt penger på det, sier Weihs.

Barna som deltar på kurset «Cute Kids» er delt inn i to grupper, hver bestående av ti barn. Den ene gruppa er for barn mellom fire og syv år, den andre for barn mellom åtte og tolv år.

Weihs har ikke annonsert kursene i det hele tatt, men har ikke noen problemer med å skaffe barn som vil være med, særlig etter at flere svenske medier har omtalt modellkursene.

Tidligere i dag skrev Aftonbladet.se om «modellskolen», og kun et par timer senere hadde 30 nye barn meldt seg på, forteller Weihs.

- Det er veldig mange som synes det er kult og spør meg om råd, men disse reaksjonene kommer gjerne ikke like tydelig fram som de negative, sier Weihs.

- Bare tøys
En av dem som umiddelbart reagerer negativt, er Eivor Øvrebø, som eier og driver Norges største modellbyrå, Team modeller.

- La unga være i fred, det der er bare tøys, sier Øvrebø til Dagbladet.no.

- Jeg vet ikke helt hva damen har tenkt, men hvis hun har tenkt til å lage modeller av dem, er det bare helt tragisk. Det er ille nok at 15- 16-åringer kommer inn i det miljøet, sier modellmammaen.

Weihs tror selv grunnen til at folk reagerer negativt, kan være fordi de umiddelbart assosierer kursene med ameriklanske skjønnhetskonkurranser for barn.

- Men her er det ikke noe press. Og jeg håper at barna som kommer vil det selv. Det virker sånn, hvis ikke hadde det vært vanskelig å motivere dem til å stille opp på dette et par timer om kvelden, sier hun.

- Ikke utseendefiksert
Hennes egne barn har ikke tatt noe skade av modellkarrieren sine, mener hun selv.

- Vi har vært veldig fornøyde. Barna mine er helt vanlige og ikke utseendefiksert i det hele tatt, sier hun.

Barna blir heller ikke rike på modelloppdragene foreløpig. Gjennomsnittslønna for et oppdrag ligger på mellom 500 og 3000 svenske kroner.

På realityshowet «Svenske Hollywoodfruer» sendte Anna Anka, som har vært mye i vinden den siste tida i forbindelse med intervjuet på Skavlan i forrige uke, sine barn til et modellbyrå.

Grunnen var at hun ville at de skulle få kjenne på hvordan det er å tjene sine egne penger.

 LÆRER TIDLIG:  To av barna fra Cute Kids. Foto: Cute Kids
LÆRER TIDLIG: To av barna fra Cute Kids. Foto: Cute Kids Vis mer

Weihs vil derimot ikke sammenlignes med den svenske luksusfrua.

- Nei absolutt ikke, hun er motsetningen til meg. Jeg har ikke noe med henne å gjøre, sier Weihs.

 IKKE FIKSERT PÅ UTSEENDE:  Angela Weihs tror ikke det er skadelig for barn å starte en modellkarriere i fireårsalderen. Foto: Cute Kids
IKKE FIKSERT PÅ UTSEENDE: Angela Weihs tror ikke det er skadelig for barn å starte en modellkarriere i fireårsalderen. Foto: Cute Kids Vis mer