Her røyker «sjefsmegge» Astrid (75) marihuana for åpen mikrofon

P4: - Synes ikke det er spesielt problematisk.

- GJØR SOM HUN VIL: Søndag sendes radiosaken der Astrid Gunnestad røyker hasj i Amsterdam. Radiokanalen P4 mener at det ikke er særlig kritikkverdig, og sier at Gunnestad ikke kan temmes og gjør som hun vil. Foto: P4
- GJØR SOM HUN VIL: Søndag sendes radiosaken der Astrid Gunnestad røyker hasj i Amsterdam. Radiokanalen P4 mener at det ikke er særlig kritikkverdig, og sier at Gunnestad ikke kan temmes og gjør som hun vil. Foto: P4Vis mer

(Dagbladet): P4-profil og «sjefsmegge» Astrid Gunnestad er kjent for å skyte fra hofta, si sin mening og vekke oppsikt med den.

Nå gjør radioprofilen det igjen: I morgendagens «Meggene»-program, sendes en radiosak der Gunnestad røyker marihuana for åpen mikrofon.

- Har gitt opp - Vi synes det er et spesielt stunt, det er ikke noen tvil om det, men det å prøve å temme meggene - særlig Astrid - har vi gitt opp for mange år siden, sier redaksjonssjef i P4, Mads Tørklep, til Dagbladet.

- Astrid gjør som hun vil, og det er ikke noe vi kunne gjort for å hindre henne i å røyke marihuana i Amsterdam. Dessuten gjør og sier hun verre ting på lufta hver eneste uke.

Det var tidligere i uka at Gunnestad tok med seg P4-kollega Lise Askvik til Amsterdam.

Dagbladet har forsøkt å nå Gunnestad lørdag, uten hell. Overfor P4 sier hun at hun ville prøve rusmiddelet - som er ulovlig i Norge - som alternativ medisin mot smerter.

- Jeg gjør dette for å se om det kan hjelpe mot alle smertene mine. Hvorfor kan ikke jeg røyke marihuana, når både Jens Stoltenberg og Barack Obama har prøvd, sier den frittalende radioprofilen til P4.

- Kjenner noe i hodet I radiosaken gir Gunnestad først uttrykk for at effekten ikke er særlig påfallende, før hun etter noen minutter kjenner virkningene.   - Nå kjenner jeg noe i hodet mitt, dette var interessant, sier hun, og legger til at det er på grensen til ubehagelig.   Tørklep understreker at ideen tilhører Gunnestad selv, og hevder at hun hadde gjort det uavhengig om det ble en radiosak av det eller ei.

- Astrid har vondt i kroppen, og har sagt at hun ønsker å prøve alternative metoder for å bli kvitt smertene. Hun mener at hun er så gammel at hun ikke kan ta mer skade av å prøve dette, og bestemte seg for å ta med seg Lise for å gjøre et forsøk i kontrollverte omgivelser, i et land der det er lov, sier han og legger til:

- Det viste seg å ikke være nødvendig for henne, da det ikke hjalp mot smertene, men hun syntes likevel at det var verdt forsøket.

- Ikke spesielt problematisk - Synes dere at det er kritikkverdig å røyke marihuana for åpen mikrofon?

- Vi synes ikke at det er spesielt problematisk at en godt voksen dame som har smerter i kroppen ønsker å reise til Amsterdam for å røyke marihuana. Det synes vi hun får bestemme selv. Og det er viktig å påpeke at vi ikke har kommet med idéen, eller pushet henne i den retningen.

- Men dere må jo ha diskutert hvorvidt dere skulle gjøre en radiosak av dette, og sende den på lufta?

- Klart vi har hatt runder på dette i redaksjonen, og tatt en vurdering på om det er noe vi ønsker å sende. Vi mener det kan sees som et innspill i helsedebatten, og at de ønsker det, synes vi er greit, sier Tørklep og peker på at både Gunnestad og Askvik har vært aktive i helsedebatten i forhold til sistnevntes kreftkamp.

PÅ HASJMUSEUM: Astrid Gunnestad og Lise Askvik i Amsterdam. Foto: P4
PÅ HASJMUSEUM: Astrid Gunnestad og Lise Askvik i Amsterdam. Foto: P4 Vis mer

- Hva slags reaksjoner venter dere?

- Det vil alltid være noen som kan la seg provosere av marihuana-røyking. Vi mener dette er gjort under kontrollerte omgivelse, uten tvang, og av helsemessig gevinst for en gammel dame som ønsket å prøve det et sted der er lov. Jeg kan ikke se at det vil føre til den største kritikken, sier Tørklep.

Dagbladet har ikke lykkes i å nå verken Astrid Gunnestad eller Lise Askvik lørdag.


Foto: P4
Foto: P4 Vis mer