Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Steven Seagal og Vladimir Putin

Her overleverer Putin et russisk pass til Hollywood-kjendisen:
- Han er som en bror for meg

Steven Seagal (64) er plutselig det «heiteste navnet i Russland».

GODE VENNER: Russlands president Vladimir Putin viser fram det nye passet til den amerikanske skuespilleren Steven Seagal, under et møte mellom de to i Kreml i Moskva fredag. Foto: Sputnik/Kreml/Alexei Druzhinin/NTB Scanpix
GODE VENNER: Russlands president Vladimir Putin viser fram det nye passet til den amerikanske skuespilleren Steven Seagal, under et møte mellom de to i Kreml i Moskva fredag. Foto: Sputnik/Kreml/Alexei Druzhinin/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I begynnelsen av november ble det kjent at den avdanka amerikanske actionfilm-skuespilleren hadde blitt russisk statsborger. Seagal sluttet seg med det til en rekke andre kjendiser som de siste åra har fått russisk statsborgerskap, blant dem skuespilleren Gérard Depardieu og bokseren Roy Jones Jr.

Men Russlands president Vladimir Putin ville åpenbart gjøre ekstra stas på landets seneste innvandrer. Under et møte fredag overleverte Putin personlig et russisk pass til den aldrende actionhelten.

Putin sier selv at han håper statsborgerskapet kan være med på å oppmuntre til et bedre forhold mellom USA og Russland, ifølge The Moscow Times.

- Putin er en av de store

Putins talsmann Dmitrij Peskov sa i begynnelsen av november at Seagal «lenge har bedt om å få tildelt russisk statsborgerskap», og la til at «han er kjent for sine varme følelser overfor vårt land, noe han aldri har lagt skjul på, og han er også en kjent skuespiller, så vi hadde grunnlag for å gjøre ham til russisk statsborger», meldte NTB den gang.

KLIPPET PUTIN IKKE VIL DU SKAL SE: Under Russlands markering av «Navy Day» skulle det russiske sjøforsvaret imponere med ildkraft. Det gikk ikke helt som planlagt. Vis mer

64 år gamle Seagal er opprinnelig fra USA. De siste årene har han dratt regelmessig til Russland, og han har stilt opp på flere kampsport-begivenheter sammen med Putin. Seagal har også forsvart Putins politikk.

Under en «feiring» av den ulovlige annekteringen av Krim i 2014 gjorde Seagal en opptreden som musiker på scenen. En felles interesse for kampsport har blant annet ført de to machomennene nærme hverandre, som Dagbladet skrev om i fjor (krever Pluss-abonnement).

- Putin er en av verdens store, nålevende ledere, sa den tidligere Hollywood-storheten til den russiske avisa Rossiskaya Gazeta i fjor, ifølge The Moscow Times

- Han er som en bror for meg, sa han videre.

Tilbake på skjermen

NETTHIT:  Den slovenske komikeren Klemen Slakonja (30) har laget en satirisk musikkvideo av Russlands president Vladimir Putin. Video: Reuters Vis mer

Med statsborgerskapet fulgte også åpenbart nye jobbmuligheter. For samme dag som Putin overleverte passet til Seagal, dukket sistnevnte opp i en TV-reklame for det russiske teleselskapet Megafon.

I reklamen spiller Seagal en karakter som trolig er ment å være ham selv. I reklamen ser man en gjeng «skumle» russere som forsøker å snike seg på en mann iført en pels og en tradisjonell russisk lue. Før gjengen kan angripe, snur mannen seg rundt og får gjengen til å bråbremse.

«Snøen knaser under føttene deres, som skjelettet til mine fiender. Hva er det dere vil meg, venner?» sier han til telefonen sin - som oversetter spørsmålet til Russisk.

«Folkens! Han er en av oss», svarer en av gangsterne, som dermed trekker seg unna.

Da dukker en fortellerstemme opp og forklarer at «Vårt russiske 4G-nett»... (med spesiell vekt på vårt, i en lite subtil henvisning til Seagals nye statsborgerskap, skriver The Moscow Times) «er det raskeste mobile nettet i Russland».

GRATULERER: Vladimir Putin gratulerer USA og Donald Trump med valget. Han håper nå at forholdet mellom USA og Russland kan normaliseres. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!