FORBUD:  Svenske Loreen har blitt fordømt av aserbajdsjanske myndigheter for å gjøre Eurovision politisk. Foto: Vano Shlamov /Scanpix
FORBUD: Svenske Loreen har blitt fordømt av aserbajdsjanske myndigheter for å gjøre Eurovision politisk. Foto: Vano Shlamov /ScanpixVis mer

Her var Loreen nær ved å bli disket

Kunne begått Eurovisions største tabbe i natt.

BAKU/OSLO (Dagbladet): Det var på pressekonferansen i går at Loreen (28) fikk spørsmål om hva hun mener om menneskerettighetssituasjonen i Aserbajdsjan.

Tidligere denne uka ble den svenske MGP-artisten fordømt av aserbajdsjanske myndigheter for å gjøre Eurovision politisk.

Loreen besøkte menneskerettighetsaktivister i landet der all opposisjon blir effektivt kneblet av regimet.

Trykket stillhet
Stemningen ble spent da Loreen fikk spørsmålet om menneskerettigheter etter å ha sikret seg finaleplass i natt.

Enkelte brøt ut i applaus over at noen turte å stille et kritiske spørsmål blant all serviliteten som vanligvis preger Eurovision-pressekonferanser. Andre ble preget av en svært trykket stillhet.

Før Loreen fikk sjansen til å svare på spørsmålet avbrøt programlederen for pressekonferansen, og minnet om seansen skulle være en hyggelig feiring for alle.

Deretter ble det lenge stille fra Loreen, mens hun tydelig slet med å bestemme seg for hva hun skulle si.

Nikket anerkjennende
Til slutt valgte hun å være taus om situasjonen, som hun likevel helt tydelig er engasjert i.

- Det finnes to sider av meg; en privat og en profesjonell. Men her i dag vil jeg bevare den energien som vi har skapt her inne, svarte hun til slutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svaret ble møtt med spontan applaus fra hordene av Eurovision, mens vår egen Tooji nikket anerkjennende til svaret hans nære artistkollega ga.

Ifølge svenskenes MGP-general Christer Björkman hadde Loreen altså risikert å bli disket dersom hun hadde svart utdypende på spørsmålet:

- Hadde hun gitt et politisk utsagn hadde hun gått ut. Her er hun ikke privatperson, men en artist som representerer landet sitt. Denne konkurransen er ikke politisk, sier han til Aftonbladet.

Etter pressekonferansen utdypet hun til den svenske avisen:

- Alt jeg står for er at man skal kunne våge å si sin egen mening, og akseptere at andre har ulike synspunkter enn en selv. At journalisten stilte spørsmålet var helt greit. Dersom jeg ikke hadde syntes det, hadde jeg gått imot mitt eget prinsipp.

Nulltoleranse
Eurovision er en strengt apolitisk konkurranse, og politiske ytringer er absolutt ikke tolerert.

Flere bidrag har tidligere blitt disket eller tvunget til å endre låt på grunn av politisk innhold. Dette er blitt en utfordring i år.

Vertslandet sliter med utstrakt korrupsjon, og har enorme utfordringer med ytringsfrihet og menneskerettigheter. I går stoppet politiet resolutt en demonstrasjon bare få kilometer unna hallen hvor Tooji senere sto på scenen og sikret Norge finaleplass.