KLARTE IKKE Å STÅ STILLE: - Det var pinlig, sier Christian Borch (bakerst) om seansen da de nye NRK-programlederne ble presentert på Marienlyst i dag. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet.
KLARTE IKKE Å STÅ STILLE: - Det var pinlig, sier Christian Borch (bakerst) om seansen da de nye NRK-programlederne ble presentert på Marienlyst i dag. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet.Vis mer

- Her står jeg og ruller som ei gammal skute

Christian Borch har fått spesialsko mot ryggskaden.

||| Christian Borch (65) går fra Dagsrevyen til Urix, NRKs utenriksmagasin som i 2010 skal sendes fire ganger i uka.

Da den engasjerte nyhetsveteranen stilte til fotografering sammen med de andre programlederne i nyhetsavdelinga i dag, hadde han imidlertid problemer med å holde balansen.

- Det var pinlig. Der står alle de andre som greske saltstøtter, mens jeg står og ruller som ei gammal skute, sa Borch til Dagbladet etter seansen.

Har selv bodd blant masaierÅrsaken til ustøheten er at Borch har tatt i bruk såkalte masaisko. Skoenes karakteristiske, runde såle skal være gunstige mot ryggsmerter. Slik som dem Borch pådro seg i unge år, da han forsøkte å komme inn på Forsvarets fallskjermjegerskole.

- Jeg har en prolaps som tidvis gjør at jeg har vondt i ryggen. Mens vanlige, flate sko gjør at man får statiske skritt, gir disse en rullende gange som gjør at man ikke stivner så raskt, forklarer Borch.

Designet skal være inspirert av det afrikanske masaifolket, som ifølge produsentens hjemmesider er kjente for sin ergonomisk korrekte kroppsholdning.

- Men jeg vet ikke om masaiene selv ville oppfattet skoene slik. Jeg har selv bodd blant masaier på høyslettene i Kenya. Der driver en venn av meg et økologisk turistopplegg, sier 65-åringen.

- Man faller et par gangerHan sier skoene også er populære blant NRKs sminkører, som tilbringer mye av arbeidsdagen stående. Men det er en utfordring å venne seg til å gå med dem.

MASAISKO: Spesialskoene skal etterlikne gangen til det afrikanske masaifolket. - Jeg vet ikke om masaiene selv ville oppfattet det slik, sier Borch. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet.
MASAISKO: Spesialskoene skal etterlikne gangen til det afrikanske masaifolket. - Jeg vet ikke om masaiene selv ville oppfattet det slik, sier Borch. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet. Vis mer

- Når man begynner å bruke dem, faller man sidelengs et par ganger. Deretter slutter man med det, humrer den nye «Urix»-programlederen.

Han skal lede «Urix» sammen med den hjemvendte USA-korrespondenten Anette Groth. De tror ikke det blir noe problem å få folk til å se på utenriksmagasinet fire ganger i uka.

- Mens mine kolleger fra Sverige og Danmark fortviler over at det ikke satses på utenriks, går NRK den motsatte veien, sier Groth.

- I mine øyne er det et betydelig behov for utvidet utenriksdekning. Som et lite land i verden påvirkes Norge i stor grad av forholdet til omverdenen, sier Borch.

Ifølge nyhetssjef Jon Gelius er «Urix», som i sin tid var hjertebarnet til den nå pensjonerte utenriksreporteren Bjørn Hansen, blitt et kultprogram for mange unge.

BLIR URIX-PROGRAMLEDER: Sammen med Anette Groth skal Christian Borch alternere på å lede programmet. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet.
BLIR URIX-PROGRAMLEDER: Sammen med Anette Groth skal Christian Borch alternere på å lede programmet. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet. Vis mer